Την επόμενη Δευτέρα ξεκινά και επισήμως η 8η αξιολόγηση με τους επικεφαλής των θεσμών να ενημερώνονται από τα τεχνικά κλιμάκια για αυτά που διαπίστωσαν και σχετίζονται με τις καθυστερήσεις σε σημαντικά ζητήματα που δυστυχώς αναφέρονται συνεχώς στις τελευταίες τους εκθέσεις. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει η πίεση που υπήρχε στις προηγούμενες αξιολογήσεις καθώς η πανδημία έχει παγώσει όχι μόνο τις οικονομίες αλλά και τις αυστηρές συστάσεις, η κυβέρνηση επιθυμεί να επιστρέψει στην κανονικότητα προετοιμάζοντας το έδαφος για το επόμενο έτος κατά το οποίο επιθυμεί να παρουσιάσει ανάπτυξη πάνω από 7,5%.
Το βάρος θα πέσει για μία ακόμα φορά στα ενεργειακά, τα κόκκινα δάνεια και το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για την Bad Bank, τα αναδρομικά των συνταξιούχων, τα ληξιπρόθεσμα χρέη αλλά και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που έχουν επίσης σταματήσει. Το διακύβευMα εκτός από μία νέα θετική έκθεση είναι και 644 εκατ. ευρώ.
ΟΙ θεσμοί αναμένουν στοιχεία που σχετίζονται με το ύψος τη δαπάνης για τα αναδρομικά. Μάλιστα στην τελευταία τους έκθεση υπήρχε αναφορά για το αμφίβολο ύψος των αναδρομικών καθώς ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με τα δώρα και τις επικουρικές που δεν αναγνωρίζει η κυβέρνηση.
Ωστόσο ειδικοί του χώρου κάνουν λόγο για νομική εκτροπή υποστηρίζοντας ότι η απόφαση του ΣτΕ συμπεριλαμβάνει τα δώρα και τις επικουρικές και όχι μόνο τις κύριες συντάξεις που θα αποδοθούν στους συνταξιούχους. Μάλιστα σημειώνουν ότι αναμένεται να ξεκινήσει κύμα προσφυγών από μικρό- συνταξιούχους που θα διεκδικήσουν τα δώρα και τις επικουρικές για το επίμαχο 11 μηνο συνολικού ύψους περίπου 2,5 δις. ευρώ. Δεν αποκλείεται πάντως και οι συνταξιούχοι που θα λάβουν τα αναδρομικά να προσφύγουν εκ νέου στη δικαιοσύνη διεκδικώντας τα δώρα και τις επικουρικές που περικόπηκαν.
Στο θέμα των εκκρεμών συντάξεων σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα διαβεβαιώσει του θεσμούς ότι μέσα στους επόμενους 12 μήνες θα καταβληθούν «ληξιπρόθεσμες» συντάξεις ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ. Η κίνηση αυτή αναμένεται να εξευμενίσει του ευρωπαίους αξιωματούχους καθώς αποδίδουν μεγάλη σημασία στο θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς αυτές μεταφράζονται σε στέρηση ρευστότητας από την πραγματική οικονομία. Δεν είναι τυχαίο ότι ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, στάθηκε σε αυτό το πρόβλημα και πιο συγκεκριμένα στην καθυστέρηση απονομής των συντάξεων, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, λίγο πριν ακόμη τη δημοσίευση της έκθεση για την 7η αξιολόγηση.
Σύμφωνα με την έκθεση β΄ τριμήνου 2020 του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις κύριας σύνταξης στον ΕΦΚΑ αυξήθηκαν από 105.850 στο τέλος Μαρτίου 2020 (εκτιμώμενη δαπάνη 416 εκατ. ευρώ) σε 117.876 στο τέλος Ιουνίου 2020 (εκτιμώμενη δαπάνη 488,6 εκατ. ευρώ). Αντίστοιχα αυξήθηκαν οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις επικουρικών συντάξεων, που στο τέλος Ιουνίου αντιστοιχούσαν σε εκτιμώμενη δαπάνη 87,2 εκατ. ευρώ
H Έκθεση των θεσμών στο πλαίσιο της 8ης αξιολόγησης αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τον Νοέμβριο επόμενο μήνα, ενώ τον ίδιο μήνα εκτιμάται ότι θα γίνει γνωστή και η γνώμη της Κομισιόν για τα προσχέδια των προϋπολογισμών του 2021.