Παίρνουν μπροστά οι «μηχανές» των deals

Παίρνουν μπροστά οι «μηχανές» των deals

Στην επόμενη ημέρα και στη μετά Covid-19 εποχή προσβλέπει το ελληνικό επιχειρείν. Ολόκληροι κλάδοι βρίσκονται σε ανασύνταξη και επανατοποθετούνται στην αγορά, ώστε να είναι έτοιμοι στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται. Μπορεί η χώρα να καθυστέρησε -κατά έναν χρόνο- λόγω του Covid-19 να μπει στη νέα εποχή που έφερε η πολιτική αλλαγή το καλοκαίρι του 2019 με την εκλογή μιας κυβέρνησης φιλικής προς τις επενδύσεις και ξεκάθαρο πλάνο για την οικονομία, όμως τώρα φαίνεται πως οι «μηχανές» ζεσταίνονται για τα καλά.

Η εικόνα του χρηματιστηρίου, οι αποδόσεις των ομολόγων, η δυναμική επάνοδος των μεγάλων διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων (Capital Group, CVC Capital, PC Partners, Goldman Sachs), η αναβάθμιση από τον οίκο Moodys, αλλά και η τεράστια κινητικότητα τόσο στο προσκήνιο όσο κυρίως στο παρασκήνιο σχεδόν σε όλους τους κλάδους, μαρτυρούν ότι όντως οι «μηχανές» του ελληνικού επιχειρείν ετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα.

H εμφάνιση της πανδημίας στις αρχές του 2020, ακύρωσε το momentum που είχε διαμορφωθεί στο 2ο εξάμηνο του 2019, όπου το χρηματιστήριο έκλεισε στην κορυφή των παγκοσμίων αποδόσεων, με τις τράπεζες στο +100%, ενώ «πάγωσε» μερικώς και την ταχύτητα των αλλαγών σε όλη τη διάρθρωση των κρατικών υπηρεσιών μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Όπως όλες οι οικονομίες παγκόσμια, έτσι και η ελληνική έχασε μεγάλο μέρος της φετινής χρονιάς, στη διάρκεια της οποίας πρώτιστη προτεραιότητα δεν ήταν τα deals, αλλά η περιφρούρηση της δημόσιας υγείας, η υποστήριξη της οικονομικής δραστηριότητας, η άμυνα έναντι του Covid-19, και σε παράλληλο πλάνο οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις. 

Πλέον, όπως μαρτυρούν όλοι οι «δείκτες» προεξόφλησης με κυρίαρχο το χρηματιστήριο, η οικονομία και η επιχειρηματικότητα προσβλέπει στην επόμενη ημέρα και στη μετά Covid εποχή. «Κλειδί» για  αυτή την απολύτως κρίσιμη αλλαγή, ήταν η ανακάλυψη των εμβολίων κατά της πανδημίας, που αλλάζουν σε παγκόσμιο επίπεδο τα δεδομένα, οδηγώντας όλους τους αναλυτές σε θετικότερη ανάγνωση των εξελίξεων το επόμενο έτος.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ολόκληροι κλάδοι βρίσκονται στα… όπλα. Βεβαίως, ο κόσμος και οι οικονομίες -στη μετά Covid εποχή- θα είναι διαφορετικός, εν μέσω τεράστιων αλλαγών σε κομβικούς κλάδους όπως εστίαση, διασκέδαση, εμπόριο, ταξίδια και τουρισμό, όμως, όσοι προσαρμοστούν στην επόμενη ημέρα, είναι αυτοί που θα επιβιώσουν.

Σε όλους τους προαναφερθέντες κλάδους θα υπάρξουν πάρα πολλά λουκέτα αλλά και δημιουργία νέων ισχυρότερων παικτών που θα έχουν τα κεφάλαια, τις ιδέες και την δύναμη καλύψουν τα κενά και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται.

Κλάδοι

Τεχνολογία, Πληροφορική, τηλεπικοινωνίες, logistics, ηλεκτρονικό εμπόριο, κατασκευές, λιμάνια, υποδομές, ενέργεια, αερομεταφορές, αγροτικός τομέας και πρωτογενή παραγωγή βρίσκονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σε εξαιρετικά μεγάλη κινητικότητα. Τεχνολογία, πληροφορική, τηλεπικοινωνίες και logistics εύλογα βρίσκονται στο προσκήνιο των πιο γοργών εξελίξεων, καθώς αυτό επιτάσσουν τα νέα δεδομένα που φέρνει η πανδημία, αλλά και η ανάγκη ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους.

Ήδη έχουν καταγραφεί σημαντικά deals όπως η εξαγορά της Forthnet από το BC Partners, ή εξαγορά της SingularLogic από το σχήμα των Space Hellas και Epsilon Net, καθώς και η εξαγορά της Data Communications από την Epsilon Net. Deals που ειδικά στο χώρο της πληροφορικής, είχαν πολλά χρόνια να γίνουν.

Στον κλάδο των logistics, όλες σχεδόν οι εταιρείες που έχουν παρουσία βρίσκονται σε διαδικασία επέκτασης των εγκαταστάσεών τους ή εκσυγχρονισμό των υποδομών τους, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα.

Ακόμη και ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται σε φάση θετικότερης ανάγνωσης της κατάστασης από τις επιπτώσεις της πανδημίας, ενώ δεν είναι τυχαίο το +106% στο Χρηματιστήριο από τις αρχές Νοέμβρη, καθώς – ως φαίνεται – η επιβάρυνση με νέες επισφάλειες θα είναι μικρότερη από ότι εκτιμάτο έως πρόσφατα, όταν στις «μετρήσεις» θεωρούνταν χαμένη και η επόμενη χρονιά. Σε κάθε περίπτωση, ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται και αυτός σε διαρκή ψηφιακό μετασχηματισμό, δεκάδες καταστήματα ανά την επικράτεια κλείνουν, με παράλληλη ενθάρρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ενώ υπάρχουν και νέες τράπεζες όπως η Optima Bank, η Praxia Bank, η Bank of China, η Industrial and Commercial Bank of China και η Παγκρήτρια που πήρε πανελλαδική άδεια.

Διαγωνισμοί και έργα

Ξέχωρα από το γεγονός ότι (και) οι επόμενοι δύο – τρεις μήνες θα είναι επιφανειακά «παγωμένες» από πλευράς οικονομικής δραστηριότητας, τις επόμενες εβδομάδες θα τρέξει μια σειρά εξελίξεων σε κομβικά έργα που δύναται να αλλάξουν κατά πολύ την ψυχολογία και να ξεμπλοκάρουν περαιτέρω την έλκυση διεθνών κεφαλαίων προς τη χώρα μας.

Η παραχώρηση της Εγνατίας καθώς και ο διαγωνισμός για την προβλήτα IV του λιμανιού της Θεσσαλονίκης ενδέχεται να ξεκλειδώσουν project… στοιχειωμένα εδώ και χρόνια. Θυμίζουμε ότι έχει οριστεί ο ανάδοχος για τη Γραμμή 4 του Μετρό, το Ελληνικό φαίνεται πως θα μπει μπροστά μέσα στους πρώτους μήνες του επόμενου έτους, το μεγάλο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης είναι στη φάση των απαλλοτριώσεων, ενώ υπάρχουν και πολλά άλλα projects και συμφωνίες που είτε έχουν κλειδώσει, είτε είναι στα σκαριά.

Νέες επενδύσεις με αιχμή την τεχνολογία

Η Coca Cola HBC ανακοίνωσε νέα μεγάλη επένδυση στη Θεσσαλονίκη όπου θα δημιουργήσει κέντρο επιχειρηματικών λύσεων εκκαθάρισης και τιμολόγησης προσθέτοντας 50 νέες θέσεις εργασίας.

Η Pfizer θα προχωρήσει σε νέα επένδυση επίσης στη Θεσσαλονίκη με τη δημιουργία 2ου Hub αξιοποιώντας το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί και τις ευκαιρίες που ανοίγονται στον ψηφιακό χάρτη, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Albert Bourla μιλώντας την Τετάρτη σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Η Microsoft θα προχωρήσει σε μεγάλη επένδυση δημιουργώντας ένα σύμπλεγμα data centers στη χώρα μας, που μπορεί να φτάσει έως το 1 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. Τα data centers είναι οι εγκαταστάσεις όπου αποθηκεύεται τεράστιος όγκος δεδομένων και υποστηρίζουν την τεχνολογία του cloud.

Χθες ο όμιλος Vodafone ανακοίνωσε ότι επέλεξε την Ελλάδα για να δημιουργήσει ένα Παγκόσμιο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης για την ηλεκτρονική υγεία, το οποίο θα εστιάζει στο Internet of Things και συγκεκριμένα σε εφαρμογές ηλεκτρονικής υγείας (e-health), μέσω της ελληνικής εταιρείας Vodafone Innovus. Μια κίνηση στρατηγικής σημασίας, η οποία αποκτά πρόσθετο συμβολισμό στην τρέχουσα συγκυρία που βιώνουν τα συστήματα υγείας, αλλά και οι οικονομίες παγκοσμίως.