Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διατηρεί την πρόβλεψη του για ρυθμό ανάπτυξης 6% φέτος για την παγκόσμια οικονομία, αναβαθμίζοντας τις προοπτικές των ΗΠΑ και άλλων πλούσιων χωρών αλλά χαμηλώνοντας τις προβλέψεις του για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες που ταλαιπωρούνται από την έξαρση κρουσμάτων της νόσου COVID-19.
H απόκλιση αυτή στις νέες εκτιμήσεις του Ταμείου οφείλεται κυρίως στην καλύτερη συγκριτικά πρόσβαση των ανεπτυγμένων οικονομιών στα εμβόλια και τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική στήριξη από τις κυβερνήσεις, ενώ στην περίπτωση των αναδυόμενων οικονομιών εντοπίζει δυσκολίες και στα δύο αυτά μέτωπα, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο World Economic Outlook του ΔΝΤ.
«Σχεδόν το 40% του πληθυσμού στις ανεπτυγμένες οικονομίες έχει εμβολιαστεί πλήρως σε σύγκριση με μόνο το 11% στις αναδυόμενες οικονομίες», ανέφερε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Gita Gopinath σε συνέντευξη τύπου την Τρίτη.
«Οι ταχύτεροι ρυθμοί εμβολιασμών και η επιστροφή στην κανονικότητα μας οδήγησε σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων μας προς τα πάνω ενώ η έλλειψη πρόσβασης σε εμβόλια και τα νέα κύματα μολύνσεων σε μερικές χώρες, ιδιαίτερα στην Ινδία, οδήγησαν σε αναθεώρηση προς τα κάτω».
Το ΔΝΤ ανέβασε σημαντικά την πρόβλεψη του για τις ΗΠΑ, εκτιμώντας πλέον ότι το ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου θα αυξηθεί κατά 7% φέτος και 4,9% το 2022, σε σύγκριση με 6,4% και 3,5% που ήταν οι αντίστοιχες προβλέψεις του τον Απρίλιο.
Οι νέες εκτιμήσεις υποθέτουν ότι το Κογκρέσο θα εγκρίνει τελικά το πακέτο ύψους $4,0 τρις για αναβάθμιση των υποδομών που επιθυμεί η κυβέρνηση Biden.
Oι θετικοί πολλαπλασιαστές από τις δαπάνες αυτές των ΗΠΑ σε συνδυασμό με την αναμενόμενη πρόοδο στους ρυθμούς εμβολιασμών οδήγησαν στην νέα πρόβλεψη του ΔΝΤ για ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας 4,9% το 2022 από 4,4% τον Απρίλιο.
Το ΔΝΤ έδωσε τη μεγαλύτερη αναβάθμιση στην οικονομία της Βρετανίας, ανεβάζοντας τον ρυθμό ανάπτυξης κατά 1,7 ποσοστιαίες μονάδες στο 7,0% φέτος ενώ για την οικονομία της ευρωζώνης η νέα του εκτίμηση για τον ρυθμό ανάπτυξης φέτος αυξήθηκε μόνο κατά 0,2 ποσοστιαία μονάδα. Στην Ιαπωνία η νέα του πρόβλεψη μειώθηκε κατά μισή ποσοστιαία μονάδα λόγω των υψηλότερων ρυθμών εξάπλωσης των κρουσμάτων COVID-19 και των περιοριστικών μέτρων στο πρώτο εξάμηνο.
Η Ινδία που βρίσκεται αντιμέτωπη με μαζικό κύμα κρουσμάτων φέτος είδε την μεγαλύτερη μείωση καθώς η νέα εκτίμηση του ΔΝΤ χαμηλώνει τον ρυθμό ανάπτυξης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες στο 9,5% φέτος. Μειωμένη είναι και η πρόβλεψη για την οικονομία της Κίνας κατά 0,3 ποσοστιαία μονάδα λόγω των περικοπών στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Χαμηλότερα και ο πήχης για τις οικονομίες της Ινδονησίας, της Μαλαισίας, της Ταϋλάνδης και του Βιετνάμ. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η αναδυόμενη Ασία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 7,5% φέτος, χαμηλότερο κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με προηγούμενη πρόβλεψη του τον Απρίλιο.
Σύμφωνα με την επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ Gopinath, οι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι παροδικές και οφείλονται στην ανισορροπία προσφοράς-ζήτησης στο άνοιγμα των οικονομιών. Η άνοδος του πληθωρισμού φέτος, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, θα μετριασθεί και ο ρυθμός θα επιστρέψει σε κανονικά επίπεδα τον επόμενο χρόνο. Ωστόσο, αν οι στενώσεις στην προσφορά διατηρηθούν επί μακρόν οι πληθωριστικές προσδοκίες θα επηρεαστούν αρνητικά και αυτό είναι ένα ενδεχόμενο ρίσκο.
«Παρόλο που βλέπουμε τους μισθούς να αυξάνονται σε ορισμένους κλάδους, δεν παρατηρούμε ένα γενικότερο φαινόμενο και οι πληθωριστικές προσδοκίες είναι καλά αγκυροβολημένες», εκτιμά η οικονομολόγος του ΔΝΤ. Σε περίπτωση που η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η Federal Reserve, αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό και λάβει προληπτική δράση με σφιχτότερη νομισματική πολιτική, αυτό θα αποτελέσει ένα διπλό χτύπημα για τις αναδυόμενες οικονομίες προκαλώντας εκροές κεφαλαίων και υψηλότερο κόστος δανεισμού, πρόσθετες προκλήσεις στις προοπτικές ανάπτυξης τους, επισημαίνει το Ταμείο.
Υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί κίνδυνοι σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως το ενδεχόμενο νέων ακόμη πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων του κορωνοϊού που μπορεί να οδηγήσουν σε νέους περιορισμούς στην κινητικότητα και την οικονομική δραστηριότητα.
Σε ένα από τα σενάρια του ΔΝΤ, ανεπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες με υψηλά ποσοστά αντίθεσης στους εμβολιασμούς μπορεί να κοστίσουν 0,8 ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερο παγκόσμιο ΑΕΠ φέτος και το 2022 που μεταφράζεται σε απώλεια $4,5τρις έως το 2025.
.