Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος σε συνδυασμό με τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις συμβάλλουν έτσι ώστε η Ελλάδα να μεταβεί σε ένα πιο φυσιολογικό λειτουργικό περιβάλλον για τις τράπεζες. Αυτό αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης DBRS, ο οποίος την 1η Νοεμβρίου αναμένεται να εκδώσει την ετυμηγορία του για το ελληνικό αξιόχρεο και σήμερα βαθμολογεί την Ελλάδα 3 σκαλιά χαμηλότερα από την «επενδυτική βαθμίδα».
Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε έκθεσή της για τις ελληνικές τράπεζες και τους στόχους μείωσης των «κόκκινων» δανείων, η αναμενόμενη επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε η νέα κυβέρνηση, αναμένεται να υποστηρίξουν την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας.
«Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες ενέργειες των τραπεζών να βελτιώσουν την ποιότητα του ενεργητικού τους, θα συμβάλλει προς την αποκατάσταση των θεμελιωδών των 4 συστημικών τραπεζών, Alpha Bank, Eurobank, Εθνικής και Τρ. Πειραιώς», σημειώνει ο καναδικός οίκος.
Στο τέλος α' εξαμήνου οι τράπεζες επιβεβαίωσαν ότι το ποσοστό των κόκκινων δανείων διαμορφώνεται στο 43% (ή 80 δις.) ενώ οι στόχοι που κατατέθηκαν στον SSM προβλέπουν μείωση κάτω από τα 60 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019 και κοντά στα 25 δισ. στο τέλος του 2021. Η σημαντική μείωση προβλέπεται να επιτευχθεί τόσο μέσω οργανικών όσο και μέσω άλλων ενεργειών, με την DBRS να χαρακτηρίζει κρίσιμη την επίτευξη των στόχων.
Ο οίκος εκτιμά ότι η αγορά NPEs κερδίζει momentum καθώς σήμερα λειτουργούν 18 εταιρείες διαχείρισης και ότι πρόκειται για μία θετική εξέλιξη τόσο για την επιτυχημένη υλοποίηση των τιτλοποιήσεων όσο και για την επενδυτική ζήτηση, ενώ γίνεται πλέον εμφανές ότι μεγάλοι παίκτες εισέρχονται στην ελληνική αγορά. Τέλος, η DBRS εκφράζεται θετικά για τα δύο σχήματα κεντρικής διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, υπογραμμίζοντας ότι αν τελικά προωθηθεί και το σχέδιο της ΤτΕ, τότε θα ενισχυθεί και η κεφαλαιακή δομή των τραπεζών η οποία σήμερα είναι αδύναμη.