Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Εξαίρεση αποτελεί η Ελλάδα στη γενικότερη τάση που επικράτησε τα τελευταία χρόνια μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ να μειώνουν τη φορολογική επιβάρυνση επιχειρήσεων και ιδιωτών, με σκοπό την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας. Όπως προκύπτει από την έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο ΟΟΣΑ σε αντίθεση με την πλειονότητα των χωρών-μελών του, η Ελλάδα αποτελεί ειδική περίπτωση, καθώς αυξάνει τους φόρους και τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία. Το αναπόφευκτο αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας είναι η υποβάθμιση της ανταγωνιστικότητάς της.
Ο Οργανισμός στην Έκθεση «Tax Policy Reforms 2018» καταγράφει σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις σε χώρες όπως η Αργεντινή, η Γαλλία, η Λετονία, οι ΗΠΑ, με στόχευση στην ενίσχυση των επενδύσεων και της κοινωνικής δικαιοσύνης.Το αποτέλεσμα είναι ότι ο μέσος συντελεστής φόρου επιχειρήσεων στις χώρες του ΟΟΣΑ έχει πέσει από το 32,5% το 2000 στο 23,9% το 2018. Ανάλογες κινήσεις και στη φορολογία των φυσικών προσώπων.
Ωστόσο η Ελλάδα ακολούθησε διαφορετική πολιτική ιδιαίτερα την διετία 2015-2016. Όπως προκύπτει από την Εκθεση, στην Ελλάδα καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση φόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ- σχεδόν κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες- μεταξύ 2015 και 2016, ως αποτέλεσμα των φόρων που επιβλήθηκαν σε εισοδήματα και κατανάλωση, λόγω της υποχρέωσης δημοσιονομικής προσαρμογής. Η Ελλάδα όμως όπως αναφέρουν οι μελετητές διατηρεί αυτά τα πρωτεία και στο διάστημα 2007- 2016 όπου οι φόροι ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκαν κατά 7,4 ποσοστιαίες μονάδες. Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στην Ιρλανδία (από το 30,4% στο 23%).
Κόντρα, είναι η χώρα μας και στη γενικότερη τάση μείωσης των φορολογικών βαρών στην εργασία. Συγκεκριμένα καταγράφεται αύξηση αυτών των επιβαρύνσεων (είτε με τη μορφή του φόρου εισοδήματος είτε με τη μορφή των ασφαλιστικών εισφορών). Κοντά με την Ελλάδα με ανάλογες επιβαρύνσεις βρίσκονται η Τσεχία, η Λετονία, η Ιρλανδία, η Σλοβενία, και η Τουρκία.
Δεν θα μπορούσε όμως να μην βρίσκεται μεταξύ των χωρών με την υψηλότερη φορολογία και στα ακίνητα. Μεταξύ 2000 και 2016, σε 20 χώρες του ΟΟΣΑ καταγράφονται αυξήσεις στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας. Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται σε αυτές, καταλαμβάνοντας, μάλιστα, την έκτη θέση πίσω από τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και τον Καναδά.
Στην Έκθεση τέλος γίνεται αναφορά στα προγραμματισμένα φορολογικά αντίμετρα, που προβλέπουν τη μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20%, την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς σε εισοδήματα ως 30.000 ευρώ, τη μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 26%, ως αντιστάθμισμα της δραστικής περαιτέρω μείωσης του αφορολογήτου κατά περίπου 3.000 ευρώ (στα 5685 ευρώ), επιβαρύνοντας χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Ο ΟΟΣΑ πάντως επισημαίνει ότι η εφαρμογή αυτών των αντίμετρων τελεί υπό την έγκριση των Θεσμών.
Δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση.