Σε μια έκρυθμη εποχή όπου ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός, πανδημία και πολεμικές συρράξεις συμβιώνουν στο παγκόσμιο γίγνεσθαι οι επιχειρήσεις καλούνται να επιβιώσουν σε δύσκολες συνθήκες εξασφαλίζοντας ότι το έμψυχο δυναμικό θα αισθανθεί ασφάλεια και σιγουριά.
Κάτω απ’ αυτό το πρίσμα τα τμήματα ανθρωπίνου δυναμικού στην Ελλάδα και το εξωτερικό δίνουν έμφαση στον παράγοντα άνθρωπο δίνοντας βάρος στην ψυχολογία του εργαζομένου, την οικογενειακή του ευημερία, την ασφάλεια και την εισοδηματική του εξέλιξη.
Μία από τις σύγχρονες λύσεις είναι τα ομαδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα που βοηθούν τον εργαζόμενο τόσο σε θέμα ψυχολογίας όσο και σε θέματα υλικών αγαθών. Κι οι λύσεις αυτές είναι διαχρονικές. Αφορούν στο σήμερα και το αύριο κάθε εργαζόμενου και κάθε εργαζόμενης.
Ποιος είναι ο στόχος ενός ομαδικού συνταξιοδοτικού προγράμματος
Το ομαδικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, υλοποιείται με στόχο τη συμπλήρωση του εισοδήματος του εργαζομένου κατά την συνταξιοδότηση του και επιπρόσθετα θεωρείται σαν γέφυρα μεταξύ του σημερινού αναδιανεμητικού συστήματος και της ανάγκης για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου ασφαλιστικού συστήματος τριών πυλώνων.
Τα πλεονεκτήματα ενός ομαδικού συνταξιοδοτικού προγράμματος επιχειρήσεις και εργαζομένους
Τα πλεονεκτήματα ενός συνταξιοδοτικού προγράμματος τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζομένους είναι πολλά.
Ξεκινώντας από τις επιχειρήσεις δύναται η δυνατότητα διατήρησης του ελέγχου των χρηματοδοτικών ροών, χωρίς τον κίνδυνο εμφάνισης αναλογιστικών ή άλλων ελλειμμάτων. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα να επανακαθορίζονται το ύψος των εισφορών ανάλογα με τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες.
Συνάμα, η ενσωμάτωση του ομαδικού συνταξιοδοτικού στο σύστημα Διοίκησης των επιχειρήσεων έχει ως αποτέλεσμα να αποτελούν ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού. Ειδικότερα, αποτελεί αφενός μεν ένα σημαντικό εργαλείο αναζήτησης και προσέλκυσης νέων ικανών στελεχών από την τρέχουσα αγορά (πράγμα που σημαίνει ότι αυξάνει και την φήμη της).
Αφετέρου, με την παροχή αυτού του κινήτρου στο έμψυχο δυναμικό, παρατηρείται αύξηση της αποδοτικότητας αυτού, αφοσίωση στον οργανισμό, καθώς επίσης δημιουργούνται μακροχρόνιες σχέσεις εμπιστοσύνης και γενικότερα ύπαρξη ενός καλού επιχειρησιακού περιβάλλοντος.
Για τους εργαζόμενους τα οφέλη είναι περισσότερα τόσο στην εισοδηματική «ασφάλεια» όσο και στην «ασφάλεια του αύριο». Ειδικότερα, δίνει στους εργαζομένους ένα ισχυρό κίνητρο για συνταξιοδότηση και «έξυπνη» αποταμίευση με σκοπό την εξασφάλιση του ίδιου βιοτικού επιπέδου διαβίωσης μετά την συνταξιοδότηση. Ουσιαστικά, ενισχύονται οι παροχές που δίνονται μέσω της κοινωνικής ασφάλισης όταν συνδυάζονται με ομαδική ιδιωτική σύνταξη.
Αποτελεί «προστασία» για τις οικογένειες των εργαζομένων έναντι απρόσμενων κινδύνων, που θα επιφέρουν οικονομική δυσπραγία στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό. Εν τέλει, αποτελεί τροχοπέδη στην καλλιέργεια «κλίματος» ανασφάλειας και αβεβαιότητας των εργαζομένων σχετικά με το εργασιακό τους αύριο και αυξάνει την πεποίθηση τους ότι ο καθένας τους αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εκάστοτε επιχείρησης.
Πως λειτουργεί ουσιαστικά το ομαδικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα και η χρηματοδότηση αυτού
Ο τρόπος λειτουργίας του είναι απλός. Δημιουργείται ένας ατομικός συνταξιοδοτικός λογαριασμός για κάθε μέλος, μέσα στον οποίο συσσωρεύονται οι εισφορές του προγράμματος (ξεχωριστά οι εργοδοτικές από τις εθελοντικές). Από τον εν λόγω ατομικό συνταξιοδοτικό λογαριασμό αφαιρούνται οι διαχειριστικές αμοιβές και στην λήξη της ασφάλισης καταβάλλεται το σύνολο του ή ποσοστό αυτού.
Όσον αφορά την χρηματοδότηση αυτού γίνεται από τις επιχειρήσεις με δυνατότητα εθελοντικών εισφορών από τους εργαζομένους (1% έως 10% του μηνιαίου μισθού), τα οποία παρακρατούνται από την μισθοδοσία τους.
Φορολογικά κίνητρα
Η φορολογική απαλλαγή σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (Ν. 4172/2013, άρθρο 14), αποτελεί ίσως το σημαντικότερο κίνητρο δημιουργίας ενός ομαδικού συνταξιοδοτικού προγράμματος τόσο για την επιχείρηση όσο και τον εργαζόμενο.
Ειδικότερα, οι εισφορές θεωρούνται για τις εταιρίες παραγωγική δαπάνη και δεν αποτελούν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες για τον εργαζόμενο, οπότε δεν υπόκεινται σε φορολόγηση.
Επιπρόσθετα, οι εισφορές των εργαζομένων που συμμετέχουν, εξαιρούνται από το φορολογητέο τους εισόδημα βάσει της προαναφερθείσας ισχύουσας Νομοθεσίας και δεν καταβάλλουν φόρο μέχρι την λήψη της παροχής (Ν. 4172 / 2013 άρθρο 14).
Εν τέλει, οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν, απολαμβάνουν ειδικής αυτοτελούς φορολογικής μεταχείρισης, κατά την στιγμή κατά την οποία θα λάβουν την παροχή που δικαιούνται.
* της κ. Έλσας Αλεξίου και του κ. Αριστείδη Φραγκίστα