Νέες, μεγάλες, αυξήσεις προμηνύονται στην τιμή του ψωμιού, των αλεύρων και των υπολοίπων συναφών προϊόντων, τόσο στα ράφια των σούπερ μάρκετ όσο και στους φούρνους καθώς η κατάσταση σε ό,τι αφορά τις διεθνείς τιμές των σιτηρών έχει αρχίσει πλέον να γίνεται ασφυκτική.
Ήδη οι πρώτες ανησυχίες για ανατιμήσεις έχουν αρχίσει να διαφαίνονται λόγω του φόβου έλλειψης σιτηρών, καθώς η Ρωσία αποτελεί τον κορυφαίο εξαγωγέα σιταριού παγκοσμίως, ενώ η Ουκρανία συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων χωρών στις εξαγωγές σιταριού και καλαμποκιού, έχοντας, μάλιστα, λάβει στο παρελθόν και τον χαρακτηρισμό «σιτοβολώνας» της Ευρώπης.
Μέρα με την ημέρα, οι διεθνείς τιμές των σιτηρών συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, ενώ ειδικά στο μαλακό σιτάρι που η Ελλάδα εισάγει μεγάλες ποσότητες από τη Ρωσία και την Ουκρανία, η τιμή του μέσα σε μία μέρα αυξήθηκε κατά 40 ευρώ ανά τόνο.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγο, οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων (futures) για το μαλακό σιτάρι που ενδιαφέρει άμεσα την Ελλάδα, παρουσιάζουν συνεχώς αύξηση και βρίσκονται σε ιστορικό υψηλό των τελευταίων 14 ετών.
Προς το παρόν οι αρτοποιοί τηρούν στάση αναμονής για να δουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, όμως προειδοποιούν ότι είναι αδύνατον να απορροφήσουν τις νέες, αναμενόμενες αυξήσεις. Και αυτό γιατί οι φούρνοι αλλά και οι βιομηχανίες παραγωγής τυποποιημένου ψωμιού εκτός από τις αυξημένες τιμές στα άλευρα, που είναι φυσικό επακόλουθο της ιλιγγιώδους αύξησης των διεθνών τιμών των σιτηρών, έχουν να αντιμετωπίσουν και το κόστος ενέργειας το οποίο έχει σχεδόν τριπλασιασθεί τους τελευταίους μήνες.
Παράλληλα, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος, οι τιμές στα άλευρα έχουν ήδη διπλασιασθεί, ενώ σημαντικές ανατιμήσεις έχουν καταγραφεί και στις πρώτες ύλες, όπως λάδια, βούτυρα και μαργαρίνες. Ακόμη και οι τιμές των υλικών συσκευασίας έχουν αυξηθεί κατά 50%-60%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, η τιμή του ψωμιού από τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε από 8% έως 12%, ωστόσο αυτή η μετακύλιση στους καταναλωτές έχει ήδη εξανεμιστεί, λόγω των προαναφερόμενων παραγόντων αύξησης του κόστους.
Ακόμη αυξήσεις παρατηρούνται και σε ό,τι έχει σχέση με τα δημητριακά, από τα κορν φλέιξ μέχρι και τις πίτες για τα σουβλάκια που πολλές φορές φθάνουν ως και το 30%.
Τόσο οι αρτοποιοί όσο και οι βιομηχανίες τυποποιημένου ψωμιού αναμένουν τα νέα τιμολόγια των αλεύρων, ενώ από την άλλη πλευρά έχει ήδη γίνει γνωστό ότι ο κλάδος δεν έχει περιθώρια να απορροφήσει τις νέες αυξήσεις των πρώτων υλών και του ενεργειακού κόστους που ενδεχομένως θα φέρει η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας.
Βέβαια, από την άλλη πλευρά, παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο και για επικίνδυνη μείωση των αποθεμάτων σιταριού στους μύλους της χώρας μας, ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές, η Ελλάδα έχει χαμηλά αποθέματα σιταριού τα οποία μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού για διάστημα 30-45 ημερών.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ., για τον Ιανουάριο η τιμή του ψωμιού ήταν αυξημένη κατά 5% σε σχέση με πέρυσι, οι αυξήσεις στα άλευρα και λοιπά δημητριακά έφτασαν το 6,6% μέσα σε ένα χρόνο, ενώ οι τιμές άλλων προϊόντων αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής σημείωσαν άνοδο κατά 3,2% έναντι του Ιανουαρίου του 2021.