Παιχνίδια με το ρεύμα στην δεύτερη δημοπρασία - Χαμόγελα σε ΔΕΗ, δυσαρέσκεια στους ιδιώτες προμηθευτές

Παιχνίδια με το ρεύμα στην δεύτερη δημοπρασία - Χαμόγελα σε ΔΕΗ, δυσαρέσκεια στους ιδιώτες προμηθευτές

Του Γιώργου Φιντικάκη

Χαμόγελα στην ΔΕΗ και τους εξαγωγείς, όχι όμως και στους ιδιώτες προμηθευτές, έφερε η δεύτερη μνημονιακή δημοπρασία υποχρεωτικής πώλησης ρεύματος.

Το αποτέλεσμα της πολύ μικρής ποσότητας που διατέθηκε, μόλις 145 MWh, ήταν οι τιμές να “χτυπηθούν” σε υψηλά επίπεδα, εξαλείφοντας όπως λένε στελέχη ιδιωτικών εταιρειών τα περιθώρια ανταγωνισμού στα τελικά τιμολόγια.

Αυτή την εικόνα μεταδίδουν κύκλοι της αγοράς για τα αποτελέσματα της δεύτερης δημοπρασίας τύπου ΝΟΜΕ, δηλαδή του μνημονιακού εργαλείου που έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και δανειστές, και μέσω του οποίου η ΔΕΗ πουλά στους ιδιώτες ανταγωνιστές της, όσο και στις βιομηχανίες, ποσότητες από τη λιγνιτική της ενέργεια σε χαμηλή τιμή. Απώτερος σκοπός δεν είναι άλλος παρά με την φθηνότερη αυτή μορφή ενέργειας, να μπορέσουν οι ιδιώτες προμηθευτές να διαμορφώσουν ακόμη πιο ελκυστικά πακέτα, επιτυγχάνοντας γρηγορότερα την μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά λιανικής από το 89% σήμερα σε 49% το 2020.

Ακτινογραφώντας αυτή την δεύτερη δημοπρασία ρεύματος που διενήργησε ο Λειτουργός της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ), προκύπτει ότι συνολικά 12 εταιρείες απορρόφησαν 145 MWh/h ή 1.270.200 MWh σε τιμές που ξεκινούν από την τιμή εκκίνησης αλλά φτάνουν έως και… 3,77 ευρώ πάνω από αυτήν. Με άλλα λόγια οι τιμές των προθεσμιακών προϊόντων διαμορφώθηκαν από τα 37,37 ευρώ / MWh (τιμή εκκίνησης) έως και τα 41,14 ευρώ / MWh.

Σαν αποτέλεσμα η ΔΕΗ εκτιμάται ότι θα βάλει στο ταμείο της κοντά στα 50 εκατ. ευρώ, ενώ τρεις εταιρείες πήραν τις μεγαλύτερες ποσότητες (20, 31, 33 MWh αντίστοιχα) πληρώνοντας 7,2, 11,2 και 11,8 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Το σκηνικό είναι το ακριβώς αντίστροφο από εκείνο του Οκτωβρίου, της πρώτης δηλαδή δημοπρασίας. Τότε έντεκα εταιρείες είχαν αγοράσει 460 MWh, δηλαδή υπερτριπλάσια από την χθεσινή ποσότητα, αλλά σε τιμές πολύ χαμηλές, αφού αυτές είχαν κινηθεί ανάμεσα στα 37,37 ευρώ/MWh -όσο δηλαδή η τιμή εκκίνησης- και τα 37,5 ευρώ/MWh. Σαν αποτέλεσμα η ΔΕΗ είχε καταγγείλει ότι υπέστη μεγάλη ζημιά, και είχε εντείνει τις προσπάθειες να "μποικοτάρει" το μέτρο των δημοπρασιών.

Το σκηνικό χθες άλλαξε άρδην. Η πολύ μικρή ποσότητα των 145 MWh δεν επαρκούσε για να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς, γεγονός που εξηγεί και το “κονταροχτύπημα” ανάμεσα στους ιδιώτες προμηθευτές, όπως και τις βιομηχανίες. Αλλά αποτέλεσμα ακριβώς αυτής της μικρής ποσότητας, οι τιμές οδηγήθηκαν υψηλά, περιορίζοντας όπως λένε άνθρωποι του χώρου τα περιθώρια ανταγωνισμού στα τελικά τιμολόγια.

Ωφελημένοι οι εξαγωγείς

Ένας λόγος για την άνοδο των τιμών φαίνεται ότι ήταν και το γεγονός ότι ότι μικροί προμηθευτές “χτύπησαν” δυσανάλογα μεγάλες ποσότητες. Αφενός επειδή σκοπεύουν να τις πουλήσουν εκτός συνόρων με μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους, καθώς δεν έχει ορισθεί κάποιο πλαφόν ως προς τις εξαγωγές, γεγονός που με την σειρά του επιτρέπει ακόμη και όλη η δημοπρατούμενη ποσότητα να μπορεί να εξαχθεί. Αφετέρου επειδή όσο οι προμηθευτές αυτοί δεν είναι καθετοποιημένοι τόσο θα προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τις δημοπρασίες ως δικλείδα ασφαλείας απέναντι στις διακυμάνσεις της τιμής χονδρικής (Οριακής Τιμής Συστήματος).

Σύμφωνα με μία ερμηνεία, το αποτέλεσμα της χθεσινής δημοπρασίας δυσκολεύει το διαπραγματευτικό έργο του υπ. Ενέργειας Γ. Σταθάκη απέναντι στην απαίτηση των δανειστών για αύξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων. Οι τελευταίοι επιμένουν ότι χρειάζονται περισσότερες ποσότητες προκειμένου να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ, και το χθεσινό “στρίμωγμα” των συμμετεχόντων σε συνδυασμό με την πορεία των τιμών, θα μπορούσε να δώσει επιχειρήματα στην άποψη αυτή.

Σημειώνεται ότι από τον λειτουργό της αγοράς έχει ζητηθεί να μην ανακοινωθούν τα ονόματα των εταιρειών για λόγους εμπορικού απορρήτου. Αλλά κρίνοντας από το μέγεθος των πακέτων που διατέθηκαν στην δημοπρασία, εικάζεται ότι το σύνολο των ενεργών παικτών της αγοράς εξασφάλισε ποσότητες ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών τους.

Σημειώνεται ότι οι δώδεκα εταιρείες που είχαν δικαίωμα συμμετοχής και έδωσαν το παρόν στην δημοπρασία ήταν οι εξής:

Ηρων
Elpedison
Greek Environmental & Energy Network-GREEN
Interbeton
Novaera Energy
NRG Trading House
Protergia
Protergia Θερμοηλεκτρική
Volterra
Watt and Volt
Βιενέρ
ΕΛΤΑ