Μιλάμε για πετρέλαιο, φυσικό αέριο, χρυσό και ασήμι, αλλά τι κάνουν αλήθεια και άλλα εμπορεύματα που αποτελούν επίσης βαρόμετρο της οικονομίας; Για παράδειγμα, το κακάο και ο καφές είναι αγαθά που καταναλώνονται πρωτίστως από τις αναπτυγμένες χώρες της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, αν και υπάρχει ολοένα αυξανόμενη ζήτηση από την Κίνα και την Ινδία, όπου παλαιότερα θεωρούνταν είδος πολυτελείας. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο πολλοί αναλυτές βασικών προϊόντων χρησιμοποιούν τους κόκκους του κακάο και του καφέ ως βαρόμετρο της οικονομίας, επειδή οι πωλήσεις τους εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους καταναλωτές.
Η απότομη πτώση στη ζήτηση το δεύτερο τρίμηνο του 2020 έριξε τα συμβόλαια του κακάο στον δείκτη ICE Europe πέριξ των χαμηλών διετίας, με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 8 Ιουλίου τα 2.092 δολάρια ανά τόνο. Έκτοτε διανύει τη φάση μιας άτονης αντίδρασης γύρω στα 2.200-2.257 δολάρια/τόνο μέχρι τις 22 Ιουλίου -επίπεδα μέσου κινητού όρου 30 ημερών- με τον μέσο κινητό όρο των 55 ημερών να οριοθετείται στα 2.314. Στα υπ' όψιν ότι οι τιμές του κακάο μέσα σε 22 εβδομάδες μειώθηκαν κατά 24%, με το υψηλό των 2.930 δολαρίων/τόνο να καταγράφεται στις 10 Φεβρουαρίου, λίγο πριν ο SARS-CoV-2 αρχίσει να κάνει τον γύρο του κόσμου. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η κρίση της πανδημίας έπαιξε κομβικό ρόλο στη μείωση της ζήτησης κακάο, η οποία σημείωσε πτώση 8,9% σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, στους 314.108 τόνους. Η ελβετική εταιρεία παραγωγής σοκολάτας BarryCallebaut ανέφερε πριν από μία εβδομάδα μείωση κατά 14,3% στις πωλήσεις του τελευταίου τριμήνου, με τις πωλήσεις μάλιστα της λιανικής να έχουν μειωθεί στο μισό (!). Τι δείχνει η πτώση των τιμών; Οτι οι καταναλωτές μειώνουν τις ελαστικές δαπάνες τους.
Μήπως το «σπάσιμο» των τιμών του κακάο υποδηλώνει ότι η παγκόσμια οικονομία δεν ανακάμπτει σε σχηματισμό «V», αλλά μάλλον σε σχηματισμό «U» ή, ακόμα χειρότερα, εγκλωβίζεται σε έναν σχηματισμό «L»;
Ο καφές
Όσον αφορά τον καφέ, οι τιμές «κράτησαν χαρακτήρα» μέχρι τις 26 Μαρτίου, όταν βρισκόταν στα 1,30 δολάρια ανά λίβρα. Σε αντίθεση με την έντονη πτώση των τιμών σε πολλά προϊόντα, οι τιμές του καφέ συγκρατήθηκαν, κυρίως λόγω των προσδοκιών ότι οι προμήθειες -οι οποίες ήταν περιορισμένες ακόμη και πριν εξαπλωθεί ο ιός- θα περιοριστούν περαιτέρω.
Οι παραγωγοί χωρών όπως η Βραζιλία και η Κολομβία είδαν τις τιμές να αυξάνονται μέχρι και τον Μάρτιο, καθώς οι περισσότεροι εξαγωγείς μείωσαν προσωρινά την επιχειρησιακή τους ικανότητα. Βλέπετε, η εξάπλωση της πανδημίας και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις εμπόδισαν τους εποχικούς εργάτες να μεταβούν στις φυτείες, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος της συγκομιδής να κινδυνεύσει να χαθεί. Εν συνεχεία και μέχρι τα μέσα Ιουνίου, η κατανάλωση καφέ στο σπίτι σε καμία περίπτωση δεν κατάφερε να αντισταθμίσει τις όποιες απώλειες στην παγκόσμια ζήτηση, καθώς για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα πολλά εστιατόρια και καφετέριες, που αντιπροσωπεύουν το 25% της ζήτησης, παρέμειναν κλειστά.
Ετσι, η διόρθωση έκανε και εδώ την εμφάνισή της με το 0,9265 δολάριο ανά λίβρα να δίνει στήριξη, ενώ το στοίχημα των long είναι η πολυπόθητη διάσπαση των ζώνης του 1,0830-1,0973 δολαρίου που «απελευθερώνει» το διάγραμμα.
Θα είναι επαρκής η ζήτηση όμως αν συνεχιστούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης;
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, η παγκόσμια κατανάλωση καφέ θα υποχωρήσει φέτος για πρώτη φορά από το 2011.
Εάν οι εκτιμήσεις του αμερικανικού υπουργείου επιβεβαιωθούν και η ζήτηση για καφέ δεν ανακάμψει σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, τότε ο αντίκτυπος θα είναι καθοριστικός για περίπου 125 εκατ. ανθρώπους, οι οποίοι άμεσα ή έμμεσα εξαρτώνται οικονομικά από τον καφέ.
Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο της 25ης-26ης Ιουλίου 2020.