Του Απόστολου Σκουμπούρη
Στο «στόχαστρο» ισχυρών διεθνών χαρτοφυλακίων έχει μπει τελευταία η μετοχή του ΟΤΕ, ενώ μετά τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, μπήκε και στο... στόχαστρο κορυφαίων οίκων Ελλάδας και εξωτερικού που προχώρησαν σε γενναίες αναβαθμίσεις του τίτλου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης 17 Μαΐου ο τίτλος του ΟΤΕ έκανε σχεδόν το 34% του συνολικού τζίρου της αγοράς, κάτι καθόλου συνηθισμένο ασφαλώς. Η συνολική αξία συναλλαγών στο Χ.Α. ήταν 123,7 εκατ. ευρώ, με τον ΟΤΕ να κάνει τζίρο 41,92 εκατ.!
Την ίδια ημέρα έλαβε χώρα μπαράζ 11 πακέτων στον τίτλο, που συνολικά έκανε όγκο 4,2 εκατ. τεμαχίων. Παράλληλα, την Παρασκευή 19 Μαΐου ο ΟΤΕ ήταν η μόνη μη τραπεζική μετοχή του FTSE 25 που ξεπέρασε σε όγκο τα 500 χιλ. τεμάχια, διακινώντας 787.527 μετοχές.
Παράλληλα, επανήλθε πάνω από τα 10 ευρώ με κλείσιμο στα 10,01 ευρώ, προσπαθώντας να κατοχυρώσει αυτά τα επίπεδα που είχε να προσεγγίσει από τον Οκτώβριο του 2014, βρίσκεται δηλαδή σε υψηλά δυόμιση περίπου ετών. Επίσης, αποτιμάται στα 4,9 δισ. ευρώ, κρατώντας σταθερά τη 2η θέση στις κεφαλαιοποιήσεις του Χ.Α. πίσω από τη leader Coca Cola HBC.
Ο τίτλος του ΟΤΕ βρίσκεται στο επίκεντρο αυτό το διάστημα καθώς υπάρχει κινητικότητα σχετικά με τι θα γίνει με το υπόλοιπο 5% που διαθέτει το ελληνικό κράτος μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ ο όμιλος παρουσίασε πολύ καλά αποτελέσματα 1ου τριμήνου, κάτι που έφερε νέο γύρω εντυπωσιακών αναβαθμίσεων.
Το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση, φέρεται αποφασισμένη να πουλήσει και το υπόλοιπο 5%, καθώς – σε μια συγκυρία που βρίσκεται σε μπαράζ του... ναι σε όλα – κρίνει ότι θα καρπωθεί «εύκολη» και χρήσιμη ρευστότητα, χωρίς σχεδόν καθόλου πολιτικό κόστος.
Πάντως, για να γίνει η πώληση, πρέπει το ΤΑΙΠΕΔ σύντομα να προσλάβει σύμβουλο που θα δρομολογήσει και να ετοιμάσει όλη τη διαδικασία.
Προ ημερών ανακοινώθηκε - όπως ορίζει ο νόμος – ότι ο οίκος Schroders Plc κατέχει πλέον άνω του 5% και συγκεκριμένα 5,023% που μεταφράζεται σε 24.618.087 μετοχές.
Αποτελέσματα και επενδύσεις
Νοικοκύρεμα δανεισμού, εκσυγχρονισμός δικτύου με διαρκείς επενδύσεις, αφομοίωση σ'' όλη τη διάρθρωση και λειτουργία της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας, αλλά κυρίως, αναβάθμιση προσωπικού σε όλα τα επίπεδα, είναι οι κύριοι παράγοντες που έχουν καταστήσει τον ΟΤΕ στο να θεωρείται μια από τις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου στην Ευρώπη.
Θυμίζουμε ότι ο όμιλος ΟΤΕ ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 38,2 εκατ. ευρώ (+4%) το πρώτο τρίμηνο του 2017, συνεχίζοντας το momentum βελτιωμένων αποτελεσμάτων σε όλα τα επίπεδα και το εν γένει χρηματοοικονομικό νοικοκύρεμα.
O οργανισμός υλοποιεί (και) το 2017 μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα που θα προσεγγίσει τα 700 εκατ. ευρώ, ενώ περίπου το 20% αυτού, ήτοι 185 εκατ. ευρώ έχει ήδη επενδυθεί στο πρώτο 3μηνο του έτους.
Ο ΟΤΕ είναι μακράν ο μεγαλύτερος επενδυτής σε νέες τεχνολογίες και υποδομές στην Ελλάδα, ενώ έχει μπει δυναμική στη νέα ψηφιακή εποχή, με νέες επενδύσεις σε υποδομές, νέες τεχνολογίες, για δίκτυα νέας γενιάς και την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών σταθερής, κινητής, ευρυζωνικότητας και συνδρομητικής τηλεόρασης.
Μπαράζ αναβαθμίσεων από εγχώριους και ξένους οίκους – Citigroup
Μετά τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, αρκετοί οίκοι προχώρησαν σε αύξηση της τιμής στόχου, όπως η Citigroup που ανεβάζει το στόχο στα 15 ευρώ έναντι 11 πριν, διατηρώντας σύσταση αγοράς.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Citigroup η ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών μειώνει τον πολιτικό κίνδυνο και μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία να πληρούν τις προϋποθέσεις για το πρόγραμμα QE.
Σύμφωνα με τη Citigroup ο όμιλος ΟΤΕ είναι ένα από τα ισχυρότερα και πιο αξιόπιστα περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα εκτιμώντας ότι θα έχει ανοδική πορεία, καθώς τα βασικά στοιχεία παραμένουν ισχυρά και συνεχίζουν να βελτιώνονται.
Για το σύνολο του 2017 ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι ο ΟΤΕ θα έχει συνολικά κέρδη 258,5 εκατ. και πωλήσεις 3,91 δισ. ευρώ.
IBG
Δυνατότητα περαιτέρω ανόδου κατά 42% εκτιμά ότι έχει ο τίτλος του ΟΤΕ η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος ( IBG Securities), ανεβάζοντας την τιμή στόχο στα 14,2 ευρώ από 10,8 προηγουμένως, κρατώντας τη σύσταση αγοράς.
Ο οίκος χαρακτηρίζει μέτριες τις επιδόσεις του 1ου τριμήνου, ενώ επισημαίνει ότι ο όμιλος κάνει σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές και υπηρεσίες φέτος για να αντιμετωπίσει τη μελλοντική ζήτηση υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας στην Ελλάδα και να καθορίσει τις εξελίξεις στις αγορές της Ρουμανίας και Αλβανίας που έχει ισχυρή παρουσία.
Πάντως, IBG παραμένει λίαν θετική με τη μετοχή του ΟΤΕ εστιάζοντας στη σταθερή αναπτυξιακή δυναμική μεσοπρόθεσμα με οδηγό την ανάκαμψη των μακροοικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα, την ισχυρή παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών που δύναται να στηρίξεις μερισματική απόδοση άνω του 6% στο μέλλον και στην ευχέρεια μόχλευσης, με ότι συνεπάγεται αυτό για έκτακτα μερίσματα και επιλογές χρηματοδότησης.
Euroxx
Την άποψη ότι η αποτίμηση του ΟΤΕ είναι ελκυστική καθώς διαπραγματεύεται με discount 30% έναντι των ευρωπαϊκών εταιρειών του κλάδου εκφράζουν οι αναλυτές της Euroxx Χρηματιστηριακή.
Η ΑΧΕ διατυπώνει σύσταση overweight με νέα τιμή στόχο τα 13 ευρώ έναντι 11,7 ευρώ, χαρακτηρίζοντας μεικτή την εικόνα των αποτελεσμάτων 1ου τριμήνου, όπου παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στα έσοδα, αλλά επιβάρυνση από τις διεθνείς δραστηριότητες.
Eurobank Equities
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Eurobank Equities που υποστηρίζει ότι ο ΟΤE διαπραγματεύεται με discount μεγαλύτερο του 30% σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες σε όρους EV/EBITDA.
Παράλληλα, η κορυφαία ΑΧΕ της χώρας, διατηρεί την τιμή στόχο των 11,1 ευρώ με σύσταση αγοράς, ενώ επισημαίνει ότι οι ισχυρές επιδόσεις στην Ελλάδα αντιστάθμισαν την αδυναμία σε Αλβανία και στο κομμάτι της κινητής στη Ρουμανία.
Alpha Finance
Την άποψη ότι το επενδυτικό story του ΟΤΕ παραμένει ισχυρό παρ'' όλες τις προκλήσεις του εγχώριου οικονομικού περιβάλλοντος εκφράσουν οι αναλυτές της Alpha Finance. Η ΑΧΕ διατυπώνει σύσταση outperform ανεβάζοντας την τιμή στόχο στα 13,2 ευρώ, από 11,5 πριν,