Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Με τους Γερμανούς να πιέζουν για περιορισμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ξεκινά αύριο το Eurogroup και στην καλύτερη περίπτωση η Ελλάδα θα κερδίσει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του δεύτερου μνημονίου (ύψους 130 δις ευρώ από τον EFSF) κατά 7 με 8 χρόνια και στη χειρότερη 3 χρόνια. Βέβαια, το τελευταίο σενάριο είναι και το χειρότερο και μία τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε τριγμούς όχι μόνο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στους ΑΝΕΛ που φαίνεται να στήριξαν την κυβέρνηση στο θέμα των Σκοπίων υπό την προϋπόθεση ότι θα κέρδιζαν μία καλύτερη απόφαση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Μάλιστα τα περιορισμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους βρίσκουν σύμφωνα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους σε συνδυασμό βέβαια με την αυστηρή εποπτεία και ενδεχομένως τη μη επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα ύψους 4-5 δισ. ευρώ στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση παρεκκλίνει από τα συμφωνηθέντα.
Όσο και αν η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι από τον Αύγουστο και μετά θα κάνουμε ότι θέλουμε με τα υπερπλεονάσματα και ότι θα είμαστε ελεύθεροι να εφαρμόσουμε τα υπεσχημένα για μισθούς και συντάξεις, οι ρήτρες της αυστηρής εποπτείας θα είναι σκληρές. Μάλιστα, ο χειρότερος επόπτης της Ελλάδας από τον Αύγουστο και μετά θα είναι οι αγορές. Και αυτό καθώς η Ελλάδα δεν έχει περιθώριο να βγαίνει στις αγορές με επιτόκια 4 και 5%.
Πάντως ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι το γαλλικό κλειδί έχει χαθεί για τα καλά και η λύση που πιθανόν να εγκρίνει το Εurogroup προβλέπει όπως προαναφέρθηκε την παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του δεύτερου μνημονίου με ανώτατο όριο τα 7-8 χρόνια, μαξιλάρι ασφαλείας από τους αδιάθετους πόρους του τρίτου προγράμματος που μαζί με τη δόση θα φθάσει τα 21 και επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα ύψους 4-5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει δημιουργήσει μαξιλάρι ασφαλείας 6,5 δισ. ευρώ και μαζί με τη δόση που θα λάβει θα φθάσει 26,5 δισ. Με αυτό το ταμειακό απόθεμα εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα μπορεί να εξυπηρετήσει τις δανειακές υποχρεώσεις της έως και τις αρχές του 2020, υπό την προϋπόθεση ότι επιτυγχάνονται ταυτόχρονα οι δημοσιονομικοί στόχοι και τα πρωτογενή πλεονάσματα το 2019 και το 2020.
Επίσης από το μαξιλάρι ασφαλείας θα πληρωθεί τμήμα του ακριβού δανείου ΔΝΤ, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό ακόμα το ύψος του ποσού αλλά δεν πρόκειται να ξεπεράσεις τα 6-7 δισ. ευρώ
Σε ότι αφορά τη μεταμνημονιακή εποχή, οι Γερμανοί αλλά και οι Βρυξέλλες θέλουν να δέσουν την Ελλάδα. Θέλουν να υποχρεώσουν την Ελλάδα σε μία συγκεκριμένη πορεία που θα είναι επικεντρωμένη στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Όπως αναφέρει ευρωπαίους αξιωματούχος μετά την έξοδο από το πρόγραμμα η Ελλάδα θα υπαχθεί στη ενισχυμένη εποπτεία (Enhanced Surveillance). Δηλαδή, ανά τρεις μήνες θα γίνονται αξιολογήσεις για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων από τους θεσμούς, καθώς και συγκεκριμένες πολιτικές δεσμεύσεις. O αξιωματούχος σημείωσε πάντως ότι η συνολική λύση θα πρέπει να είναι αξιόπιστη για τις αγορές και για τους δανειστές που θέλουν διασφαλίσεις ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει στον δρόμο της δημοσιονομικής σταθερότητας και των μεταρρυθμίσεων.