Ο επικεφαλής της JPMorgan Chase Τζέιμι Νταιμον δήλωσε ότι η κρίση του κορονοϊου αποτελεί "καμπανάκι" ώστε περισσότεροι άνθρωποι να συμμετέχουν στην οικονομική δραστηριότητα μέσω αλλαγών που πρέπει να γίνουν στο μοντέλο της παραγωγικής διαδικασίας.
"Η πανδημία χτύπησε τους πάντες αλλά ακόμα περισσότερο αυτούς που ζούσαν στα όρια ακόμα και πριν τον κορονοϊό" γράφει ο Ντάιμον στο εσωτερικό του σημείωμα ενόψει της ετήσιας γενικής συνέλευσης της JP Morgan.
«Αποτελεί ελπίδα μου ότι η κρίση αυτή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καταλύτης για αναδιοργάνωση της οικονομίας δραστηριότητας ώστε να συμμετέχουν αυτοί που είχαν μείνει πίσω κατά κάποιο τρόπο», γράφει ο Ντάιμον.
Όπως σημειώνει το δίκτυο CNBC τα όσα σημειώνει ο επικεφαλής της JP Morgan έρχονται την ώρα που η ανεργία σαρώνει τις ΗΠΑ λόγω των επιπτώσεων του κορονοϊού. Η ανεργία σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο εργασίας έφτασε το 14,7% τον Απρίλιο, από 3,5% που έκλεισε τον Φεβρουάριο, αποδεικνύοντας την ταχύτητα με την οποία κατέρρευσαν οι θέσεις εργασίας και η απασχόληση μετά την επιβολή των περιοριστικών μέτρων και της απόφασης για παραμονής στο σπίτι στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
«Μια τέτοια αλλαγή στο οικονομικό μοντέλο θα έδινε μακροπρόθεσμα περισσότερη πνοή και αντοχή ώστε να αντεπεξέλθει το ίδιο. Συνεχίζω να πιστεύω ότι η κρίση μας δίνει την ευκαιρία αυτή και αποτελεί καμπανάκι για κυβερνήσεις και επιχειρήσεις να σκεφτούν».
Παράλληλα στο σημείωμα ο Νταιμον ανακοίνωσε ότι θα δοθούν από την JP Morgan "τουλάχιστον 30 δισ. δολάρια σε 250.000 μικρές επιχειρήσεις προκειμένου να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη αυτή κατάσταση".
Προ μηνός στο ετήσιο γράμμα του προς τους μετόχους της επενδυτικής τράπεζας, ο Ντάιμον εκτιμούσε ότι η πανδημία του κορονοϊού έχει στοιχεία "βαθιάς ύφεσης" και αυτά «της οικονομικής κρίσης του 2008».
«Οι προκλήσεις είναι σημαντικές και δεν θα πρέπει να περιμένουμε πως όλα θα πάνε καλά μόνα τους. Ας κάνουμε όλοι μας ότι μπορούμε για να ενισχύσουμε την εξαιρετική μας ένωση», έγραφε το ελληνικής καταγωγής στέλεχος της JP Morgan.