Οι αλλαγές που απαιτεί η τρόικα για την εκταμίευση της υποδόσης

Οι αλλαγές που απαιτεί η τρόικα για την εκταμίευση της υποδόσης

Εντός τεσσάρων ημερών καλείται η κυβέρνηση να έχει νομοθετήσει όλες τις αναγκαίες αλλαγές στους νόμους που ψηφίστηκαν, ώστε να κλείσει οριστικά η πρώτη αξιολόγηση και να ξεκινήσει η διαδικασία αποδέσμευσης της πρώτης υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται αυτή τη στιγμή επί των ανοικτών θεμάτων του ελέγχου, ωστόσο η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κ. Λαγκάρντ, τόνισε πως υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να κάνει η Ελλάδα, αναφέρει η Καθημερινή.

Η τρόικα έχει ζητήσει συνολικά περίπου 15 τροποποιήσεις και η διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι θα χρειαστεί περίπου 20 ημέρες. Στο οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι για να μην προκύψει σοβαρό ταμειακό πρόβλημα, θα πρέπει η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί έως το τελευταίο 10ημερο του Ιουνίου. Και κατ' επέκταση θα πρέπει να έχουν νομοθετηθεί οι αλλαγές μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα και ιδανικά έως την 1 Ιουνίου.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που έχει ζητήσει η τρόικα, οι κυριότερες είναι:

• Η πώληση των «κόκκινων» δανείων που έχουν την εγγύηση του Δημοσίου.
• Ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού.
• Αλλαγές στο νομικό καθεστώς που θα διέπει το διοικητικό συμβούλιο του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, καθώς και για τη νομική κάλυψή του.
• Παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό. Εκτός από το θέμα που έχει προκύψει με το ΕΚΑΣ, υπάρχει και σειρά άλλων διορθώσεων που ζητούν οι δανειστές.
• Αλλαγές σε φράσεις και λέξεις σε διάφορες διατάξεις των νόμων.

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι τα μέτρα που ψηφίστηκαν «είναι υφεσιακά» και «θα δυσκολέψουν τον κόσμο». Για το θέμα του αφορολογήτου ορίου για το οποίο ο υπουργός είχε δηλώσει ότι δεν θα δεχθεί ο ίδιος ως υπουργός να είναι χαμηλότερο των 9.100 ευρώ, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη τοποθέτηση έγινε στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής τακτικής του έναντι των δανειστών, ενώ δήλωσε ότι από τις αλλαγές «ένα κομμάτι των φτωχών ανθρώπων χτυπιέται, αλλά λίγο». Τέλος, για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως είναι από τα λίγα μέτρα με τα οποία συμφωνεί με την τρόικα.