Ο όμιλος ΟΤΕ ολοκλήρωσε εντός χρονοδιαγράμματος την εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών μήκους 12.000 χιλιομέτρων σε 2.260 απομακρυσμένες περιοχές της βόρειας και της νότιας Ελλάδας, στο πλαίσιο του έργου Rural Broadband. Πλέον 323.000 κάτοικοι σε αγροτικές, ορεινές και νησιωτικές περιοχές, έχουν πρόσβαση σε ευρυζωνικές υπηρεσίες VDSL με ταχύτητες έως 50Mbps.
Το έργο Rural Broadband σχεδίασε η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Υλοποιείται μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), σε συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε., με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ε.Ε. και από εθνικούς πόρους.
Το έργο απέσπασε διεθνή διάκριση, καθώς βραβεύθηκε στα «European Broadband Awards 2017» ως το καλύτερο έργο στην Ευρώπη στην κατηγορία «Προώθηση πολιτικής συνοχής σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές». Τα βραβεία διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG CNECT).
Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Νίκος Παππάς, δήλωσε σχετικά:
«Οι τεχνολογικές υποδομές νέας γενιάς ανοίγουν το δρόμο για την ανάπτυξη. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας να απολαμβάνουν τα οφέλη της νέας ψηφιακής εποχής όλοι οι Έλληνες, ισότιμα, χωρίς γεωγραφικούς και κοινωνικούς αποκλεισμούς. Η εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών στις αγροτικές περιοχές, θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα ενισχύσει την τοπική ανταγωνιστικότητα. Αυτό αναγνώρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και βράβευσε τη χώρα μας. Με το έργο Rural Broadband φέρνουμε το αύριο σήμερα για όλους».
«Ο όμιλος ΟΤΕ, με τις επενδύσεις και τα μεγάλα έργα τεχνολογίας που υλοποιεί σε όλη την Ελλάδα, δημιουργεί τις υποδομές για την ψηφιακή ανάπτυξη. Το έργο Rural Broadband είναι παράδειγμα επιτυχημένης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Ένα μπράβο στους ανθρώπους μας που κατάφεραν σε σύντομο χρονικό διάστημα να ολοκληρώσουν ένα δύσκολο τεχνικά έργο, που απαιτούσε υψηλή τεχνογνωσία σε επίπεδο σχεδιασμού, οργάνωσης και υλοποίησης. Με την τεχνολογία επιδιώκουμε να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο για όλους», δήλωσε σχετικά ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ.
Από το σύνολο των 2.260 οικισμών που ανέλαβε ο όμιλος ΟΤΕ στο πλαίσιο του έργου Rural Broadband, οι 810 οικισμοί με πληθυσμό 162.000 βρίσκονται σε 19 νομούς της βόρειας Ελλάδας, και συγκεκριμένα στους Νομούς Δράμας, Έβρου, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Λέσβου, Χίου, Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης, Φλωρίνης, Ιωαννίνων, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πέλλης, Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής. Οι υπόλοιποι 1.450 με πληθυσμό 161.000 βρίσκονται σε 17 Νομούς της νότιας Ελλάδας, στους Νομούς Αχαΐας, Ηλείας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, Λευκάδος, Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνης, Χανίων, Αργολίδος, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Πειραιώς, Δωδεκανήσου και Βοιωτίας.
Ο όμιλος ΟΤΕ, μέσω των εταιρειών OTE RURAL North και OTE RURAL South, έχει ξεκινήσει την χονδρική εμπορική διάθεση ευρυζωνικών υπηρεσιών στους παρόχους λιανικής σε 1.565 οικισμούς, που εξυπηρετούν περισσότερους από 257.000 κατοίκους, ενώ εντός Νοεμβρίου οι υπηρεσίες θα διατεθούν στο σύνολο των οικισμών. Αναλυτικά οι περιοχές που έχουν πρόσβαση στις νέες ευρυζωνικές υπηρεσίες, στα παρακάτω links: