Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιχειρήσουν να επιβάλουν κυρώσεις σε περισσότερες τράπεζες με δεσμούς στη Ρωσία και να εντοπίσουν όσους αποφεύγουν τις υφιστάμενες, δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters. Οι δυτικές δυνάμεις επιδιώκουν να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες απομόνωσης της Μόσχας.
Στο μεταξύ, δυτικοί διπλωμάτες επιδιώκουν να καταλήξουν σε συμφωνία για την επιβολή νέου κύκλου κυρώσεων ενόψει της επετείου από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Στον «πάγο» το 80% της περιουσίας των ρωσικών τραπεζών
«Έχουμε 'παγώσει' περίπου το 80% των περιουσιακών στοιχείων του ρωσικού τραπεζικού τομέα», δήλωσε στο Reuters ο Τζέιμς Ο' Μπράιαν, επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Κυρώσεων του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η Δύση μπλόκαρε την πρόσβαση αρκετών ρωσικών τραπεζών στο διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT αμέσως μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, με τις τράπεζες Sberbank και VTB να αναγκάζονται να κλείσουν τις δραστηριότητές τους σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.
Οι δυτικές κυβερνήσεις δέσμευσαν επίσης περίπου 300 δισ. δολ. από τα αποθεματικά της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.
Αλλά δεν έχουν κοπεί όλοι οι δεσμοί. Κάποιες ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως η UniCredit και η Raiffeisen Bank International, έχουν μεγάλες επιχειρήσεις εκεί και ακολουθούν τους τοπικούς κανόνες για τις πληρωμές στρατιωτών.
Και η Gazprombank, ο χρηματοπιστωτικός βραχίονας του ρωσικού εξαγωγέα φυσικού αερίου Gazprom, έχει ξεφύγει από τις σκληρές κυρώσεις εν μέρει επειδή χειρίζεται πληρωμές για ενέργεια.
Μέτωπο ΗΠΑ - Ευρωπαϊκής Ένωσης
Δεν είναι σαφές πόσο φιλόδοξοι θα είναι οι νέοι περιορισμοί, δεδομένης της επιθυμίας ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας και, σε μικρότερο βαθμό, της Γερμανίας, να μειώσουν περιορισμούς για να αμβλύνουν τον οικονομικό αντίκτυπο, δήλωσαν στο Reuters αξιωματούχοι από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν προσπαθήσει να δημιουργήσουν ενιαίο μέτωπο όσον αφορά τις κυρώσεις, αν και η Ευρώπη έχει στενότερους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία.
Η Ουκρανία έχει ζητήσει περισσότερες κυρώσεις, μεταξύ άλλων, με στόχο τον πυρηνικό τομέα της Ρωσίας, αλλά είναι πιθανό να απογοητευτεί.
Στόχευση του πυρηνικού τομέα
Δύο από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ανακοίνωσαν ότι πρόσθετες οικονομικές κυρώσεις είναι πιθανές, ωστόσο, οι προσπάθειες για τη στόχευση του πυρηνικού τομέα της Ρωσίας, που υποστηρίζει επίσης η Πολωνία, είναι απίθανο να πετύχουν.
Η Ουγγαρία έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα ασκήσει βέτο σε τέτοια κίνηση.
Οποιαδήποτε προσπάθεια στοχοποίησης της Gazprombank θα συναντούσε αντίσταση στην Ευρώπη, λόγω της σημασίας της στην επεξεργασία πληρωμών για το ρωσικό φυσικό αέριο, που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από την Ουγγαρία και άλλα κράτη της ΕΕ, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.