Σε ασκήσεις ετοιμότητας (και) στα 14 αεροδρόμια έχει προχωρήσει η Fraport Greece όλους τους τελευταίους μήνες, κατά τα πρότυπα των διεθνών κανόνων ασφαλείας και των υψηλών πρωτοκόλλων στη διαχείριση κρίσεως στα αεροδρόμια. Και στα 14 αεροδρόμια που έχει υπό τη διαχείρισή της η Fraport Greece έχει πραγματοποιηθεί τουλάχιστον μία άσκηση ετοιμότητας, ενώ υπάρχουν κάποια – όπως το αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη – που έχουν γίνει περισσότερες.
Αυτές οι ασκήσεις κρατούν σε εγρήγορση όλο το σύστημα και όλες τις υπηρεσίες και βοηθούν στο να εφαρμοστούν – στην πράξη – όλοι οι κανόνες ασφαλείας, σε κάθε τμήμα, κάθε υπηρεσία, μικρή ή μεγάλη, ιδιωτική ή δημόσια.
Το μεγάλο στοίχημα που έχουν να αντιμετωπίσουν άλλωστε τα μεγάλα έκτακτα γεγονότα και οι μεγάλες καταστροφές είναι η αδυναμία συντονισμού των πολλών και διαφορετικών υπηρεσιών που εμπλέκονται μετά το συμβάν, κατά τις πρώτες ώρες της διαχείρισης της εκάστοτε κρίσης. Αυτό το είδαμε ξεκάθαρα σε πολλές φυσικές ή άλλες καταστροφές στην Ελλάδα.
Στην προκειμένη περίπτωση, στις 14 Νοεμβρίου 2019, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης έλαβε χώρα μια άσκηση ετοιμότητας, που αφορούσε προσομοίωση αεροπορικού ατυχήματος στον Θερμαϊκό κόλπο, περίπου 10 χιλιόμετρα μακριά από το αεροδρόμιο.
Το σενάριο της προσομοίωσης αεροπορικού δυστυχήματος
Το σενάριο ήταν το εξής: Αεροσκάφος τύπου Α320 αναχωρεί από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» στις 10:30 π.μ. τοπική ώρα με 170 επιβάτες και 6 μέλη πληρώματος, με προορισμό αεροδρόμιο του εξωτερικού.
Αμέσως μετά την απογείωση ενημερώνει τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και στον πύργο ελέγχου για ύπαρξη καπνού στην καμπίνα επιβατών και ζητεί προτεραιότητα για επάνοδο και προσγείωση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Στην περιοχή εκείνη την ώρα επικρατεί χαμηλή ορατότητα λόγω νέφωσης.
Ακριβώς πέντε λεπτά μετά το στίγμα των πιλότων, το αεροσκάφος χάνεται από το ραντάρ. Οποιαδήποτε περαιτέρω προσπάθεια για επικοινωνία είναι χωρίς αποτέλεσμα.
Με βάση την τελευταία γνωστή θέση του αεροσκάφους, φαίνεται να έχει καταπέσει σε μια περιοχή που εκτείνεται από την χερσαία περιοχή μεταξύ αεροδρομίου και Επανομής περίπου 10 χιλιόμετρα νότια του «Μακεδονία», μέχρι την θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά του αεροδρομίου.
Πραγματοποιείται γενικευμένη κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και έναρξη επιχειρήσεων έρευνας & διάσωσης.
Αυτό ήταν το σενάριο άσκησης ετοιμότητας της Fraport Greece που πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) Νίκου Χαρδαλιά.
Η Πολιτική προστασία και το στοίχημα της ετοιμότητας
Στον σχεδιασμό της άσκησης, η οποία αφορούσε προσομοίωση αεροπορικού ατυχήματος στον Θερμαϊκό και δη στη θαλάσσια περιοχή της Καλαμαριάς, συμμετείχε η Διεύθυνση Σχεδιασμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ, ενώ ο Γενικός Γραμματέας, το Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΓΠΠ και στελέχη της Δ/νσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών συμμετείχαν ενεργά ως... παίκτες - «επιβάτες».
Σημειώνεται ότι η εμπλοκή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας εκτός των άλλων αφορούσε και στην ενεργοποίηση και εφαρμογή του Σχεδίου Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών, ενώ ενεργοποιήθηκε και το σχέδιο έκτακτης ανάγκης του αεροδρομίου «Μακεδονία».
Ο Νίκος Χαρδαλιάς μετά την ολοκλήρωση της άσκησης, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Τέσσερις είναι οι άξονες στους οποίους η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δίνει έμφαση. Πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και βραχεία αποκατάσταση από τις φυσικές καταστροφές. Το ζήτημα της ετοιμότητας περιλαμβάνει τη διαρκή άσκηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Οι ασκήσεις αυτές είναι κάτι που πλέον θα γίνει καθημερινότητα για όλους τους εμπλεκόμενους. Στον άξονα αυτό, προχωράμε με συγκεκριμένο σχέδιο, ώστε να μπορούμε να είμαστε ετοιμοπόλεμοι, προσανατολίζοντας και επικαιροποιώντας τα δόγματα και τις επιχειρησιακές μας προσεγγίσεις μας στο θέμα τις διαχείρισης φυσικών και άλλων καταστροφών».
Στην άσκηση συμμετείχαν επίσης, όλα τα επιτελικά και επιχειρησιακά στελέχη της Fraport Greece, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, το ΕΚΑΒ, η Ιατροδικαστική Υπηρεσία, οι Υπηρεσίες του αεροδρομίου Μακεδονία, καθώς και η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δήμος Καλαμαριάς.