Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Σκληρή και επεισοδιακή αναμένεται να είναι η κάθοδος των δανειστών στη χώρα. Εκτός από τις εκκρεμότητες, με βασικότερη τα «κόκκινα» δάνεια, στο τραπέζι μπαίνει και ο προϋπολογισμός του 2018. Και αυτό καθώς τα νούμερα εκτός από περίεργα είναι και απογοητευτικά. Κάποιοι μάλιστα κάνουν λόγο για δημιουργική λογιστική στο σκέλος των δαπανών αλλά και των επιστροφών φόρων.
Οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής (η άφιξη των δανειστών έχει προγραμματιστεί για τις 21 Ιανουαρίου) θα είναι ολιγοήμερες και όπως προαναφέρθηκε οι δύο πλευρές θα εστιάσουν στα «κόκκινα» δάνεια, στις αλλαγές στο δημόσιο, τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους και στις ιδιωτικοποιήσεις καθώς μέρος αυτών των εισπράξεων θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων που έχει φέτος η Ελλάδα.
Τα δύσκολα όμως δεν τελειώνουν εδώ. Στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων βρίσκεται και το «πακέτο» των παροχών που νομοθετήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, ενώ μεγάλη είναι ανησυχία για τα αναδρομικά των 15 δισ. ευρώ που διεκδικούν στα δικαστήρια της χώρας εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι και εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι για τις μισθολογικές περικοπές που υπέστησαν στη διάρκεια των μνημονιακών νόμων.
Δηλαδή, εν μέσω της σκληρών πολιτικών εξελίξεων με το χρηματιστήριο να ακολουθεί νέα πτωτική πορεία και τις αγορές να προειδοποιούν για νέα κρίση στην οικονομία το οικονομικό επιτελείο θα βάλλεται από τους δανειστές. Και όπως φαίνεται η σημερινή κυβέρνηση στήνει σιγά-σιγά παγίδα στην επόμενη κυβέρνηση, η οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει την στασιμότητα αλλά και ενδεχομένως την αδυναμία εξόδου στις αγορές. Και όσο καθυστερούν οι εκλογές τόσο χειρότερα θα είναι τα πράγματα στην οικονομία.
Είναι ενδεικτικό ότι τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες δείχνουν αστοχίες στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2018. Τα έσοδα ακολουθούν πτωτική πορεία, ενώ «κόλλησαν» οι επιστροφές φόρου. Συγκεκριμένα δεν επιστράφηκαν στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις φόροι ύψους 963 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα πάγωσαν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Δόθηκαν λιγότερα για επενδύσεις 513 εκατ. ευρώ, για να μοιράσει η κυβέρνηση επιδόματα. Την ίδια πολιτική είχε ακολουθήσει και τα προηγούμενα χρόνια και συγκεκριμένα το 2016 περιορίσθηκαν οι δαπάνες του ΠΔΕ κατά 466 εκατ. ευρώ, το 2017 κατά 800 εκατ. ευρώ και το 2018 κατά 513 εκατ. ευρώ. Δηλαδή συνολικά δεν επενδύθηκαν ποσά ύψους περίπου 1,8 δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή για κάθε ένα ευρώ που πληρώνει το ελληνικό δημόσιο στους προμηθευτές δημιουργεί νέα χρέη 2 ευρώ. Τα χρέη του δημοσίου αν και θα έπρεπε να έχουν μηδενισθεί στις 31 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, συνεχίζουν να ανέρχονται σε 2,5 δισ. ευρώ. Και όπως φαίνεται τα βάρη αυτά θα αναλάβει η νέα κυβέρνηση.
Διαβάστε ακόμα: