Έτοιμο να κλείσει τα «βιβλία» της περυσινής χρονιάς είναι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και το μόνο που απομένει είναι να ολοκληρωθεί ο Φεβρουάριος για να συγκεντρωθούν τα στοιχεία για φορολογικά έσοδα της περυσινής χρονιάς αλλά και να ανακοινώσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή την πορεία της οικονομίας κατά το 4ο τρίμηνο του έτους και κατά συνέπεια συνολικά για το 2021. Όλα συγκλίνουν στο ότι το έτος θα κλείσει με 2+1 ευχάριστες εκπλήξεις.
Η πρώτη έχει να κάνει με τον ρυθμό ανάπτυξης ο οποίος φαίνεται να διαμορφώνεται πάνω από 8 - 8,5% στέλνοντας το ΑΕΠ στην περιοχή ή και πάνω από τα 180 δισ. ευρώ.
Η δεύτερη έκπληξη θα προέλθει από το δημοσιονομικό μέτωπο. Ναι, μεν, η χρονιά θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα ωστόσο αυτό αναμένεται ότι θα είναι σημαντικά χαμηλότερο από το 7% που είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό μετά την τελευταία αναθεώρησή του. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για βελτίωση του ελλείμματος κατά τουλάχιστον 0,5% του ΑΕΠ ήτοι κατά περίπου 1 δισ. ευρώ χαμηλότερα. Αν αυτό επιβεβαιωθεί τότε μικραίνει και η έκταση της δημοσιονομικής προσαρμογής που πρέπει να γίνει μέσα στο 2022 ενώ αν σηματοδοτηθεί καλύτερη του αναμενομένου πορεία των φορολογικών εσόδων και μέσα στο τρέχον έτος τότε αυξάνεται ο χώρος και για την καταβολή έκτακτης ενίσχυσης στα φτωχά νοικοκυριά τον Απρίλιο και για συνέχιση της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου και στο β’ εξάμηνο.
Δυστυχώς, όπως προκύπτει από το έγγραφο της Κομισιόν που διέρρευσε μέσω του δικτύου Εuroactiv, οι υψηλές τιμές της ενέργειας αναμένεται να μας συνοδεύουν μέχρι και το 2023. «Πιθανόν, ανάλογα με τις εξελίξεις να πρέπει το υπουργείο Οικονομικών μέσω του προϋπολογισμού πλέον και όχι του ταμείου ενεργειακής μετάβασης να έχει κάποιους πόρους διαθέσιμους σε δυσμενή σενάρια για το β εξάμηνο του 2022 προκειμένου να επιδοτήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες ο Χρ. Σταικούρας.
Όσο για το τρίτο θετικό γεγονός δεν είναι άλλο από την ταχύτερη του αναμενομένου μείωση της ανεργίας. Είναι προφανές ότι με αυτή την εξέλιξη συνδέεται και το ρεκόρ νέων ιδρύσεων επιχειρηματικής δραστηριότητας με περισσότερες από 109.000 ιδρύσεις μέσα στο 2021.
Τι θα σηματοδοτήσει η επιβεβαίωση αυτών των εκπλήξεων;
1.Καλύτερη αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ σε σχέση με αυτή που έχει προϋπολογιστεί
2.Μείωση της έκτασης της δημοσιονομικής προσαρμογής που θα πρέπει να γίνει μέσα στο 2022.
3.Αναπροσαρμογή προς τα πάνω του στόχου για το ΑΕΠ σε ονομαστικούς όρους και για το 2022. Δεδομένου του πληθωρισμού, η ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ μπορεί να φτάσει φέτος και το 8% στέλνοντας το ΑΕΠ της χώρας πάνω από τα 190 δισ. ευρώ.
4.Μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Μάιο.
5.Συρρίκνωση της απαιτούμενης δαπάνης για την κοινωνική πολιτική λόγω αύξησης των εισοδημάτων.
6.Μείωση της «απόστασης» που θα πρέπει να διανύσει η χώρα και το 2023 για να επιστρέψει στα πρωτογενή πλεονάσματα.
Πού και πότε τα αποτυπωθούν και θα ποσοτικοποιηθούν όλα αυτά; Τον Απρίλιο στο νέο μεσοπρόθεσμο σχέδιο.