Συμφωνία επήλθε στη διήμερη σύνοδο των πετρελαιοπαραγωγικών χωρών του OPEC+ που έλαβε χώρα στη Βιέννη της Αυστρίας το τελευταίο διήμερο.
Συγκεκριμένα, η Σαουδική Αραβία δεσμεύτηκε για νέες εθελοντικές περικοπές 500.000 βαρελιών την ημέρα, που από τον Ιούλιο ενδέχεται να αυξηθούν σε ένα εκατομμύριο, με στόχο τον περιορισμό της παραγωγής, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της χώρας.
Από την πλευρά της η Ρωσία, δεσμεύτηκε και εκείνη για περαιτέρω μείωση μισού εκατομμυρίου βαρελιών της παραγωγής ετησίως, ενώ ο πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Νόβακ, υποστήριξε πως δεν υπήρξαν διαφωνίες με τη Σαουδική Αραβία.
«Η Ρωσία θα επεκτείνει την εθελοντική της μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2024, είπε ο Νόβακ».
«Οι περικοπές θα γίνουν ως προληπτικό μέτρο, σε συντονισμό με τις χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία του OPEC+, οι οποίες είχαν προαναγγείλει εθελοντικές περικοπές τον Απρίλιο», πρόσθεσε.
Το Ιράκ σημείωσε πως η παραγωγή του θα μειωθεί κατά 211.000 βαρέλια την ημέρα, η Αλγερία πρόκειται να μειώσει την παραγωγή της κατά 48.000 βαρέλια, ενώ το Ομάν ανακοίνωσε πως η μείωση θα ανέλθει στα 40.000 βαρέλια.
Παράλληλα ο οργανισμός, ανακοίνωσε την μείωση των στόχων παραγωγής μέχρι το 2024 σε 1,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σε σχέση με τους τωρινούς αυξημένους στόχους.
Σημειώνεται πως ο OPEC+, καθυστέρησε την έναρξη των επίσημων συνομιλιών για πάνω από έξι ώρες λόγω των συζητήσεων των μελών για τις βασικές γραμμές παραγωγής, από τις οποίες υπολογίζονται οι περικοπές και οι ποσοστώσεις, ανέφεραν πηγές.
Τα μέλη με τη μεγαλύτερη επιρροή του OPEC+ και οι μεγαλύτεροι παραγωγοί του Κόλπου με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία προσπαθούσαν να πείσουν αφρικανικά έθνη με υποπαραγωγή, όπως η Νιγηρία και η Αγκόλα, να έχουν πιο ρεαλιστικούς στόχους παραγωγής.
«Οι συνομιλίες με τους Αφρικανούς παραγωγούς αποδεικνύονται δύσκολες», δήλωσε πηγή του Reuters. Tα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναζητούσαν εν τω μεταξύ μια υψηλότερη βάση για να αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη παραγωγική του ικανότητα, ανέφεραν πηγές.
Ο OPEC+, ο οποίος περιλαμβάνει τα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και συμμάχους με επικεφαλής τη Ρωσία, αντλεί περίπου το 40% του παγκόσμιου αργού πετρελαίου, πράγμα που σημαίνει ότι οι πολιτικές του αποφάσεις μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου.
Η επόμενη συνεδρίαση του οργανισμού προγραμματίστηκε για τις 26 Νοεμβρίου.