Τα στενά περιθώρια για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση – μετά την τεχνική συμφωνία - και την ταχύτητα με την οποία θα πρέπει να κλείσουν τα προαπαιτούμενα, καθώς έχει ολοκληρωθεί μόλις το 30% από τα 110 συνολικά, περιέγραψαν ευρωπαϊκές πηγές, τονίζοντας ότι χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά για να ολοκληρωθεί και τυπικά η αξιολόγηση.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων θα είναι κρίσιμες και καταλυτικές σε όλα τα επίπεδα. Από τους πλειστηριασμούς ακινήτων, από δημόσιο και τράπεζες, μέχρι την έναρξη των εργασιών σημαντικών επενδυτικών έργων όπως το Ελληνικό. Οι δανειστές, βλέποντας την κυβέρνηση να προωθεί πολύ πιο γρήγορα απ'' ότι στο παρελθόν την εφαρμογή των προαπαιτούμενων, θέλουν να δουν αποτελέσματα.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα παρακολουθούν πολύ στενά το ζήτημα των πλειστηριασμών και θέλουν έως τις 22 Ιανουαρίου, όταν θα διεξαχθεί το επόμενο Eurogroup, να δουν απτά αποτελέσματα. Αυτό σημαίνει ότι κάθε Τετάρτη το «βλέμμα» τόσο της κυβέρνησης όσο και των Θεσμών θα βρίσκεται στους πλειστηριασμούς και στην ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας.
Η ομαλή εξέλιξη αφορά τόσο τους ηλεκτρονικούς όσο και τους φυσικούς πλειστηριασμούς, ενώ ήδη εκτιμάται ότι με τους πλειστηριασμούς να βρίσκονται σε ισχύ, περίπου 1 στους 3 οφειλέτες καταλήγουν σε διακανονισμό ή πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, γεγονός που αποδεικνύει ότι πρόκειται για στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Παράλληλα, οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι δεν υπάρχει περιθώριο να διατηρηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά του Β. Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, αν και το θέμα συζητείται ακόμη και υπάρχει θέληση από όλες τις πλευρές για συμφωνία.
Συνολικά, τα 110 προαπαιτούμενα της αξιολόγησης θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 22 Ιανουαρίου, καθώς μόνο έτσι θα συνταχθεί η έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν και θα κλείσει και τυπικά η αξιολόγηση. Επιπλέον, έχουν αρχίσει οι προεργασίες για την τέταρτη αξιολόγηση, η οποία αν όλα κυλήσουν ομαλά θα είναι η τελευταία του προγράμματος, και έχουν συμφωνηθεί 82 προαπαιτούμενα που θα «τρέξουν» έως τον Ιούνιο του 2018.
Σε ερώτηση για το κατά πόσο η Ελλάδα θα μπορούσε να επαναδιαπραγματευτεί την δρομολογημένη μείωση των συντάξεων το 2019 και του αφορολόγητου το 2020, με μία «καθαρή έξοδο» από το μνημόνιο, οι ίδιες πηγές τονίζουν πως το προ-νομοθετημένο πακέτο δεν υπάρχει μόνο στο πρόγραμμα του ΔΝΤ, αλλά και σε αυτό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. «Πρέπει να παραμείνουμε σε όσα έχουμε συμφωνήσει», προσθέτουν. Αυτό σημαίνει ότι οι μειώσεις των συντάξεων θα εφαρμοστούν ακόμα και χωρίς το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.