Η Παγκόσμια Τράπεζα ανέφερε τη Δευτέρα ότι οι σεισμοί του Φεβρουαρίου αναμένεται να έχουν προκαλέσει συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ της Συρίας κατά 5,5% το 2023, ενώ οι ανάγκες ανάκαμψης και ανοικοδόμησης εκτιμώνται σε 7,9 δισ. δολάρια για τρία χρόνια.
Ζημία 5,2 δισ. δολαρίων
Σύμφωνα με την έκθεση ταχείας εκτίμησης ζημιών και αναγκών της Παγκόσμιας Τράπεζας, εκτιμάται ότι οι σεισμοί που έπληξαν τη βόρεια και δυτική Συρία στις 6 και 20 Φεβρουαρίου προκάλεσαν στη χώρα υλικές και οικονομικές ζημιές ύψους 5,2 δισ. δολαρίων.
Η Παγκόσμια Τράπεζα είχε προηγουμένως προβλέψει συρρίκνωση της οικονομικής παραγωγής της Συρίας κατά 3,2% το 2023, λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων, των υψηλών τιμών και ελλείψεων σιτηρών και ενέργειας, καθώς και της λειψυδρίας που περιορίζει την παραγωγή καλλιεργειών.
Οι σεισμοί θα προκαλέσουν τη διεύρυνση αυτής της συρρίκνωσης του ΑΕΠ κατά άλλες 2,3 ποσοστιαίες μονάδες στο 5,5% για το έτος, επιδεινώνοντας τις επιπτώσεις των 12 ετών συγκρούσεων στη Συρία.
Πληθωρισμός σε επίπεδα ρεκόρ
«Η πρόσθετη συρρίκνωση οφείλεται κυρίως στην καταστροφή του φυσικού κεφαλαίου και στις διαταραχές της εμπορικής δραστηριότητας», αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα σε ανακοίνωσή της. «Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, κυρίως λόγω της μείωσης των διαθέσιμων αγαθών, της αύξησης του κόστους μεταφοράς και της αύξησης της συνολικής ζήτησης για υλικά ανοικοδόμησης», συνεχίζει.
Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι οι ανάγκες ανάκαμψης και ανασυγκρότησης στις έξι εκτιμώμενες περιοχές ανέρχονται σε 7,9 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 3,7 δισ. δολάρια κατά το πρώτο έτος. Εκτιμά επίσης ότι θα χρειαστούν 4,2 δισ. δολάρια για τα δύο επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με την τράπεζα, ο τομέας της γεωργίας καταγράφει τις μεγαλύτερες ανάγκες (27% του συνόλου), ακολουθούμενος από τη στέγαση (18%), την κοινωνική προστασία (16%) και τις μεταφορές (12%).
Διαβάστε περισσότερα:
Βοήθεια ύψους 7 δισ. ευρώ υποσχέθηκαν διεθνείς δωρητές σε Τουρκία και Συρία
Ν. Δένδιας: Στις Βρυξέλλες για το ΣΕΥ και τη Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών για Τουρκία και Συρία