Oxford Economics: Πότε θα περάσουμε το σημείο καμπής της πανδημίας;

Oxford Economics: Πότε θα περάσουμε το σημείο καμπής της πανδημίας;

Μπορεί στην Ευρώπη να βρισκόμαστε σε φάση αύξησης των κρουσμάτων ωστόσο ο πλανήτης αρχίζει και κάνει σχέδια για την επόμενη ημέρα καθώς το παράδειγμα του Ισραήλ μας δείχνει ότι μόλις επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί θα τρέξει πιο γρήγορα και η χαλάρωση των περιορισμών. Δυστυχώς δεν είναι πολλές οι χώρες που έχουν μιμηθεί το Ισραήλ, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις, όπως η Τουρκία, η Αργεντινή και ο Καναδάς, που βλέπουν μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων.

Σε νέα της έκθεση η Oxford Economics τονίζει πως παρά το γεγονός ότι στην παρούσα φάση παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι πολύ πιθανό στο επόμενο διάστημα να δούμε αρκετές οικονομίες να… παίρνουν το δρόμο του Ισραήλ, τόσο σε ό,τι αφορά τη χαλάρωση των περιορισμών όσο και σε επίπεδο μείωσης των κρουσμάτων, όσο θα επιταχύνονται οι εμβολιασμοί. Παράλληλα ο οίκος προσπαθεί να προβλέψει το σημείο καμπής, το σημείο που η ανθρωπότητα θα μετράει αντίστροφα για το τέλος του εφιάλτη.

Η συνεχιζόμενη πτώση του αριθμού των κρουσμάτων στο Ισραήλ, ακόμη και μετά το άνοιγμα της οικονομία στις αρχές Μαρτίου, υποδεικνύει ότι η χώρα έχει ήδη φτάσει στο σημείο καμπής της πανδημίας, γεγονός που επιτρέπει τη χαλάρωση των περιορισμών χωρίς κίνδυνο αύξησης των κρουσμάτων. «Παρ’ όλα αυτά, είναι δύσκολο να πούμε με ακρίβεια πότε ακριβώς το Ισραήλ πέρασε το σημείο καμπής και ποιο ήταν το επίπεδο ανοσίας που χρειάστηκε στον πληθυσμό. 

Ένα ευρύ αλλά εύλογο χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι εμβολιασμοί έγειραν την πλάστιγγα υπέρ του Ισραήλ ενδεχομένως ήταν μεταξύ 7 Φεβρουαρίου και 7 Μαρτίου. Στο ξεκίνημα αυτής της περιόδου, το Ισραήλ είχε διαθέσει 65 δόσεις εμβολίων ανά 100 άτομα και στο τέλος της περιόδου έφτασε τις 101 ανά 100 άτομα. Στο διάστημα αυτό το ποσοστό του πληθυσμού που είχε λάβει τουλάχιστον μία δόση από το εμβόλιο της Pfizer αυξήθηκε από το 28% στο 47%. Το ποσοστό ανοσίας ωστόσο ήταν ακόμη υψηλότερο αν συνυπολογιστούν και όσοι είχαν ανοσία λόγω μόλυνσης. 

Εκτιμάται συνήθως ότι χρειάζεται ένα ποσοστό της τάξης του 60%-70% για να επιτευχθεί ανοσία του πληθυσμού, ωστόσο η περίπτωση του Ισραήλ μας δείχνει ότι και με χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμένων ίσως είναι αρκετό για να δούμε μείωση των κρουσμάτων και των νοσηλευόμενων. Τέλος, η Oxford Economics τονίζει ότι το ακριβές σημείο καμπής θα διαφέρει από χώρα σε χώρα και από περιοχή σε περιοχή και θα εξαρτηθεί από παράγοντες όπως τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται, το ποσοστό του πληθυσμού που έχει ήδη μολυνθεί καθώς και από τις μεταλλάξεις του ιού. 

Οι μεγάλες οικονομίες που έχουν δώσει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου στο 28% του πληθυσμού και πάνω (που είναι το χαμηλότερο σημείο από το παράδειγμα του Ισραήλ) είναι οι ΗΠΑ με 32%, η Μ. Βρετανία με 46% και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η μοναδική ωστόσο χώρα όπου πάνω από το 50% του πληθυσμού εκτιμάται ότι διαθέτει αντισώματα για τον κορονοϊό (εμβολιασμένοι και πολίτες που έχουν νοσήσει) είναι η Μ. Βρετανία. Είναι ταυτόχρονα η μόνη που βλέπει τα κρούσματα να μειώνονται. Το πραγματικό τεστ για τη Μ. Βρετανία θα είναι η επικείμενη χαλάρωση των περιορισμών…

Δυστυχώς η Ευρώπη βρίσκεται ακόμη πολύ πίσω καθώς οι δόσεις που έχουν διατεθεί δεν ξεπερνούν τις 15 ανά 100 πολίτες.