Επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, στα χαμηλότερα επίπεδα από την εποχή της κρίσης του 2008, προβλέπει ο παγκόσμιος Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο οποίος αναθεώρησε πτωτικά τις εκτιμήσεις του για το παγκόσμιο outlook, προειδοποιώντας ότι «οι καθοδικοί κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία συνεχίζουν να αυξάνονται».
Ειδικότερα, στην ενδιάμεση έκθεσή του για το outlook της παγκόσμιας οικονομίας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, με τίτλο: «Προειδοποίηση: Έρχεται χαμηλή ανάπτυξη», ο ΟΟΣΑ εκτιμά πλέον ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα περιορισθεί από το 3,6% το 2018 στο 2,9% το 2019 και στο 3% το 2020. Πρόκειται για τους χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τις χρονιές μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Για την οικονομία των ΗΠΑ, ο Οργανισμός προβλέπει επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης από το 2,9% πέρυσι στο 2,4% φέτος και στο 2% το 2020. Επίσης σημαντική η επιβράδυνση αναμένει και για την οικονομία της Κίνας, στο 6,1% φέτος και στο 5,7% το 2020, από το 6,6% το 2018.
Στις βασικές του επισημάνσεις, ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι:
• Η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων πλήττει όλο και περισσότερο την εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις, εντείνοντας την αβεβαιότητα που υπάρχει για τις πολιτικές, επηρεάζοντας αρνητικά τη διάθεση για ανάληψη κινδύνου στις χρηματοπιστωτικές αγορές και θέτοντας σε κίνδυνο τις προοπτικές μελλοντικής ανάπτυξης.
• Η ανάπτυξη αναθεωρήθηκε πτωτικά σε όλες σχεδόν τις οικονομίες της G20 για το 2019 και το 2020, ιδιαίτερα για εκείνες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στη μείωση του παγκοσμίου εμπορίου και επενδύσεων που έχει σημειωθεί φέτος.
• Η αποδιάρθρωση του εμπορίου και των διεθνών εφοδιαστικών αλυσίδων αποτελεί βαρίδι για τη ζήτηση αλλά έχει και μακροπρόθεσμο κόστος για την ανάπτυξη, καθώς μειώνει την παραγωγικότητα και τα κίνητρα για επενδύσεις.
• Η παραγωγή του τομέα των υπηρεσιών έχει αντέξει έως τώρα, χάρη στην εύρωστη καταναλωτική ζήτηση, αλλά η συνεχής αδυναμία του τομέα της μεταποίησης θα εξασθενίσει τη ζήτηση για εργασία, τα εισοδήματα των νοικοκυριών και τη δαπάνη.
• Παραμένει σημαντική η αβεβαιότητα για τον χρόνο και τη φύση της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.
Μεγάλο το κόστος στη Βρετανία από ένα no deal Brexit
Έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία μπορεί να επιφέρει πλήγμα έως και 3% στο βρετανικό ΑΕΠ, προειδοποιεί ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο οποίος εκτιμά ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στα χαμηλότερα επίπεδα από την εποχή της κρίσης του 2008.
Παράλληλα, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι μεγαλύτερο χτύπημα θα το δεχτεί η Βρετανία στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, καθώς σύμφωνα με την έκθεση, οι άμεσες επιπτώσεις στη βρετανική οικονομία από ένα ασύντακτο Brexit το 2020 θα σημάνουν απόκλιση που θα πλησιάσει το -2% στο βρετανικό ΑΕΠ, περίπου -2,5% το 2021 και σχεδόν -3% το 2022.
Την ίδια στιγμή, αρνητική επίδραση θα έχει το Brexit χωρίς συμφωνία και στην οικονομία της Ευρωζώνης, ωστόσο οι επιπτώσεις θα περιοριστούν σε ένα εύρος απωλειών του συνολικού ΑΕΠ από -0,5% έως σχεδόν -0,7% σε βάθος τριετίας.
Σχετικά με τη χαμηλή ανάπτυξη της Ευρωζώνης, ο διεθνής οργανισμός θεωρεί ότι δεν αρκεί η χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα, υπογραμμίζοντας ότι «η χρήση της δημοσιονομικής πολιτικής και διαρθρωτικών πολιτικών, μαζί με τη νομισματική πολιτική, θα ήταν πιο αποτελεσματική για την ανάπτυξη και θα δημιουργούσε λιγότερες χρηματοπιστωτικές στρεβλώσεις».
Στην περίπτωση δε ενός Brexit χωρίς συμφωνία, ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι η νομισματική πολιτική θα μπορούσε να γίνει πιο χαλαρή στις ευρωπαϊκές οικονομίες, που βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα σοκ αποπληθωρισμού. Ο Οργανισμός εκτιμά ότι περισσότερο αποτελεσματική προσέγγιση θα συνιστούσε η εφαρμογή στοχευμένων και προσωρινών μέτρων για τη στήριξη επενδύσεων σε ορισμένους τομείς και μία βοήθεια με την επανεκπαίδευση εργαζομένων που έχουν απολυθεί και με τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις χώρες που έχουν επηρεασθεί περισσότερο.