Τα τριτοκλασάτα στελέχη των τεχνικών κλιμακίων έχουν αναλάβει, προς το παρόν, να προχωρήσουν τις συζητήσεις με τα κυβερνητικά στελέχη, καθώς η απόσταση σε όλα τα «μέτωπα» παραμένει μεγάλη και οι δανειστές θεωρούν ότι χρειάζεται ακόμη χρόνος για την όποια προσέγγιση.
Χρόνος που είναι φυσικά εις βάρος της οικονομίας κατ' επέκταση και της κοινωνίας, αφού όσο το «χάσμα» μεταξύ των δυο πλευρών δεν γεφυρώνεται, τόσο πιο επώδυνα μέτρα και νέες απαιτήσεις εγείρουν οι «θεσμοί».
Στα 2,5 δισ. το «κενό» μόνο για φέτος
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μεγάλος «σκόπελος» του Ασφαλιστικού πολύ δύσκολα φαίνεται να ξεπερνιέται χωρίς οριζόντιες μειώσεις όλων των συντάξεων, χωρίς τη θέσπιση νέων χαμηλότερων ποσοστών αναπλήρωσης και με νέο «μαχαίρι» στην εθνική κατώτατη σύνταξη, αφού το «κενό» που πρέπει να καλυφθεί πλέον μόνο για το τρέχον έτος προσδιορίζεται από Κομισιόν και ΔΝΤ πέριξ των 2,5 δισ. ευρώ.
Και το ζητούμενο φυσικά είναι πώς μπορεί να υπάρξει προσέγγιση των δυο πλευρών, από τη στιγμή που η κυβέρνηση για να αμβλύνει τις αντιδράσεις των αγροτών και να σταματήσει τις κινητοποιήσεις που έχουν κόψει την Ελλάδα στα δυο, μεγαλώνει ακόμη περισσότερο τον «λογαριασμό».
Από την άλλη πλευρά είναι δεδομένο ότι και για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια αφού, πέρα από τις περυσινές αποκλίσεις περίπου 600 - 800 εκατ. ευρώ, τις απώλειες στα έσοδα που ήδη καταγράφονται από τον πρώτα μήνα του έτους που μπορεί να είναι μόλις 69 εκατ. ευρώ είναι όμως ενδεικτικό του τι μέλλει γενέσθαι, τις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν γιατρούς του ΕΣΥ και καθηγητές ΑΕΙ και «κοστίζουν» περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ, καθώς και άλλες τόσες που εκκρεμούν στις δικαστικές αίθουσες, που ουδείς γνωρίζει πώς θα καλυφθούν, υπάρχει ήδη καταγεγραμμένη «διαφορά» ύψους 3,5 δισ. ευρώ έως το 2018. Ποσό που τόσο η Κομισιόν όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρούν αναγκαίο για την επίτευξη και μόνο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% μετά από τρία χρόνια.
Δεν «κλειδώνουν» τα μέτρα, με την κυβέρνηση να σκέφτεται... παροχές
Σε κάθε περίπτωση εξάλλου το «πακέτο» μέτρων, με δεδομένο ότι ακόμη είναι ανοιχτά τα «μέτωπα» του Ασφαλιστικού με αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, αλλά και του φορολογικού, κάθε άλλο παρά θα κλείνει καθώς η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να περισώσει ο,τι μπορεί από το κοινωνικό της προφίλ και να περιορίσει τις αντιδράσεις που έχουν ήδη λάβει μορφή χιονοστιβάδας, φαίνεται διατεθειμένη να υποχωρήσει ανοίγοντας, έστω και ελάχιστα, τον κρουνό των παροχών.
Και όλα αυτά φυσικά ενώ βρίσκονται στον «αέρα» ακόμη η κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων, οι συντελεστές της νέας έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης που δημιουργεί απώλειες 49 εκατ. ευρώ, αλλά και η φορολογία των αγροτών με τους νέους αυξημένους συντελεστές από το πρώτο ευρώ, που μπορεί μεν να πάει σε βάθος πενταετίας, όμως από την άλλη απαιτεί και τη λήψη ισοδύναμων μέτρων αφού θα πρέπει να καλυφθούν και οι στόχοι του Μνημονίου ΙΙΙ.
Τα νούμερα δεν βγαίνουν...
Είναι φανερό λοιπόν ότι όχι μόνο τα νούμερα δεν βγαίνουν, όπως επιθυμεί το κουαρτέτο, από τη στιγμή που ο «λογαριασμός» ανεβαίνει εις βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και ότι πολύ δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία εάν η κυβέρνηση αλλάξει γραμμή πλεύσης και αρχίσει να απομακρύνεται, για καθαρά μικροκομματικά συμφέροντα, από τους στόχους που η ίδια έχει υπογράψει στο Μνημόνιο ΙΙΙ.
...και επανέρχονται στο τραπέζι νέες περικοπές στο Δημόσιο
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ήδη οι δανειστές ξαναβάζουν στο τραπέζι των συζητήσεων το ενδεχόμενο νέων περικοπών στο Δημόσιο, ενώ αναμένουν ακόμη στο… ακουστικό τους για την κάλυψη του κονδυλίου των 500 εκατ. ευρώ που δεν έχουν περικοπεί από τις εξοπλιστικές δαπάνες, αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι με το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, που αποτελεί και το μεγάλο γι'' αυτούς «στοίχημα», αφού γνωρίζουν ότι ανάπτυξη και θέσεις εργασίας δεν έρχονται χωρίς αποκρατικοποιήσεις - ιδιωτικοποιήσεις.