Όλη η αλήθεια για τις περικοπές στις συντάξεις

Όλη η αλήθεια για τις περικοπές στις συντάξεις

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Ένα ηχηρό όχι έλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όταν πριν δύο μήνες έθεσε στους δανειστές το θέμα της αναστολής εφαρμογής των περικοπών στις συντάξεις από το 2019.

Παρά τις προσπάθειες ακόμα και κορυφαίων υπουργών αλλά και του πρωθυπουργού όπως προαναφέρθηκε οι πιστωτές της χώρας είναι κάθετα αντίθετοι σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο παγώματος των διατάξεων που προβλέπουν νέες μειώσεις στις συντάξεις. Το περίεργο είναι ότι ενώ ο πρωθυπουργός το γνωρίζει, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει δηλώσει ότι θα εφαρμοσθεί το μέτρο κανονικά, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος επιδίδονται σε μία επικίνδυνη για την εποχή παραφιλολογία τονίζοντας ο ένας μετά τον άλλο ότι οι συντάξεις δεν θα περικοπούν.

Ο μόνος λόγος που θα δικαιολογούσε, για τα ελληνικά δεδομένα, την παροχολογία είναι τι ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Φοβούμενοι ότι θα χάσουν ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού επιδίδονται δυστυχώς σε ένα παιχνίδι το οποίο δεν πρόκειται να κερδηθεί και το γνωρίζουν και οι ίδιοι πολλοί καλά. Δηλαδή, προσπαθούν να κοροϊδέψουν τους συνταξιούχους, να κερδίσουν τις εκλογές, και την επόμενη μέρα να πουν ότι εμείς προσπαθήσαμε.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Οι θεσμοί δεν διαφωνούν ως προς το θέμα λόγω βίτσιου ή για να τιμωρήσουν την Ελλάδα. Η χώρα μας θα πρέπει να μειώσει τη συνταξιοδοτική δαπάνη κάτω από το 16,2% του ΑΕΠ και να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Όμως θα έλεγε κάποιος ότι ήδη η συνταξιοδοτική δαπάνη είναι κάτω από το 16,2% του ΑΕΠ, γιατί να μην δεχθούν οι θεσμοί το πάγωμα των διατάξεων.

Σύμφωνα λοιπόν με τα πρώτα στοιχεία της αναλογιστικής μελέτης, μπορεί η συνταξιοδοτική δαπάνη να περιορίζεται στο 12,9% του ΑΕΠ το 2040, όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. το 2040 έχει προβλεφθεί να είναι στο 13% του ΑΕΠ (Ageing Report 2015), όμως στα αμέσως επόμενα χρόνια, λόγω της μαζικής συνταξιοδότησης αλλά και της γήρανσης του πληθυσμού, θα υπάρχει δραματική αύξηση των συνταξιούχων στην Ελλάδα, κάτι που σημαίνει ότι θα αυξηθεί εκ νέου η συνταξιοδοτική δαπάνη.

Τα στοιχεία αυτά όπως γίνεται αντιληπτό τα έχουν στα χέρια τους και οι πιστωτές της χώρας και για αυτόν τον λόγο αρνούνται οποιαδήποτε συζήτηση για πάγωμα των διατάξεων που προβλέπουν την περικοπή της προσωπικής διαφοράς σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, έως 18%, από το 2019 και για την ακρίβεια, από τον Δεκέμβριο του 2018 όταν και καταβάλλονται οι συντάξεις του Ιανουαρίου.

Ένας ακόμα λόγος που δεν μπορούν οι πιστωτές της χώρας να υπαναχωρήσουν, αφορά και πάλι τη συνταξιοδοτική δαπάνη αλλά από την πλευρά του προϋπολογισμού του κράτους. Δηλαδή θα πρέπει να τροποποιηθούν τα στοιχεία των προϋπολογισμών για τα επόμενα έτη και κατ΄ επέκταση θα πρέπει να αλλάξουν και τα δεδομένα για το χρέος. Δηλαδή, η αυξημένη δαπάνη θα δημιουργήσει προβλήματα στις συζητήσεις για το χρέος.

Παράδειγμα

1. Δημόσιος υπάλληλος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, που έχει συνταξιοδοτηθεί με συνολικά 35 έτη ασφάλισης, λαμβάνει σήμερα κύρια σύνταξη που ανέρχεται σε 1.212 ευρώ. Μετά τον επανυπολογισμό το ποσό της σύνταξής που θα προκύψει θα είναι 994 ευρώ. Έτσι η περικοπή για την προσωπική διαφορά θα είναι το ανώτατο πλαφόν του 18% καθώς θα χάσει δηλαδή 218 ευρώ Η νέα του σύνταξη θα είναι 994 ευρώ.

2. Ελεύθερος επαγγελματίας ασφαλισμένος του πρώην ΤΕΒΕ που συνταξιοδοτήθηκε το 2012 με 37 χρόνια ασφάλισης λαμβάνει σήμερα κύρια σύνταξη που ανέρχεται σε 1.612 ευρώ. Μετά τον επανυπολογισμό το ποσό της σύνταξής που θα προκύψει θα είναι 1.321 ευρώ (-291 ευρώ). Θα χάσει δηλαδή 3.391 ευρώ σε ετήσια βάση δηλαδή σχεδόν τρεις συντάξεις.

3. Συνταξιούχος του ΙΚΑ με 20 χρόνια ασφάλισης, λαμβάνει σήμερα 530 ευρώ κύρια σύνταξης. Μετά τον επανυπολογισμό το ποσό της σύνταξης που θα προκύψει θα είναι 434 ευρώ δηλαδή 96 ευρώ λιγότερα. Συνολικά θα χάσει σε ετήσια βάση περί τα 1.152 ευρώ.