Του Απόστολου Σκουμπούρη
Σε έκδοση ομολόγου που θα κυμαίνεται από 100 έως και 200 εκατ. ευρώ προχωρά ο ΟΠΑΠ εντός του Μαρτίου. Πρόκειται για ομόλογο που θα εισαχθεί για διαπραγμάτευση στο ελληνικό χρηματιστήριο, ακριβώς όπως αυτό που εξέδωσε τον περασμένο Οκτώβριο η Fourlis για την House Market, της 100% θυγατρικής που διαχειρίζεται τα ΙΚΕΑ.
Το μεγάλο ομόλογο του ΟΠΑΠ το δουλεύουν εδώ και καιρό τα επιτελεία μεγάλων εγχώριων συστημικών τραπεζών και αρχικά ήταν να εκδοθεί μέσα στο Φεβρουάριο, όμως οι δυσμενείς πολιτικοοικονομικές εξελίξεις με τη διαρκή καθυστέρηση της αξιολόγησης, το πήγαν πιο πίσω.
Ο σχεδιασμός είναι το ομόλογο να εκδοθεί έως τα μέσα Μαρτίου και προς αυτή την κατεύθυνση «τρέχει» με συμβούλους έκδοσης την Εθνική και τη Eurobank και αναδόχους την Piraeus Sec, την Euroxx και την IBG.
Όπως τονίζουν στο Liberal παράγοντες της αγοράς που εμπλέκονται στην έκδοση του ομολόγου, «κλειδί» για όλες τις εξελίξεις είναι η προοπτική ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, η διαρκής παράταση της οποίας είναι αυτή που καθυστέρησε έως τώρα και την έκδοση.
Οι ίδιοι τονίζουν ότι σε τεχνικό επίπεδο όλες οι διαδικασίες είναι ολοκληρωμένες, όμως από εδώ και πέρα, όλα εξαρτώνται από τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις και το ρίσκο χώρας.
Όπως οι ίδιοι σημειώνουν, αν εκδοθεί αυτό το ομόλογο θα αλλάξει όλο το status quo της αγοράς, τόσο από πλευράς ψυχολογίας, όσο και από πλευράς καθαρά ειδικού βάρους. Το ομόλογο θα εκδοθεί σε ελληνικό δίκαιο, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το ρίσκο χώρας που θα αναλάβουν οι επενδυτές, οπότε η επιτυχία του, θα σημάνει πολλά και σημαντικά πράγματα.
Κατ'' αρχήν θα προσδώσει βάθος σε μια ρηχή (ακόμα) αγορά ομολόγων του ελληνικού χρηματιστηρίου, το οποίο έχει επενδύσει πολλά προς αυτή την κατεύθυνση. Άλλωστε, πρόκειται για μια εναλλακτική πηγή εξασφάλισης κεφαλαίων για τις εταιρείες – εισηγμένες ή μη – αλλά και μια – συντηρητική μεν – αλλά... εγγυημένη επένδυση για ιδιώτες και θεσμικούς, που θα παίρνουν τους τόκους ανά τρίμηνο και στο τέλος της 3ετίας ή 5ετίας θα πάρουν πίσω το σύνολο του ποσού που επένδυσαν.
Άλλωστε, όπως τονίζει στο Liberal στέλεχος της αγοράς, «αν έχω ΟΠΑΠ, έναν τόσο ισχυρό όμιλο με σχεδόν εξασφαλισμένο επιχειρηματικό μέλλον, είμαι περισσότερο προστατευμένος ακόμη και από τις τραπεζικές καταθέσεις και τα όποια σενάρια κουρέματος κ.λπ. Εδώ οι τόκοι είναι εξασφαλισμένοι, κάθε τρεις μήνες, ενώ στο τέλος της 5ετίας παίρνω όλο το ποσό που κατέθεσα».
Όπως αναφέρει η ΟΠΑΠ Α.Ε. στην ανακοίνωσή του, σύμφωνα με την από 28/02/2017 συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, αποφάσισε την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ποσού 100.000.000 ευρώ κατ'' ελάχιστον και έως 200.000.000 ευρώ, τη διάθεση των ομολογιών μέσω δημόσιας προσφοράς και την εισαγωγή τους προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της οργανωμένης αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Η υλοποίηση της συναλλαγής θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες της αγοράς.
Που θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια ο ΟΠΑΠ
Σε ότι αφορά το που θα χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια από το μεγάλο ομόλογο του ΟΠΑΠ, στόχος είναι να αξιοποιηθούν στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων του ομίλου. Ο ΟΠΑΠ υλοποιεί μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα ολικού μετασχηματισμού σε όλα τα επίπεδα, με τον οργανισμό να βρίσκεται στην πιο γόνιμη ίσως περίοδο της σχεδόν 60χρονης ιστορίας του!
Ο όμιλος διέπεται από σύγχρονο management που αντιλαμβάνεται το διεθνές status quo στα τυχερά παιχνίδια και τις απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία και η ψηφιακή οικονομία.
Στόχος της διοίκησης είναι ο οργανισμός να προβάλει τα επόμενα χρόνια στους... μεγάλους του κλάδου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οπότε είναι στρατηγική προτεραιότητα η δημιουργία χαρτοφυλακίου προϊόντων και υπηρεσιών παγκοσμίου επιπέδου έως το 2020.
Δρομολογεί και ήδη παρουσιάζει νέα παιχνίδια και υπηρεσίες, συνάπτει συνεργασίες με ξένες εταιρείες για virtual προϊόντα αθλητικού στοιχηματισμού όπως την αγγλική Inspired, επενδύει στο δίκτυο καταστημάτων του τα οποία αναβαθμίσει ολοσχερώς, αναπτύσσει και εκπαιδεύει τους επαγγελματίες πράκτορες στη νέα πραγματικότητα και στις νέες δυνατότητες που υπάρχουν.
Μέσα στη διαδικασία ανάπτυξης του ΟΠΑΠ, με νέες υπηρεσίες, καινούρια παιχνίδια, εκσυγχρονισμό υποδομών, είναι και η ολική επαναπροσέγγιση της... βιτρίνας, δηλαδή των καταστημάτων που αποτελούν τον «καθρέφτη» αλλά και το όχημα για να περάσουν όλες οι νέες υπηρεσίες στο κοινό.
Το δίκτυο του ΟΠΑΠ είναι και ο «καθρέφτης» όλου του οργανισμού και των υπηρεσιών που προσφέρει, οπότε εκεί ρίχνεται και το μεγαλύτερο βάρος κατά τη διάρκεια του 2017.