Σε μία δήλωση που επιβεβαιώνει ότι η κόντρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις ελληνικές τράπεζες εξομαλύνεται, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, προχώρησε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Poul Thomsen.
Μιλώντας στο συνέδριο FT Investment Management Summit στο Λονδίνο, ο κ. Τhomsen υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα», χαρακτηρίζοντας χρήσιμο στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να επισπεύσει τα stress tests των ελληνικών τραπεζών.
Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι πρέπει να διασφαλιστεί πως η Ελλάδα διαθέτει μία μεσοπρόθεσμη στρατηγική για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Thomsen:
«Σε ότι αφορά το θέμα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, επιτρέψτε μου να δώσω έμφαση στο γεγονός ότι δεν βλέπουμε να υπάρχει καμία ανησυχία για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα. Το θέμα είναι ότι πρέπει να διασφαλίσουμε πως υπάρχει μία στρατηγική για να αντιμετωπιστεί το υπερβολικά υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα, μεσοπρόθεσμα. Σε αυτό το πλαίσιο, είχαμε προτείνει να γίνει εκ νέου η αξιολόγηση ποιότητας ενεργητικού (AQR) του 2015, έως την ερχόμενη άνοιξη. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρότεινε από την πλευρά της να επισπεύσει τα ήδη προγραμματισμένα stress tests και να προβεί σε στοχευμένες αξιολογήσεις χαρτοφυλακίων, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα μας επιτρέψει να συλλέξουμε τις αναγκαίες πληροφορίες για να αξιολογήσουμε κατά πόσο η υφιστάμενη στρατηγική για τη διασφάλιση της υγείας του τραπεζικού συστήματος είναι επαρκής, χωρίς να πρέπει να διενεργήσουμε πλήρες AQR. Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μία θετική πρόταση που επιτυγχάνει τους ίδιους στόχους, και πλέον βρισκόμαστε σε συζητήσεις για τις λεπτομέρειες, με τους συναδέλφους μας στην ΕΚΤ».
Η δήλωση του κ. Thomsen χαρακτηρίζεται από τραπεζικές πηγές ως η «απάντηση» του ΔΝΤ στην επιστολή της ΕΚΤ, με την οποία ο Draghi ενημέρωνε το Ταμείο ότι ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες τα αποτελέσματα των stress tests θα είναι έτοιμα νωρίτερα, έτσι ώστε να έχει ξεκαθαριστεί αν προκύπτουν κεφαλαιακές ανάγκες πριν τη λήξη του ελληνικού προγράμματος.
Ο Draghi δέχτηκε να κάνει ένα βήμα πίσω και να επισπεύσει τα ελληνικά stress tests και το ΔΝΤ σε αντάλλαγμα δεν επιμένει στη διεξαγωγή ελέγχων ποιότητας ενεργητικού (AQR). Στόχος είναι να αποκλιμακωθεί η ένταση που επέφερε τεράστιο πλήγμα στις τραπεζικές μετοχές το τελευταίο διάστημα.
Χθες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στον ANT1, επιβεβαίωσε τον συμβιβασμό μεταξύ ΕΚΤ-ΔΝΤ στον οποίο είχε αναφερθεί το liberal.gr. Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι τα stress tests των ελληνικών τραπεζών θα ανακοινωθούν νωρίτερα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες για να γίνουν γνωστές τυχόν κεφαλαιακές ανάγκες πριν τη λήξη του προγράμματος. Εκπρόσωπος του ΔΝΤ, από την πλευρά του, δήλωσε, απαντώντας σε ερώτηση Ελλήνων ανταποκριτών για το θέμα, «Αναμένουμε ότι αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί ικανοποιητικά, σύντομα».
Φωτογραφία SOOC