Του Γιώργου Δασκαλόπουλου
Αντανακλώντας τα δυναμικά τους χαρακτηριστικά, αλλά και αποτυπώνοντας το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται για την ελληνική οικονομία μετά τις εκλογές, οι «Big Greeks», οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις κατάφεραν σε ένα μπαράζ ομολογιακών εκδόσεων να «μαζέψουν» περισσότερα από 3 δις. Ευρώ από την εγχώρια και την ξένη αγορά, σε μια σαφή ένδειξη ότι το υγιές επιχειρείν έχει επιστρέψει σε μια κανονικότητα. Σε συνθήκες οι οποίες θέτουν τις βάσεις για ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις που θα τροφοδοτήσουν την περαιτέρω ανάπτυξη και σε ένα περιβάλλον που το αμέσως επόμενο διάστημα θα επιτρέψει σε άλλη μια ομάδα εταιρειών να αντλήσει τουλάχιστον άλλο 1,5 δις.
Το τελευταίο οκτάμηνο και κυρίως το τελευταίο εξάμηνο, οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις πραγματοποίησαν μια μεγάλη «έφοδο» στις αγορές. Κυρίως με εταιρικά ομόλογα, που τους επιτρέπουν να αναχρηματοδοτήσουν παλαιότερα (και ακριβότερα) δάνεια, αλλά και να χρηματοδοτήσουν σημαντικές νέες επενδύσεις με χαμηλότερο κόστος.
Η τελευταία πράξη στο «έργο» (πριν βέβαια την επόμενη), ήταν η επιτυχής έκδοση του ευρωομολόγου του Ελλάκτωρα, των 600 εκατ. Ευρώ. Η συγκεκριμένη έκδοση, πέραν των κεφαλαίων που συγκεντρώνει έχει μια ειδικότερη σημασία καθώς διαμορφώνει ψήφο εμπιστοσύνης στο μεγαλύτερο πρόγραμμα εταιρικής αναδιάρθρωσης που συντελείται στην ελληνική αγορά.
Την αρχή βέβαια, για το 2019, είχε κάνει την άνοιξη, σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες, η Αεροπορία Αιγαίου, αντλώντας 200 εκατ. Ευρώ (με επιτόκιο 3,6%) για την αρχική χρηματοδότηση του προγράμματος αγοράς των νέων αεροσκαφών Airbus Α-320neo, σε ένα project που η συνολική του αξία θα φτάσει τα 5 δις. Ευρώ.
Ακολούθησε μετεκλογικά ομολογιακή έκδοση της Attica Συμμετοχών, στα 1757 εκατ. Ευρώ, (με επιτόκιο 3,4%) για την ενίσχυση του business plan της μεγαλύτερης ελληνικής ακτοπλοϊκής, την αναχρηματοδότηση δανείων και τη μετάβασή του στόλου της στις νέες περιβαλλοντικές ρυθμίσεις.
Τη σκυτάλη πήραν τα ΕΛ.ΠΕ. που άντλησαν 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2% για να αναχρηματοδοτήσουν παλαιότερο δάνειο (με επιτόκιο 4,875%)και να χρηματοδοτήσουν νέες εταιρικές κινήσεις. Το ίδιο ποσό άντλησε και η εισηγμένη στο Λονδίνο Coca Cola, με επιτόκιο 0,6%.
Τα φθινόπωρο, αίσθηση προκάλεσε η έκδοση του ΟΤΕ, για 500 εκατ. Ευρώ, που ήταν η πρώτη που έφερε επιτόκιο κάτω του 1% για την ελληνική αγορά. Ακολούθησε το «πράσινο ομόλογο» της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, για 150 εκατ. Ευρώ, με τα οποία ο όμιλο κάλυψε την πρόωρη αποπληρωμή προηγούμενου ομολόγου, αλλά θα χρηματοδοτήσει και τα ενεργειακά του prοjects στις ΗΠΑ.
Πριν τρεις εβδομάδες οι ξένες αγορές στήριξαν εντυπωσιακά το ευρωομόλογο της Mytilineos για 500 εκατ. Ευρώ (με επιτόκιο 2,5%) με το οποίο ο όμιλος, μεταξύ άλλων θα χρηματοδοτήσει και τη νέα πρωτοποριακή μονάδα ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας. Ο ίδιος όμιλος, έχει και άλλα σχέδια, μια και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 θα αποφασίσει και το πώς θα διαχειριστεί το παλαιότερο ομόλογο των 300 εκατ. για το οποίο έχει δικαίωμα ανάκλησης μέσα στο 2020. Σε ένα τέτοιο σενάριο, θα βρεθεί με διαθέσιμη ρευστότητα της τάξης των 700 εκατ. Ευρώ για τις επόμενες κινήσεις του.
Για το επόμενο διάστημα, η αγορά παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της Lamda Development< που αμέσως μετά την αύξηση κεφαλαίου των 650 εκατ. Ευρώ, θα κινηθεί στην έκδοση ομολογιακού δανείου της τάξης των 150-200 εκατ. Ευρώ, για την περαιτέρω χρηματοδότηση του project του Ελληνικού.
Στα σκαριά βρίσκεται και μια έκδοση από την πλευρά του ΟΠΑΠ (επίσης για αναχρηματοδότηση παλαιότερων και ακριβότερων δανείων, ενώ σε ομολογιακό της τάξης των 300 εκατ. Ευρώ, προσανατολίζεται για τους ίδιους λόγους και ο εισηγμένος στο Euronext, Τιτάνας.
Ίσως βέβαια το μεγαλύτερο στοίχημα να διαμορφώνει η σχεδιαζόμενη για την επόμενη χρονιά έκδοση της ΔΕΗ. Πρόκειται για ένα ομολογιακό, το ύψος του οποίου δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, αλλά κατά τις ενδείξεις θα κυμαίνεται μεταξύ 300 και 500 εκατ. Ευρώ.