Της Μαίρης Βενέτη
Οι ανακοινώσεις Τραμπ περί σχεδιασμού επιβολής δασμών 5% σε όλες τις εισαγωγές από το Μεξικό από τις 10 Ιουνίου, με μηνιαία αύξηση κατά 5% από την 1η Ιουλίου, μέχρι οι Aρχές του Μεξικού να ενισχύσουν την ασφάλεια στα σύνορα και να τερματίσουν τις μεταναστευτικές ροές, αιφνιδίασαν για άλλη μια φορά τους μεγαλύτερους εμπορικούς της εταίρους και την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα.
Δεδομένου ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν εργοστάσια στο Μεξικό, ο κλάδος των αυτοκινήτων και ανταλλακτικών (Stoxx Europe 600 Autos & Parts) είναι ο πρώτος που αισθάνθηκε την καυτή ανάσα του προστατευτισμού και σημείωσε την Παρασκευή τη μεγαλύτερη βουτιά.
Άσχημα τα νέα για τον κλάδο και από την Μ. Βρετανία, καθώς τα εργοστάσια των αυτοκινητοβιομηχανιών μείωσαν σημαντικά τους ρυθμούς τους, λόγω του επικείμενου Brexit.
Συνολικά, παρήχθησαν 70.971 οχήματα, δηλαδή 45% λιγότερα από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Συνεχίζουν να προβληματίζουν τα macro
Άσχημη παρακαταθήκη είχαμε όμως και σε μακροοικονομικό επίπεδο.
Συρρικνώθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα τον Μάιο, με επιβάρυνση από τις πιο αδύναμες παραγγελίες για εξαγωγές, εν μέσω των κλιμακούμενων εμπορικών εντάσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
O δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε στις 49,4 μονάδες τον Μάιο, από 50,1 τον Απρίλιο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, έναντι εκτιμήσεων για υποχώρηση στις 49,9 μονάδες.
Μια πολύ άσχημη εξέλιξη δεδομένου ότι οι τιμές υψηλότερες του ορίου των 50 μονάδων δείχνουν ανάπτυξη και κάτω από τις 50 συρρίκνωση.
Μίζερα νέα και από την Ιταλία καθώς η ιταλική οικονομία το α'τρίμηνο σημείωσε ανάπτυξη κατά 0,1%. Πρόκειται για υποβάθμιση της αρχικής εκτίμησης ανόδου κατά 0,2%.
Ούτε από το γερμανικό μέτωπο είχαμε κάποια θετική ανατροπή, καθώς οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία τον περασμένο μήνα υποχώρησαν κατά 2%, σε σύγκριση με τον Μάρτιο, έναντι πρόβλεψης ανόδου 0,1%.
Bέβαια οφείλουμε να αναδείξουμε ότι σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, το λιανεμπόριο κινήθηκε ανοδικά κατά 4%, έναντι πρόβλεψης για αύξηση 1,1%.
Στα του οίκου μας τώρα, μαζί με το γενικό δείκτη του Χρηματιστηρίου των Αθηνών διαφοροποιήθηκαν θετικά και οι μακροοικονομικές ανακοινώσεις της Παρασκευής, καθώς ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο λιανικό εμπόριο κατά τον Μάρτιο του 2019, παρουσίασε αύξηση 5,1%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2018, ενώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2019 ενισχύθηκε κατά 5,6% σύμφωνα την ΕΛΣΤΑΤ.
Το ελληνικό χρηματιστήριο κινήθηκε με πλήρη θετική απόκλιση από το διεθνές κλίμα, καθώς η επενδυτική ψυχολογία είναι συντονισμένη με τις προοπτικές που δημιουργεί η αλλαγή της πολιτικής σκυτάλης.
Τα γεωπολιτικά μέτωπα αυξάνονται και πληθύνονται
Η ένταση στην περιοχή του Κόλπου εξακολουθεί να ανεβαίνει, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους traders του πετρελαίου και όχι μόνο.
Η Σαουδική Αραβία εξασφάλισε τα ξημερώματα της Παρασκευής την σχεδόν ομόφωνη υποστήριξη των συμμάχων της στον Κόλπο, αλλά και άλλων αραβικών κρατών στις δύο συνόδους που διεξήχθησαν στην ιερή πόλη της Μέκκας, μετά τις πρόσφατες επιθέσεις που κλιμάκωσαν περαιτέρω την ένταση στην περιοχή.
Στις δύο συνόδους ο βασιλιάς Σαλμάν,-πανίσχυρος μονάρχης της σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας- εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση και διατύπωσε βαρύτατες κατηγορίες εναντίον του σιιτικού Ιράν.
Ο σαουδάραβας μονάρχης προσάπτει στην Τεχεράνη:Δολιοφθορές σε πλοία στον Κόλπο, επιθέσεις σε σαουδαραβικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, επέμβαση στα εσωτερικά χωρών της περιοχής, απειλές εναντίον του εφοδιασμού της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου.
Ανοίγοντας τη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου ο Σαλμάν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα» για την αποτροπή του Ιράν.
Να υπενθυμίσω ότι η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προσέθεσε τον Απρίλιο τους Φρουρούς της Επανάστασης στη μαύρη λίστα των «τρομοκρατικών οργανώσεων» που καταρτίζει και τον Μάιο έκανε ακόμα πιο αυστηρές τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν. Παράλληλα, ενίσχυσε τις δυνάμεις της στη Μέση Ανατολή με ένα αποβατικό σκάφος με αμφίβια οχήματα και συστοιχίες Patriot, που προστέθηκαν σε ένα αεροπλανοφόρο με τη δύναμη κρούσης του και στρατηγικά βομβαρδιστικά B-52.
Το ζητούμενο της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου
Συνυπολογίζοντας όλα τα παραπάνω, οι ευρωπαϊκές αγορές θα δώσουν μάχη με τις δεύτερες στηρίξεις τους αυτήν την εβδομάδα, το ίδιο και οι ΗΠΑ.
Ενδεικτικά υπενθυμίζουμε τις 2774 μονάδες για τη Σανγκάη, τις 2760μονάδες για τη μητέρα των αγορών, 11673 μονάδες για τον DAX, 5183 μονάδες για τον CAC.
Για την Ελλάδα ζητούμενο είναι πλέον η διακράτηση των 801 μονάδων ως σημείο ισχυρής στήριξης και η διατήρηση του επενδυτικού «μικροκλίματος» όσο τουλάχιστον «δεν σκάει κάτι πολύ μεγάλο» στις διεθνείς αγορές.