Ώρα ΔΕΗ, οι Βρυξέλλες πατούν το κουμπί του market test

Ώρα ΔΕΗ, οι Βρυξέλλες πατούν το κουμπί του market test

Του Γιώργου Φιντικάκη

Ηρθε η ώρα να δοκιμαστεί στην πράξη η συμφωνία Σταθάκη - δανειστών για τους λιγνίτες της ΔΕΗ. Σήμερα ή μέσα στα αμέσως επόμενα 24ωρα, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) των Βρυξελλών πρόκειται να πατήσει το κουμπί για την έναρξη του market test. Δηλαδή της διαδικασίας διάρκειας ενός μηνός, η οποία θα δείξει ποιοι ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν τις προς πώληση μονάδες της ΔΕΗ (Μελίτη Ι στη Φλώρινα, Μεγαλόπολη 3 & 4 στην Αρκαδία, συν την άδεια για την κατασκευή της Μελίτη ΙΙ), και το κυριότερο, υπό ποιους όρους.

Έως και τα μέσα ή τέλη Ιανουαρίου, οι δυνητικοί ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να θέσουν ερωτήματα, αλλά και να υποβάλουν παρατηρήσεις και αιτήματα, τα οποία ανεξάρτητα αν θα συμπεριληφθούν ή όχι στο κείμενο του διαγωνισμού, θα "φωτογραφίσουν" τις προοπτικές επιτυχίας του εγχειρήματος. Τέτοια ερωτήματα μπορεί για παράδειγμα να αφορούν το τι θα ισχύσει με τις τιμές των δικαιωμάτων ρύπων, τι θα γίνει με τις σημερινές 1.300 θέσεις εργασίας στις προς πώληση μονάδες (1.100 στη Μεγαλόπολη, 200 στη Μελίτη Ι), καθώς και τη δυνατότητα τεμαχισμού του διαγωνισμού σε περισσότερους από έναν, ώστε να πουληθούν οι μονάδες σε ζευγάρια, όχι και οι τέσσερις μαζί.

Η παρουσία των Κινέζων θεωρείται δεδομένη, ωστόσο από εκεί και πέρα την παρουσία τους στο market test ενδέχεται να δώσουν, τουλάχιστον με βάση το μέχρι σήμερα εκδηλωμένο ενδιαφέρον, Ιάπωνες (Hitachi), Τσέχοι (CEZ), άλλοι ανατολικοευρωπαίοι, ελληνικές εταιρείες, όχι όμως και δυτικοευρωπαϊκές. Η εμφάνιση των τελευταίων θα συνιστούσε ισχυρή έκπληξη, λόγω της ειλημμένης τους απόφασης να προχωρήσουν σε πλήρη απανθρακοποίηση. Εκτός και αν η συμμετοχή στο market test αφορά αποκλειστικά και μόνο την συλλογή πληροφοριών καθαρά για λόγους ανταγωνισμού, δίχως αυτό να σημαίνει και πρόθεση να κατέβουν στο διαγωνισμό που προγραμματίζεται για τον Ιούνιο του 2018.

Συνοψίζοντας τα όσα προβλέπει η συμφωνία της Παρασκευής, πηγές του ΥΠΕΝ αναφέρουν ότι θα υπάρχει σ' αυτήν πρόβλεψη για κατώτατο τίμημα - το οποίο και θα ορίσει ο σύμβουλος που θα προσλάβει η ΔΕΗ- καθώς και διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Τούτο δεν σημαίνει ότι θα περάσουν και οι 1.300 εργαζόμενοι στον αγοραστή των μονάδων, (εφόσον αυτός βρεθεί). Στη Μεγαλόπολη, κάποιοι εκ των 1.100 θεωρούνται υπεράριθμοι, επομένως αυτοί θα έχουν δυνατότητα να μετατεθούν σε άλλες μονάδες της ΔΕΗ, δίχως ωστόσο να είναι σαφές πως θα τους απορροφήσει και αν τους χρειάζεται.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η συμφωνία θα ορίζει ρητά ότι η πώληση αφορά αποκλειστικά τους λιγνίτες της ΔΕΗ, και πως δεν προβλέπεται επουδενί να συμπεριλάβει και υδροηλεκτρικά. Εκτιμάται δηλαδή ότι θα γίνεται ειδική μνεία στην απόφαση του Ευρωδικαστηρίου που κάνει λόγο για την ανάγκη άρσης του μονοπωλίου της ΔΕΗ στο λιγνίτη, και την πώληση του 40% του λιγνιτικού της δυναμικού.

Στο ερώτημα τι θα συμβεί, εφόσον παρά τη θετική έκβαση του market test, τελικά ο διαγωνισμός του προσεχούς Ιουνίου αποβεί άγονος, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η DG Comp θα τον επαναπροκηρύξει, ενδεχομένως με ευνοϊκότερους όρους, ωστόσο θα αφορά και πάλι λιγνίτες και μόνο. 

Αμέσως μετά την λήξη του market test, και εφόσον όλα πάνε καλά, θα ξεκινήσει η κατάρτιση του νόμου που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή (Φεβρουάριος-Μάρτιος 2018), εν συνεχεία η ΔΕΗ θα προσλάβει σύμβουλο για την απόσχιση των μονάδων από τον κορμό της επιχείρησης (Απρίλιο-Μάιο 2018), και θα αρχίσει να προετοιμάζεται ο διαγωνισμός (Ιούνιο, η προκήρυξη). Άνθρωποι ωστόσο με γνώση των διαδικασιών, θεωρούν ότι τα παραπάνω χρονοδιαγράμματα δεν πρόκειται να τηρηθούν. Εχοντας την εμπειρία της πώλησης του ΑΔΜΗΕ, βλέπουν ως πιο ρεαλιστική την ολοκλήρωση της απόσχισης κάπου γύρω στο προσεχές φθινόπωρο, και την προκήρυξη του διαγωνισμού προς τα τέλη του 2018.