Πάγο στις προσδοκίες της Αθήνας για «εμπροσθοβαρή» ελάφρυνση του χρέους ταυτόχρονα με την τυπική λήξη του τρίτου μνημονίου το καλοκαίρι του 2018 βάζει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με το Reuters, η εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού ΥΠΟΙΚ δήλωσε σε συνέντευξη πως «θέλουμε πρώτα να εφαρμόσουν τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που συμφωνήθηκαν».
«Στο Eurogroup μόλις αποφασίστηκε με την Ελλάδα, ότι η χώρα θα πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις σε δύο βασικούς τομείς: στον συνταξιοδοτικό και το ασφαλιστικό» τόνισε συγκεκριμένα η Friederike von Tiesenhausen. «Αυτά τα μέτρα πρέπει σύντομα να νομοθετηθούν, αυτή είναι η συμφωνία που ισχύει για μας, η οποία ισχύει για τους εταίρους που ήταν εκεί».
Η εκπρόσωπος προέβη στη διαπίστωση, ότι η εφαρμογή των μέτρων θα επηρέαζε αποφασιστικά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Ο τωρινός στόχος είναι πρώτα να κάνουμε το οικονομικό σύστημα βιώσιμο, ώστε μακροπρόθεσμα να μπορεί ο ελληνικός προϋπολογισμός να το σηκώσει. Σε περίπτωση που η βιωσιμότητα του χρέους δεν επιτευχθεί με τις μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει ενδεχομένως να δράσουμε, αλλά αυτή είναι η σειρά, αυτό ισχύει».
Η θέση του γερμανού υπουργού Οικονομικών, όπως διατυπώνεται μέσω της κας von Tiesenhausen ανήμερα της συνάντησης A. Merkel - Ch. Lagarde είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να εφαρμόσει τα νέα δημοσιονομικά μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ για τη διετία 2019-2020 και στη συνέχεια να διαπιστωθεί αν ποτέ και τι έκτασης παρεμβάσεις για την περαιτέρω ελάφρυνση του δημόσιου χρέους χρειάζεται η Αθήνα. Η θέση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι «πρώτα οι δανειστές θα εφαρμόσουν τα μέτρα για το χρέος και στη συνέχεια η Ελλάδα θα εφαρμόσει τα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας».
Η θέση του W. Schaeuble εδράζεται στη λογική ότι επειδή η ρύθμιση του χρέους είναι απόλυτα συνυφασμένη με τα πλεονάσματα, στα οποία θα δεσμευτεί η χώρα την περίοδο μετά το 2018 θα πρέπει οι υπολογισμοί να γίνουν με βάση την απόδοση των νέων μέτρων. Στην πραγματικότητα, φαίνεται να έχει τεθεί σε λειτουργία η «παγίδα» Schaeuble, σύμφωνα με την οποία από τη στιγμή που η Αθήνα θα μπορεί να επιτυγχάνει υψηλά πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ και θα μπορεί να πληρώνει ένα μεγάλο μέρος των τόκων με ίδια μέσα, η ρύθμιση χρέους δεν χρειάζεται να είναι πολύ μεγάλη. Στη φάση αυτή τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος έχουν ως στόχο να ανακατανείμουν τα ποσά που πρέπει να πληρώνει η Ελλάδα κυρίως μετά το 2022 2023 σε τόκους και χρεοκοπία όταν λήγει η περίοδος χάριτος για τα δάνεια του πρώτου μνημονίου.
Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε η συζήτηση που γίνεται για τη χρονική διάρκεια διατήρησης του στόχου για πλεονάσματα 3,5% ζητείται από την Αθήνα να δεσμευτεί για τουλάχιστον 5 χρόνια μετά το 2018 και συγκεκριμένα μέχρι το 2023.
Σημειώνεται πως η ίδια η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά πως χωρίς να ενεργοποιήσει τα πρόσθετα μέτρα των 3,8 δισ. ευρώ μπορεί να επιτυγχάνει πλεονάσματα 3,5%, ενώ με τα πρόσθετα μέτρα περικοπής συντάξεων και αφορολογήτου τα πλεονάσματα μετά το 2018 θα φτάνουν το 4,5% με 6,5% του ΑΕΠ.
Βασίλης Γεώργας
Photo by Adam Berry/Getty Images/Ideal Image