Της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Νέες φωνές που αντιδρούν στην επένδυση της στον ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) είναι ο καινούριος πονοκέφαλος της βελγικής Fluxys, πέραν του Καναδού μετόχου της, που όχι απλά είπε ένα ηχηρό «όχι», αλλά έθεσε και βέτο γι'' αυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη βελγική πρωτεύουσα, εκτός από την Caisse de depot et placement du Quebec, που κατέχει το 20% στην Fluxys, έρχονται τώρα να προστεθούν και ορισμένες πλευρές του μεγαλομετόχου, την Publigas (με 77,7%), κυρίως, δημοτικές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν είναι πρόθυμες να διευρύνουν το χαρτοφυλάκιο τους στην Ελλάδα.
Έτσι, φαίνεται να είναι δύσκολα υλοποιήσιμη, προς το παρόν, η πρόθεση της Fluxys να μην επενδύσει η ίδια, με την παρούσα μετοχική σύνθεση της, στον ΔΕΣΦΑ, αλλά μια κοινοπραξία που θα δημιουργηθεί από την Publigas και τον τρίτο μέτοχο της, το επενδυτικό Ταμείο FPIM (με το 2,1% στην εταιρεία). Υπό αυτήν την έννοια και καθώς τρέχουν οι διαδικασίες για την πώληση μέρους του 66% που ήθελε αρχικά η Socar στον ΔΕΣΦΑ, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον πώς θα καταλήξουν οι μετοχικές τριβές της Fluxys και αν τελικά βγει εκτός παιχνιδιού. Η τελευταία φέρεται να «χτυπάει» ποσοστό από το 66% μαζί με την ισπανική Enagas, ενώ στην κούρσα διεκδίκησης είναι και ο ιταλικός ΔΕΣΦΑ, η Snam S.p.A.
Σε αυτήν τη φάση, είναι σε πλήρη εξέλιξη το due diligence για τον ενδελεχή έλεγχο του ΔΕΣΦΑ από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στον Ιανουάριο. Οι δεσμευτικές προσφορές από υποψήφιους αγοραστές αναμένεται να υποβληθούν εντός του Φεβρουαρίου.
Πρόσφατες πληροφορίες έρχονται να επιβεβαιώσουν το liberal.gr που μετέδιδε πριν από ένα μήνα ότι η Socar είναι διατεθειμένη να πουλήσει μεγαλύτερο ποσοστό από το 17%, που υπέδειξε η DG Comp, σε μια προσπάθεια να μην υπάρξει εμπλοκή στην πώληση του ΔΕΣΦΑ με όσα επιτάσσει το τρίτο ενεργειακό πακέτο. Οι πληροφορίες αυτές αναφέρουν ότι μπορεί εντέλει να πωληθεί το 25% συν μία μετοχή, κάτι το οποίο δεν αποκλείει ακόμη και τη διασπορά του σε περισσότερους από έναν ενδιαφερόμενους αγοραστές από την Ευρώπη. Για παράδειγμα, ενδεχομένως, η Fluxys, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τους φόβους των μετόχων της για το επενδυτικό ρίσκο που συνεπάγεται η χώρα μας, θα μπορούσε να αρκεστεί σε ένα μικρότερο ποσοστό (όχι σαν Fluxys, αλλά ως κοινοπραξία Publigas - FPIM), που δεν θα ξεπερνούσε το 8%. Το υπόλοιπο θα μπορούσε, κατά συνέπεια, να αγοραστεί από τη Snam. Το ενδιαφέρον του μάνατζμεντ της Fluxys για τον ελληνικό φάκελο παραμένει ζεστό για τον λόγο ότι είναι μέτοχος στον TAP και υπό αυτήν την έννοια επιδιώκει να έχει πολλαπλή παρουσία στη χώρα μας.
Δεν θεωρείται, συνεπώς, καθόλου τυχαίο ότι η Socar εμφανίζεται διατεθειμένη να εκχωρήσει μεγαλύτερο ποσοστό από το 66%, πιθανώς, σε μια προσπάθεια να καλυφθούν οι απαιτήσεις όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών. Σύμπραξη Enagas με νέο σχήμα Fluxys, 8% και το 17% η Snam. Όλα αυτά, βέβαια, αναμένεται να αποκρυσταλλωθούν πολύ σύντομα.