Του Γιώργου Φιντικάκη
Σημάδια παράλυσης εμφανίζονται και πάλι γύρω από μεγάλες δρομολογημένες επενδύσεις, απαραίτητες για την ανάπτυξη, στην πλάτη της οποίας κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, παίζουν το γνωστό από παλιά παιχνίδι των καθυστερήσεων.
Κορωνίδα το νέο φιάσκο με το Ελληνικό, και τα καινούργια μεθοδικά προσκόμματα τόσο από την νέα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας της “Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο”, όσο κυρίως την ερώτηση των 18 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με πρόσχημα τους αρχαιολογικούς χώρους.
Κίνηση που ερμηνεύεται περισσότερο ως πολιτική πράξη, πόσο μάλλον όταν οι ερωτώντες βουλευτές προέρχονται στην πλειονότητά τους από την ομάδα των “53”, παρά ουσίας, αφού υποτίθεται ότι το θέμα με τα αρχαία έχει ήδη δρομολογηθεί.
Είναι απορίας άξιον, ποιος ο λόγος της ερώτησης, όταν μετά τον θόρυβο που είχε προκαλέσει τον περασμένο Αύγουστο η “βόμβα” του πρώην υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά να κηρυχθεί μεγάλο μέρος της έκτασης ως αρχαιολογικός χώρος, συμφωνήθηκε να συνταχθεί μνημόνιο κατανόησης ανάμεσα στο Δημόσιο και τους επενδυτές. Σύμφωνα με αυτό το μνημόνιο το οποίο όμως δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί στους επενδυτές, θα προσδιορίζονταν ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος συγκεκριμένα μόνο τμήματα της έκτασης.
Ένα μνημόνιο που όπως και οι ερωτήσεις στην Βουλή, δεν εξυπηρετούν στην ουσία τίποτα περισσότερο, παρά τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι ούτως ή άλλως, η ελληνική νομοθεσία είναι σαφής και προβλέπει ότι σε κάθε εργοτάξιο, από την ανέγερση μιας απλής οικοδομής, μέχρι την ανάπτυξη ενός φαραωνικού έργου όπως το Ελληνικό, η αρχαιολογία είναι παρούσα. Εάν βρεθούν αρχαία, το έργο σταματάει, όπως συνέβη εκατοντάδες φορές κατά τη διάρκεια κατασκευής του μετρό της Αθήνας.
Σαν αποτέλεσμα των παραπάνω, οι πληροφορίες φέρουν τον επενδυτή να μην είναι διατεθειμένος να υπογράψει τίποτα περισσότερο απ' όσα προβλέπει η σύμβαση με το ΤΑΙΠΕΔ, η οποία και δεν έχει την παραμικρή αναφορά σε αρχαία.
Σιωπή από την κυβέρνηση
Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα με το Ελληνικό, όπου κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, δέσμιοι των κομματικών τους αγκυλώσεων συνεχίζουν να κάνουν ότι μπορούν για να καθυστερήσει το έργο. Σε αυτό το κάδρο εντάσσεται και η ερώτηση των 18, που σαν θέλουν να προκαταλάβουν οποιαδήποτε απόφαση, επικαλούνται την αρχική εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων του υπουργείου που ζητούσε την κήρυξη αρχαιολογικού χώρου σε όλη σχεδόν την έκταση, αυτήν που εκτείνεται στους Δήμους Αλίμου και Ελληνικού – Αργυρούπολης. Και επειδή την τελική απόφαση λαμβάνει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), αυτό που στην ουσία ρωτούν οι 18, είναι πότε αυτό θα συνεδριάσει προκειμένου να εγκρίνει ως αρχαιολογικό χώρο το σύνολο της έκτασης, όχι μόνο τμήματά της.
Τυχόν αποδοχή του αιτήματός τους, θα σήμαινε στροφή της πολιτικής της κυβέρνησης που εμφανιζόταν να έχει συμφωνήσει με τους επενδυτές να χαρακτηριστούν αρχαιολογικοί χώροι συγκεκριμένα σημεία του Ελληνικού, και όχι ασφαλώς ολόκληρη η έκταση.
Σύμφωνα με μια ερμηνεία, η κίνηση των 18 αποτελεί μεμονωμένη κίνηση σαν αυτές που συνηθίζει να κάνει η ομάδα των 53, άποψη που ενισχύεται από το γεγονός ότι ανάμεσα στις υπογραφές ξεχωρίζει και αυτή του Νίκου Φίλη. Δεδομένου όμως της γενικότερης κυβερνητικής συμπεριφοράς στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων και των καθυστερήσεων σε διαγωνιστικά κλεισμένες συμφωνίες, δεν αποκλείεται η στάση τους να έχει ερείσματα και μέσα στην κυβέρνηση. Εικοσιτέσσερις πάντως ώρες μετά την κατάθεση της ερώτησης, ουδείς αρμόδιος υπουργός έχει βγει για να πάρει θέση
Μεθοδικότητα
Όπως και να έχει οι τελευταίες εξελίξεις μαρτυρούν μια μεθοδικότητα για την ανάσχεση της επένδυσης. Εκτός της ερώτησης των 18, προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσε και η “Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού”, στρεφόμενη κατά της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού “να μη χαρακτηρίσει ως διατηρητέα νεότερα μνημεία πολύ σημαντικά κτίρια στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού”.
Η κίνηση της Επιτροπής Αγώνα την οποία στελεχώνουν αρχιτέκτονες με χρόνια θητείας στο αριστερό πάλκο, αποσκοπεί στο να κερδίσει χρόνο, μπλοκάροντας την επένδυση. Διότι όσο η υπόθεση θα είναι νομικά εκκρεμής, τόσο οι διαδικασίες θα πηγαίνουν πίσω, και η έκταση δεν θα μπορεί να παραδοθεί, πόσο μάλλον όταν η σύμβαση Δημοσίου-επενδυτή, ορίζει ότι ο χώρος πρέπει να ελευθερωθεί από τους κάθε είδους εγκατεστημένους σε αυτόν φορείς. Έλα όμως που ένα από τα κτίρια, αυτό του Κολεγίου, το οποίο η “Επιτροπή Αγώνα” θέλει διατηρητέο, βρίσκεται στον ευρύτερο χώρο όπου πρόκειται να χωροθετηθεί το καζίνο, η άδεια για το οποίο θα δοθεί μέσω διαγωνισμού από το υπουργείο Οικονομικών, θέμα που επίσης αγνοείται η τύχη του.
Σαν μην έφταναν τα παραπάνω, υπάρχει ακόμη η υπόθεση με τα δασικά. Πέντε μήνες έχουν περάσει από την ψήφιση στη Βουλή της αναθεωρημένης σύμβασης με την κοινοπραξία για το Ελληνικό, και ακόμη η ελληνική πολιτεία δεν έχει ακόμη καταλήξει ποιο ακριβώς τμήμα των 6.200 στρεμμάτων είναι δασικό και ποιο όχι. Το επίδικο είναι η διατήρηση ή όχι συστάδων δέντρων σε διάφορα τμήματα του οικοπέδου (περιμετρικά του παλαιού αεροδρομίου και στον Άγιο Κοσμά). Αυτός είναι και ο λόγος που το δασαρχείο Πειραιά αρνούνταν μέχρι πρότινος να εγκρίνει την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την επένδυση. Το αστείο βέβαια είναι ότι στα 50 χρόνια που η έκταση λειτουργούσε ως αεροδρόμιο, ποτέ δεν είχε τεθεί δασικό ζήτημα, θέμα που ουδείς μπορεί να εξηγήσει.
Όσο καθυστερεί να τελειώσει το δασικό σίριαλ, και δημιουργούνται νέα προσκόμματα με τα αρχαιολογικά, τόσο θα πηγαίνει πίσω και η έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) της επένδυσης.
Το σχέδιο αποτελεί το "άλφα και το ωμέγα" στην υπόθεση Ελληνικό καθώς περιγράφει με απόλυτη λεπτομέρεια τι θα γίνει και που, αλλά για να τεθεί σε διαβούλευση με συμμετοχή 11 γενικών γραμματέων απ' όλα τα εμπλεκόμενα με την επένδυση υπουργεία, πρέπει πρώτα να εγκριθεί η ΜΠΕ. Και για να γίνει αυτό, πρέπει να ξεκαθαρίσει το δασικό.
Μύλος. Κάπως έτσι τα χρονοδιαγράμματα για την μεγαλύτερη επένδυση των επόμενων ετών στην Ελλάδα ύψους 8 δισ. ευρώ, διαδέχονται το ένα το άλλο, νέα προσκόμματα εμφανίζονται, και η κυβέρνηση δείχνει με τη στάση της ότι στην πραγματικότητα δεν την ενδιαφέρει να πάρει μπροστά το έργο.
Υπό τις παρούσες συνθήκες, η πρόσφατη εκτίμηση του υφυπουργού Οικονομίας Στέργιου Πιτσιόρλα, ότι αν όλοι βάλουμε τα δυνατά μας, τότε μπορεί μέσα στο 2017, να δούμε μπουλντόζες στο Ελληνικό, φαντάζει αισιόδοξη. Εφόσον μπουν μπροστά μπουλντόζες, αυτό θα συμβεί μάλλον από το 2018 και μετά.
Διαβάστε ακόμα: