Τράπεζες: Περιμένουν κέρδη από τα ομόλογα

Τράπεζες: Περιμένουν κέρδη από τα ομόλογα

Σε πτώση είναι τα ομόλογα μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ ανεβάζοντας έτσι τα επιτόκια- αποδόσεις στους τίτλους της Ευρωζώνης και του υπόλοιπου κόσμου. Αλλά η Ελλάδα και οι ελληνικοί τίτλοι έχουν κάποια ατού και η πτώση διαμορφώνει τις ευκαιρίες για μεγάλα κέρδη των θεσμικών και των ελληνικών τραπεζών για το 2023 και πιθανόν τη δυνατότητα να «κλειδωθούν» σε ισορροπημένες τιμές τα σταθερά επιτόκια των δανείων.

Αυτές οι προσδοκίες τις οποίες βλέπουν οι Έλληνες θεσμικοί και τραπεζίτες και μάλιστα υψηλότατο στέλεχος μεγάλης ελληνικής τράπεζας εντόπισε στο Liberal.gr αναφέροντας «θα έρθουν αποδόσεις από τα ομόλογα το 2023», προέρχονται από τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού χρέους.

Μάλιστα η πολιτική της ΕΚΤ δίνει τη δυνατότητα για κέρδη τα οποία οι τράπεζες, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζουν να μοιραστούν με τους καταθέτες και πελάτες τους, μέσω ειδικών προθεσμιακών προϊόντων και Ομολογιακών Αμοιβαίων Κεφαλαίων, όπου Alpha Bank και Πειραιώς θα παρουσιάσουν πολύ σύντομα νέα προϊόντα ή επανέκδοσή άλλων που έκλεισαν πρόσφατα, ενώ Eurobank και Εθνική προσφέρουν αυτή τη στιγμή.

Να σημειωθεί εδώ πάντως, ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να υπερβούν τα όρια με αγορές στα εγχώρια ομόλογα γιατί όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες (και ειδικά στην Ιταλία, αλλά και σε όλο το Νότο), παρακολουθούνται για το θέμα αυτό, από τον επόπτη της ΕΚΤ. Ωστόσο τα παραπάνω είναι ήδη ορατά στα dealing rooms των ελληνικών τραπεζών.

Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές ομόλογο εξακολουθεί να υποχωρεί. Η απόδοσή του (επιτόκιο) έχει ανεβεί σε εβδομαδιαία βάση 0,44% (απόδοση τίτλου 4,46%). Υψηλό έτους στην απόδοση είναι τα 5,09% του Οκτωβρίου. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο:

  • Το δεκαετές της Ιταλίας υποχωρεί περισσότερο. Η απόδοσή του (επιτόκιο) έχει ανέβει 0,58% σε εβδομαδιαία βάση, έναντι 0,44% του ελληνικού. Σε εβδομαδιαία βάση επίσης:
  • Το δεκαετές γερμανικό bund ανεβαίνει  0,23%. Είχε φθάσει μέχρι και +0,40% η αύξηση στο επιτόκιό του.
  • Το γαλλικό δεκαετές ανεβαίνει 0,42% (Ελλάδα 0,44%).
  • Το 10ετές ισπανικό ανεβαίνει 0,43%.
  • Το πορτογαλικό 10ετές ανεβαίνει 0,46% ενώ είχε φθάσει και 0,52% η εβδομαδιαία αύξηση του επιτοκίου του (απόδοσης).


Γιατί ευνοείται η Ελλάδα και τα ελληνικά ομόλογα

Τα ομόλογα υποχωρούν για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι η εντύπωση που άφησε η ΕΚΤ ότι το ταβάνι στις αυξήσεις επιτοκίων είναι πάνω από το 3%. Βεβαίως αυτό ήταν αναμενόμενο και προβλεπόμενο από πολλούς ξένους οίκους. Ο ρυθμός όμως των αυξήσεων είναι που τρομάζει. Οι εκτιμήσεις τοποθετούν το ταβάνι των αυξήσεων της ΕΚΤ για του χρόνου, μεταξύ 3,15% και 3,75% οι πλέον απαισιόδοξες. 

Ο άλλος λόγος που έχει περάσει απαρατήρητος στην Ελλάδα, αλλά οι αγορές γνωρίζουν άριστα, είναι το πρόγραμμα σύσφιξης της ΕΚΤ, το οποίο δεν ήταν καν αναμενόμενο. Οι αγορές περίμεναν κάποιες αναφορές. Η ΕΚΤ όμως παρουσίασε συγκεκριμένο πλάνο αποεπένδυσης στα ευρωπαϊκά ομόλογα με ημερομηνίες και νούμερα. Έτσι:

  • Η ΕΚΤ έχει αγοράσει 5 τρισεκατομμύρια ομόλογα. Από αυτά τα 3,3 τρισεκατομμύρια από το πρόγραμμα APP στο οποίο η Ελλάδα δεν μετέχει και 1,7 τρισεκατομμύρια από το πανδημικό APP στο οποίο η Ελλάδα μετέχει.
  • Η μείωση των ομολόγων που έχει η ΕΚΤ θα γίνει από το πρόγραμμα APP, δηλαδή το άλλο πρόγραμμα. Η ΕΚΤ θα αφήνει να λήξουν χωρίς επαναγορά περίπου τα μισά ομόλογα κάθε μήνα, από αυτά που λήγουν. 
  • Υπολογίζει ότι λήγουν περίπου 30 δισ. ευρώ ομόλογα μηνιαίως και θα επαναγοράζει μόνον τα μισά, ξεκινώντας από το Μάρτιο. Αυτό σημαίνει ομόλογα 150 δισ. ευρώ που θα λήξουν φέτος στην Ευρωζώνη και δεν θα τα αγοράσει ξανά ο μεγαλύτερος αγοραστής στην Ευρώπη. Μάλιστα τα ποσά μπορεί να αλλάξουν προς το χειρότερο αργότερα, καθώς η ΕΚΤ επιφυλάχθηκε να αλλάξει τα δεδομένα αν χρειασθεί.
  • Τα ελληνικά ομόλογα όμως έχουν αγοραστεί μόνον μέσω του άλλου προγράμματος του PEPP κι ότι λήγει θα επανεπενδύεται στιςε νέες εκδόσεις του δημοσίου. 

Το ελληνικό χρέος

Με νέες εκδόσεις ελληνικών ομολόγων περί τα 7 δισ. ευρώ το 2023, το ελληνικό χρέος εκτιμάται ότι θα γίνει σπάνιο. Όχι ότι αυτό είναι καλό, η ελληνική αγορά θέλει επενδυτές, αλλά με έντοκα γραμμάτια που θα καλύψουν περίπου άλλα τόσα κεφάλαια και τα οποία θα προέλθουν από την ελληνική αγορά, τα ελληνικά ομόλογα δεν έχουν δυνητικούς πωλητές, καθώς άλλωστε υπάρχει και η σιγουριά του αποθέματος.

Αντίθετα οι ευρωπαϊκές χώρες εικάζεται ότι θα εκδώσουν πάνω από 1,2 τρισεκατομμύρια ευρώ νέου χρέους… 

Η ΕΚΤ εμφανίζεται να διακρατεί ελληνικά ομόλογα 39,6 δισ. ευρώ. Πιθανόν κρατά και τμήμα της έκδοσης 4,35 δισ. ευρώ, που λήγει το 2023 και σε αυτή την περίπτωση θα ανανεωθεί μία και το άλλο πρόγραμμα είναι αυτό που κατά 50% δεν ανανεώνονται οι αγορές.