Η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τον William White, σύμβουλο στον ΟΟΣΑ.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, τα αρνητικά επιτόκια και τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζονται από τις ΗΠΑ μέχρι την Ιαπωνία υποτίμησαν πιθανές παρενέργειες όπως τα υψηλότερα επίπεδα χρέους τόσο για τους πωλητές όσο και για τους καταναλωτές. Ο William White, επικεφαλής της επιτροπής αξιολόγησης για την οικονομία και την ανάπτυξη, πρόσθεσε πως οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν απομακρυνθεί από το στόχο του πληθωρισμού καθώς οι κυβερνήσεις αγωνίζονται να επιστρέψουν στην ανάπτυξη.
“Ο στόχος αυτής της πολιτικής έχει αλλάξει εντελώς: προσπαθεί να τονώσει τη συνολική ζήτηση αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί να το κάνει αυτό με τρόπο που να είναι βιώσιμος”, σημείωσε ο W. White σε συνέντευξη του.
Οι επενδυτές “ποντάρουν” στην επιλογή του Mario Draghi να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη στις αρχές του Μαρτίου, καθώς η κατρακύλα των τιμών του πετρελαίου “βυθίζει” τον πληθωρισμό – την ίδια στιγμή που η Bank of England "αποσύρει" τις σκέψεις για αύξηση επιτοκίων και οι πιθανότητες η Fed να αυξήσει τα επιτόκια υποχωρούν. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Ιαπωνίας πέφτουν πρώτη φορά κάτω από το μηδέν αφότου η κεντρική τράπεζα επέβαλε αρνητικά επιτόκια στα αποθέματα των τραπεζών.
Οι επιφυλάξεις του W. White απέναντι σε τέτοιες κινήσεις οφείλονται στους περιορισμούς που θέτουν στο τραπεζικό σύστημα. “Τα αρνητικά επιτόκια στα αποθέματα ουσιαστικά συμπιέζουν τα κέρδη των τραπεζών κι αυτό είναι κάτι που δε θέλουμε υπό αυτές τις συνθήκες. Θέλουμε να αυξήσουν τα κεφαλαιακά αποθέματά τους", δήλωσε ο W. White. "''Ολα αυτά αποτελούν πειράματα".
Ο W. White ανέφερε ότι η παγκόσμια οικονομία χρειάζεται οι κυβερνήσεις που έχουν περιθώριο στον προϋπολογισμό τους, να αυξήσουν τις δαπάνες και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να δώσουν προσοχή στους μισθούς, οι οποίοι παραμένουν “πολύ χαμηλοί”. Τόνισε πως οι κυβερνήσεις πρέπει να προχωρήσουν σε περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να τονώσουν τη ανάπτυξη και να αποκτήσουν μια πιο συστηματική προσέγγιση απέναντι στη μείωση του χρέους.