Απογοήτευση και αδικία είναι τα βασικά στοιχεία που περιγράφουν την αντιμετώπιση της πλειοψηφίας των Ελλήνων απέναντι στο κράτος και τις πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση, καθώς σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) πάνω από το 80% των πολιτών στην Ελλάδα αισθάνεται ότι δεν λαμβάνει τις παροχές που θα έπρεπε, δεδομένων των φόρων που πληρώνει.
Σύμφωνα με την έρευνα, η δυσφορία απέναντι στην κοινωνική πολιτική που εφαρμόζεται είναι μεγάλη, με την πλειοψηφία να θεωρεί πως υπάρχουν άλλοι πολίτες που λαμβάνουν περισσότερα από αυτά τους αναλογούν. Οι πολίτες των χωρών που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο, κλήθηκαν να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν ως προς το «μερίδιο παροχών που λαμβάνουν σε σχέση με τους φόρους και τις εισφορές που πληρώνουν». Η διαφωνία κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 59% σε χώρες όπως η Δανία και η Νορβηγία, ενώ στην Ελλάδα διαφωνούν πάνω από τα τρία τέταρτα.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η αντίληψη των Ελλήνων σχετικά με την πρόσβαση σε δημόσια αγαθά, καθώς πάνω από το 70% θεωρεί πως είναι δύσκολο να έχει αποτελεσματική κοινωνική προστασία σε ώρα ανάγκης. Μάλιστα, ούτε ένας στους δέκα Έλληνες δεν πιστεύει ότι μπορεί με εύκολο τρόπο να χρησιμοποιήσει δημόσιες παροχές.
Πολλοί άνθρωποι επίσης δεν έχουν εμπιστοσύνη στην ικανότητα της κυβέρνησης να παρέχει επαρκή εισοδηματική υποστήριξη σε περίπτωση ανεργίας, ασθένειας ή αναπηρίας, σε περίπτωση απόκτησης τέκνου ή γηρατειών. Κατά μέσο όρο στις 21 χώρες του ΟΟΣΑ, μόνο το 25% των ερωτηθέντων συμφωνεί ότι η κυβέρνηση θα «παρείχε στην οικογένειά μου και σε μένα επαρκή εισοδηματική υποστήριξη».
Η Ελλάδα και εδώ εμφανίζει από τα υψηλότερα ποσοστά απογοήτευσης, με σχεδόν 80% των πολιτών να δηλώνει πως δεν μπορεί να στηριχτεί στον κρατικό μηχανισμό για να του παρέχει στήριξη σε περίπτωση απώλειας εισοδήματος.