Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων: Άνοδος στις τιμές για πρώτη φορά έπειτα από ένα χρόνο
Shutterstock
Shutterstock

Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων: Άνοδος στις τιμές για πρώτη φορά έπειτα από ένα χρόνο

Ο παγκόσμιος δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών αυξήθηκε τον Απρίλιο για πρώτη φορά εδώ και ένα χρόνο, αλλά εξακολουθεί να είναι περίπου 20% χαμηλότερος από το υψηλό ρεκόρ που σημειώθηκε τον Μάρτιο του 2022 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 127,2 μονάδες τον Απρίλιο έναντι 126,5 μονάδων τον Μάρτιο, ανακοίνωσε ο οργανισμός την Παρασκευή. Η μέτρηση του Μαρτίου είχε αρχικά δοθεί ως 126,9.

Ο οργανισμός ανακοίνωσε ότι η άνοδος του Απριλίου οφείλεται στις υψηλότερες τιμές της ζάχαρης, του κρέατος και του ρυζιού, οι οποίες αντιστάθμισαν τις μειώσεις στους δείκτες τιμών των δημητριακών, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των φυτικών ελαίων.

«Καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από σημαντικές επιβραδύνσεις, η ζήτηση θα αυξηθεί, ασκώντας ανοδικές πιέσεις στις τιμές των τροφίμων», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού, Μάξιμο Τορέρο.

Ο δείκτης τιμών της ζάχαρης αυξήθηκε κατά 17,6% από τον Μάρτιο, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2011. 

Ενώ ο δείκτης κρέατος αυξήθηκε κατά 1,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων υποχώρησαν κατά 1,7%, οι τιμές των φυτικών ελαίων μειώθηκαν κατά 1,3% και ο δείκτης τιμών των δημητριακών μειώθηκε κατά 1,7%, με τη μείωση των παγκόσμιων τιμών όλων των κύριων δημητριακών να αντισταθμίζει την αύξηση των τιμών του ρυζιού.

«Η αύξηση των τιμών του ρυζιού είναι εξαιρετικά ανησυχητική και είναι απαραίτητο να ανανεωθεί η πρωτοβουλία για τη Μαύρη Θάλασσα, ώστε να αποφευχθούν άλλες αιχμές στο σιτάρι και το καλαμπόκι», δήλωσε ο Tορέρο.

Σε ξεχωριστή έκθεση για την προσφορά και τη ζήτηση σιτηρών, ο FAO προέβλεψε παγκόσμια παραγωγή σιταριού το 2023 ύψους 785 εκατ.τόνων, ελαφρώς χαμηλότερη από τα επίπεδα του 2022, αλλά ωστόσο η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγή που έχει καταγραφεί ποτέ.

«(Οι) προοπτικές του 2023/24 για την παραγωγή ρυζιού κατά μήκος και νότια του ισημερινού είναι μικτές, κυρίως λόγω των περιφερειακά ποικίλων επιπτώσεων του φαινομένου La Niña», δήλωσε ο FAO.

Ο FAO αύξησε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2022 σε 2,785 δισεκατομμύρια τόνους από 2,777 δισεκατομμύρια τόνους προηγουμένως, μόλις 1,0% χαμηλότερα από το προηγούμενο έτος.

Η παγκόσμια χρησιμοποίηση των δημητριακών την περίοδο 2022/23 εκτιμάται σε 2,780 δισεκατομμύρια τόνους, δήλωσε ο FAO, μειωμένη κατά 0,7% σε σχέση με το 2021/22. Τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών μέχρι το κλείσιμο της περιόδου 2022/2023 αναμένεται να μειωθούν κατά 0,2% από τα επίπεδα έναρξής τους σε 855 εκατομμύρια τόνους.