Σεισμικές δονήσεις στην Ευρώπη προκάλεσαν τα στοιχεία του Αυγούστου για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να εκτινάσσεται στο 3% και τον δομικό πληθωρισμό (εξαιρεί ευμετάβλητες τιμές, όπως ενέργεια και τρόφιμα) να διαμορφώνεται στο 1,6%, καταγράφοντας υψηλό 10ετίας.
Παρ΄ όλα αυτά, ενώ ο πληθωρισμός ξεπέρασε τις εκτιμήσεις και αναμένεται να οδηγήσει σε αναθεώρηση των προβλέψεων για το 2021, η Oxford Economics καθησυχάζει υποστηρίζοντας ότι η άνοδος του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη είναι παροδικό φαινόμενο που οφείλεται κατά κύριο λόγο σε παράγοντες που σχετίζονται με την πανδημία. Γι’ αυτό το λόγο ο οίκος εκτιμά ότι το φαινόμενο θα υποχωρήσει το 2022.
Τα προκαταρκτικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη Τρίτη δείχνουν ότι ο πληθωρισμός τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στο 3%, 0,8 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τον Ιούλιο. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην κατά 1 ποσοστιαία μονάδα άνοδο του δομικού πληθωρισμού, ο οποίος σημείωσε υψηλό 9 ετών στο 1,6%. Οι ιδιαίτερα αυξημένες τιμές της ενέργειας συνεχίζουν να αποτελούν το βασικό παράγοντα που βρίσκεται πίσω από την αύξηση των τιμών στην Ευρωζώνη σε υψηλό 10ετίας.
«Όμως η μεγάλη εικόνα για τις τιμές στην Ευρωζώνη δεν έχει αλλάξει. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο πληθωρισμός σήμερα στην Ευρώπη είναι σε μεγάλο βαθμό ένα μεταβατικό φαινόμενο, που οφείλεται σε παράγοντες οι οποίοι θα εξασθενήσουν τον επόμενο χρόνο», αναφέρει η Oxford Economics.
Μετά τα υψηλά πολλών ετών που καταγράφηκαν τους προηγούμενους μήνες, ορισμένοι δείκτες δραστηριότητας έχουν αρχίσει να εξομαλύνονται, τονίζει ο οίκος, προσθέτοντας ότι το γεγονός αυτό δεν πρέπει να εκληφθεί ως ανησυχητικό σημάδι για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές. Και αυτό γιατί άλλοι δείκτες υποδεικνύουν ότι το γ’ τρίμηνο θα είναι ισχυρό σε επίπεδο ανάπτυξης.
Όμως βλέποντας στο άμεσο μέλλον, η εικόνα για την οικονομική δραστηριότητα δεν είναι τόσο αισιόδοξη, όσον αφορά το δ’ τρίμηνο, με την OE να προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα μεγεθυνθεί κατά μόλις 1% προς το τέλος του έτους. Η αβεβαιότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, σημειώνει ο οίκος, ενώ δύο είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν την ταχύτητα της ανάκαμψης: η εξέλιξη της πανδημίας και ο αντίκτυπος που θα έχουν στη βιομηχανική δραστηριότητα τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο μέτωπο της προσφοράς.