PacWest: Θα πυροδοτήσει νέο επεισόδιο στην τραπεζική κρίση;
Shutterstock
Shutterstock

PacWest: Θα πυροδοτήσει νέο επεισόδιο στην τραπεζική κρίση;

Ήταν και είναι το επικρατέστερο όνομα για να πρωταγωνιστήσει στο επόμενο επεισόδιο της τραπεζικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ. Η μετοχή της PacWest έπεσε χθες ξανά θύμα μαζικών ρευστοποιήσεων, στον απόηχο της είδησης ότι σημειώθηκε νέο bank run την περασμένη εβδομάδα.

Οι αναλήψεις είχαν ως αποτέλεσμα να χάσει το 9,5% των καταθέσεών της όταν στις αρχές Μαΐου έγινε γνωστό ότι αναζητεί αγοραστή και πολλοί πίστεψαν ότι θα είναι η τέταρτη στη σειρά περιφερειακή τράπεζα που δεν καταφέρνει να επιβιώσει.

Η τιμή της μετοχής της έχει βουλιάξει, καταγράφοντας πτώση 83% από τις αρχές Μαρτίου που η Silicon Valley Bank πυροδότησε ένα ντόμινο αναταράξεων και τραπεζικών χρεοκοπιών. Η είδηση για το νέο bank run (είχε προηγηθεί ένα ακόμη τον Απρίλιο) ήταν αρκετή για να προκαλέσει μεταβλητότητα και σοβαρές απώλειες, μέχρι που ανεστάλη προσωρινά η διαπραγμάτευση των μετοχών της, κάτι που είχε ξανασυμβεί μετά την κατάρρευση της First Republic. Πλέον η μετοχή διαπραγματεύεται κοντά στα 4,50 δολάρια όταν στις αρχές Φεβρουαρίου άγγιζε τα 30 δολάρια. 

Το επεισόδιο με την FRB ώθησε πολλούς πελάτες της PacWest να σηκώσουν ανασφάλιστες καταθέσεις στις 4 και 5 Μαΐου και η τράπεζα αναγκάστηκε να δεσμεύσει περισσότερα κεφάλαια για να βελτιώσει την κεφαλαιακή της θέση. Η τράπεζα με έδρα στο Μπέβερλι Χιλς θυμίζει λίγο Silicon Valley Bank, υπό την έννοια ότι έχει στενούς δεσμούς με τον τεχνολογικό κλάδο, αλλά οι ομοιότητες σταματούν εκεί. Η PacWest δεν είναι μία μεγάλη τράπεζα που έχει τη δυναμική να προκαλέσει χάος στις αγορές. Με την κεφαλαιοποίησή της πλέον στα 556 εκατ. δολάρια δεν τρομάζει. Ενισχύει, ωστόσο, την αβεβαιότητα σχετικά με το αν θα υπάρξουν και άλλα τραπεζικά λουκέτα.

Η τραπεζική κρίση διαρκεί ήδη δύο μήνες και η συνέχεια είναι απρόβλεπτη. Μπορεί ο Τζέιμι Ντάιμον να κήρυξε ανεπίσημα το τέλος της κρίσης, μετά την απορρόφηση των καταθέσεων και δανείων της First Republic από την JPMorgan Chase, όμως όσο συνεχίζονται οι αναταράξεις που οδηγούν σε sell-off τραπεζικές μετοχές, τόσο θα εκφράζονται φόβοι για το επόμενο τραπεζικό «κανόνι».

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η κρίση θα επηρεάσει πολύ αρνητικά ολόκληρη την οικονομία. Ήδη, καταγράφεται πτώση στις χορηγήσεις δανείων καθώς οι τράπεζες γίνονται πιο επιφυλακτικές, γεγονός που περιορίζει τη ρευστότητα στο σύστημα και αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη. Κάποιοι άλλοι, επιρρίπτουν ευθύνες στη Fed και στις κυβερνήσεις, λέγοντας ότι από το 2017 ο τραπεζικός κλάδος των ΗΠΑ υστερεί σε ρυθμιστικό πλαίσιο και εποπτεία, σε αντίθεση με την Ευρώπη. Η έλλειψη ρυθμιστικού και εποπτικού ελέγχου, δια χειρός Ντόναλντ Τραμπ, λέγεται ότι συνέβαλε στο να αναλάβουν περισσότερα ρίσκα οι τραπεζικές διοικήσεις. 

Γι’ αυτό και ο Γουόρεν Μπάφετ δήλωσε πριν λίγες ημέρες ότι οι επικεφαλής των τραπεζών που οδήγησαν το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ στην τρέχουσα κρίση θα πρέπει να τιμωρηθούν. Ο 92χρονος επενδυτής πρόσθεσε ότι η συνολική διαχείριση της τραπεζικής κρίσης έχει φοβίσει τους καταθέτες, οι οποίοι σηκώνουν τα χρήματά τους από τις μικρότερες τράπεζες γιατί ανησυχούν. Όταν οι επενδυτές μαθαίνουν για τα bank run ρευστοποιούν τις μετοχές τους και έτσι η κρίση συνεχίζεται.

Και όταν ο «Μάντης της Όμαχα», ένας από τους «γκουρού» των αγορών, λέει ότι έχει μειώσει την έκθεσή του στον αμερικανικό τραπεζικό κλάδο (με εξαίρεση την Bank of America), ρίχνει ακόμη περισσότερο νερό στο μύλο της τραπεζικής κρίσης. Που θα σταματήσει όλο αυτό; Σύμφωνα με τον Μπάφετ, ο κίνδυνος να χειροτερέψει η κατάσταση στο επόμενο διάστημα και να ξεφύγει από τον έλεγχο είναι μικρός. Δεν είναι όμως μηδενικός.