Όσο συνεχίζονται οι παρουσιάσεις του σχεδίου που κατέθεσε τον περασμένο Νοέμβριο η Τράπεζα της Ελλάδος για την κεντρική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), τόσο πιο θετικές ως προς την υλοποίησή του εμφανίζονται οι ελληνικές τράπεζες.
Όπως αναφέρουν ανώτερες τραπεζικές πηγές, με τη μεταφορά σχεδόν του 50% των NPEs σε Εταιρεία Ειδικού Σκοπού, που αφορά σε καταγγελμένες απαιτήσεις άρα στα πλέον προβληματικά δάνεια για τα οποία δεν αναμένεται να ανακτηθεί μέρος του κεφαλαίου, οι τράπεζες έχουν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να κινηθούν ευέλικτα και να αποφύγουν μία νέα ανακεφαλαιοποίηση, επιταχύνοντας παράλληλα την επίτευξη των σχετικών στόχων.
Σημειώνεται ότι μέσα στον επόμενο μήνα οι ελληνικές τράπεζες καλούνται να έχουν συμφωνήσει με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) για τους νέους τριετείς στόχους μείωσης των NPEs. Στο σύστημα εκτιμάται ότι υπάρχουν καταγγελμένα δάνεια ύψους 40 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με το συγκεκριμένο σχέδιο αναμένεται να υπάρξει διαχωρισμός συναλλαγών και διαχείρισης ανά κατηγορία δανείων (επιχειρηματικά, στεγαστικά, καταναλωτικά, κ.λπ.).
Αν εφαρμοστεί το σχέδιο της ΤτΕ τότε προβλέπεται επιβάρυνση στους δείκτες CET1 έως 3%, που συνεπάγεται ότι οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας θα διατηρηθούν σε διψήφιο ποσοστό και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Παράλληλα, το «πρόβλημα» των κεφαλαίων που αναλογούν στον αναβαλλόμενο φόρο (DTCs) ουσιαστικά γίνεται μέρος της λύσης καθώς θα περιοριστεί η συμμετοχή των DTCs στα εποπτικά κεφάλαια στο 30% από 57% σήμερα.
Στο μεταξύ, οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους, αφού θα έχουν «ξεφορτωθεί» τα προβληματικά δάνεια, και να προχωρήσουν σε εκδόσεις τίτλων χαμηλής εξασφάλισης με στόχο την διατήρηση της κεφαλαιακής τους επάρκειας στα τρέχοντα επίπεδα.