Του Γιώργου Δασκαλόπουλου
Από την προσοχή στην... ημιανάπαυση βρίσκεται η ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών μετά τις αποφάσεις της Ε.Ε. για τα επόμενα βήματα στην ανάπτυξη των δικτύων τηλεπικοινωνιών 5ης γενιάς (5G) με τις οποίες δεν τίθεται ζήτημα απαγόρευσης της συμμετοχής των κινεζικών τεχνολογιών, αλλά υιοθετούνται αυστηροί όροι για την κυβερνοασφάλεια. Όροι που πιθανόν να επηρεάσουν με διάφορους τρόπους την συμμετοχή της Huawei στα νέα δίκτυα της Ευρώπης, και επομένως και της Ελλάδας.
Το πακέτο των όρων της Επιτροπής, περιλαμβάνεται στην «εργαλειοθήκη» του 5G, η οποία όπως ανακοινώθηκε καλύπτει όλους τους πιθανούς κινδύνους που προσδιορίστηκαν στην αξιολόγηση που προηγήθηκε το προηγούμενο διάστημα από την Αρχή Κυβερνοασφάλειας της ΕΕ, και περιλαμβάνουν, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά «κινδύνους που σχετίζονται με μη τεχνικούς παράγοντες, όπως ο κίνδυνος παρεμβολής από κρατικούς παράγοντες εκτός ΕΕ ή παράγοντες που υποστηρίζονται από κράτη εκτός ΕΕ μέσω της αλυσίδας εφοδιασμού 5G». Με τον τρόπο αυτό η ΕΕ δεν μπλοκάρει επίσημα της συμμετοχή της Huawei ή άλλων κινεζικών εταιρειών στα ευρωπαϊκά δίκτυα 5G, αλλά θέτει ζήτημα ελέγχου της αξιοπιστίας των προμηθευτών.
Με αυτά τα δεδομένα, το επόμενο διάστημα, ο μίτος των δικτύων 5ης γενιάς θα αρχίσει να ξετυλίγεται καθώς η Επιτροπή ήδη κάλεσε τα κράτη μέλη να προχωρήσουν στην εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στην εργαλειοθήκης για τη νέα γενιά τηλεπικοινωνιών, έως τις 30 Απριλίου 2020. Και ως τα τέλη Ιουνίου να έχει συνταχθεί κοινή έκθεση για την εφαρμογή της εργαλειοθήκης σε κάθε χώρα.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν, ότι με τον τρόπο αυτό, κυβερνήσεις αλλά και τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα την ανάλυση και αξιολόγηση των προσφερόμενων τεχνολογιών (άρα και εταιρειών) με βάση την εργαλειοθήκη, για να καταλήξουν σε αποφάσεις για τη δομή και την ασφάλεια των δικτύων, όπως επίσης και τις προϋποθέσεις επιλογής της κάθε τεχνολογίας. Δεν είναι τυχαίο, πως η ανακοίνωση της Επιτροπής, συμπληρώνει πως «αν και η απόφαση για τη λήψη ειδικών μέτρων ασφάλειας παραμένει αρμοδιότητα των κρατών μελών, το συλλογικό έργο για την εργαλειοθήκη αποδεικνύει την αποφασιστικότητά τους να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις ασφάλειας των δικτύων 5G».
Για τους παρόχους τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, η εργαλειοθήκη, έχει διαφορετικές «μεταφράσεις». Και οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν «παρακαταθήκη» τις συνεργασίες τους με προμηθευτές υλικού, από τα δίκτυα 4ης γενιάς. Η Cosmote χρησιμοποιεί τεχνολογία Nokia και Ericsson, ενώ η Wind και η Vodafone, έχουν περάσει στην Huawei, την οποία θεωρούν ταχύτερη και φθηνότερη. Κατά τις ενδείξεις, όπως αποτυπώθηκαν στα πιλοτικά δίκτυα 5G που έχουν αναπτύξει οι τρεις εταιρείες (Cosmote στου Ζωγράφου, Vodafone στα Τρίκαλα και Wind στην Καλαμάτα) οι τεχνολογικοί προμηθευτές παραμένουν οι ίδιοι. Αυτό, πάντως, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, δεν προδικάζει τις τελικές επιλογές των επιχειρήσεων κινητής, που θα προκύψουν από την αξιολόγηση των δεδομένων τα οποία θα προκύψουν από την προσαρμογή στην εργαλειοθήκη.
Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη από τον Ιούνιο και μετά θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες προεπιλογής τεχνολογικού συνεργάτη και για τους Έλληνες παρόχους τηλεπικοινωνιών, με τους σχετικούς διαγωνισμούς να προβλέπονται στα τέλη της χρονιάς, και με το νέο σύστημα να ετοιμάζεται προς ανάπτυξη το 2021. Πάντως, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η μετάβαση στην 5η γενιά, δεν είναι μία «αναβάθμιση», όπως αυτή που έγινε από την 3η στην 4η γενιά, αλλά μία επαναστατική εξέλιξη που προϋποθέτει νέο εξοπλισμό και σημαντικές επενδύσεις. Το 5G είναι ένα πολύ πιο εξελιγμένο αλλά και περίπλοκο σύστημα στο οποίο θα «προσδεθούν» κρίσιμες υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και κρατικές. Και για το λόγο αυτό, η εγγύηση της ασφάλειας των δικτύων θεωρείται στρατηγικής σημασίας για την ΕΕ, αλλά και για την Ελλάδα.
Δεν είναι τυχαίο, ότι και η ελληνική πλευρά, που τους προηγούμενους μήνες δέχθηκε τις «συστάσεις» των ΗΠΑ, να μην επιλέξουν την Huawei, παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στη Μ.Βρετανία, τη χώρα που προηγείται χρονικά στις διαδικασίες της τεχνολογίας νέας γενιάς. Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι η Huawei θα έχει τη δυνατότητα συμμετοχής στην κατασκευή τμημάτων του βρετανικού δικτύου, αλλά με δύο όρους: Το μερίδιό της στις επιμέρους κοινοπραξίες θα ανέρχεται ως το 35%, ενώ η εταιρεία δεν θα έχει πρόσβαση σε δίκτυα που έχουν άμεση σχέση με την εθνική ασφάλεια. Παρ' όλα αυτά, το Λονδίνο δέχθηκε την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ, με τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο να ζητά από τον Μπόρις Τζόνσον να «επανεξετάσει» την απόφασή του.
Το βέβαιο είναι ότι η μάχη για τα δίκτυα 5ης γενιάς θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση τους επόμενους μήνες. Εκτός από τα ζητήματα της τεχνολογίας και της ασφάλειας, έχει άλλωστε και την οικονομική παράμετρο που αφορά τον έλεγχο μιας αγοράς με τζίρο μεγαλύτερο των 200 δισ. Δολαρίων σε ολόκληρο τον κόσμο, όταν θα έχει αναπτυχθεί πλήρως...
AP Photo/Mark Schiefelbein