Οι τελευταίοι 12 μήνες για τις αγορές ήταν άκρως συναρπαστικοί. Προκαλέσαν ατελείωτες συγκινήσεις, ερωτηματικά άλλα και αναθεώρηση των δεδομένων. Ενώ κάνεις δεν θα μπορούσε με σιγουριά να προβλέψει την πορεία της πανδημικής κρίσης, τα θηριώδη νομισματικά και δημοσιονομικά πακέτα στήριξης έδωσαν τρομερή ώθηση σε μετοχές και άλλα assets, σε περιβάλλον πρωτόγνωρων μακροοικονομικών προκλήσεων.
Ένα βασικό ερώτημα για τη συνέχεια είναι «τι πρέπει να περιμένουμε στις αγορές» από τη στιγμή που οι οικονομίες θα ανοίξουν και τα πρωτοφανή μέτρα στήριξης θα αρχίσουν να αποσύρονται. Μία άλλη σημαντική «εκκρεμότητα» έχει να κάνει με την ψυχολογία των αγορών και τα χαρακτηριστικά των μετοχών που θα προσελκύσουν τους επενδυτές σε αυτό το νέο τοπίο.
Αναζητώντας τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, το Liberal Markets απευθύνθηκε στον κ. Ιωάννη Λογοθέτη, διαχειριστή κεφαλαίων σε γνωστό επενδυτικό οίκο με έδρα στο City του Λονδίνου. Θα πρέπει οι επενδυτές να προετοιμαστούν για ένα αναπτυξιακό σοκ, ενώ παράλληλα ξεκινά μία περίοδος κατά την οποία οι αγορές θα χωρίσουν την ήρα από το στάρι, γεγονός που θα δώσει μεγάλη ώθηση στους «survivors» της πανδημίας, εκτιμά ο κ. Λογοθέτης.
Για το 2020, ο κ. Λογοθέτης τονίζει πως «μετά από το πιο σύντομο bear market όλων των εποχών, οι τιμές των επενδυτικών στοιχείων αυξήθηκαν και η μεταβλητότητα μειώθηκε σημαντικά, με τις αγορές μετοχών να σημειώνουν μια εξαιρετική απόδοση της τάξης του 14% το 2020. Φυσικά δεν ήταν μόνο οι μετοχές που υπεραπέδωσαν. Κρατικά και εταιρικά ομόλογα, ιδιωτικά κεφάλαια, εμπορεύματα, ακίνητα και άλλες πιο εναλλακτικές μορφές επενδύσεων σε χρυσό, ασήμι και ψηφιακά κρυπτονομίσματα, παρουσίασαν εξαιρετικές αποδόσεις».
Εν μέσω των εκτεταμένων lockdowns, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αξιοποίησαν το εγχειρίδιο της οικονομικής κρίσης του 2008, αλλά αυτή τη φορά σε μεγαλύτερη και πιο εκτεταμένη κλίμακα. Όπως είδαμε, προσθέτει ο κ. Λογοθέτης, πραγματοποιήθηκαν μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και ταυτόχρονα εφαρμόστηκαν γενναία δημοσιονομικά προγράμματα για τη στήριξη της οικονομίας. Οι αποδόσεις των ομολόγων κατέρρευσαν, τα επιτόκια μειώθηκαν στο μηδέν ενώ οι αποταμιεύσεις αυξήθηκαν πυροδοτώντας ένα κύμα αγοράς μετοχών στην λιανική αγορά που έδωσε μεγαλύτερη ακόμα ώθηση σε συνδυασμό με τη γενικότερη ενίσχυση της διάθεσης ανάληψης ρίσκου.
Τι πρέπει, λοιπόν, να περιμένουμε στο εξής; «Ενόψει ενός επιτυχημένου παγκόσμιου εμβολιαστικού προγράμματος και του σταδιακού ανοίγματος των οικονομιών, είναι πιθανό να δούμε μια δυναμική αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας. Με ένα ρεκόρ στα επίπεδα αποταμίευσης λόγω των κυβερνητικών προγραμμάτων στήριξης των εισοδημάτων άλλα και των εκτεταμένων κυβερνητικών προγραμμάτων στήριξης υποδομών και μελλοντικών πράσινων επενδύσεων σε Αμερική και Ευρώπη, αναμένεται να προκύψει ένα παγκόσμιο αναπτυξιακό σοκ.
Παρά το παγκόσμιο αναπτυξιακό σοκ, υπάρχουν και κίνδυνοι. Όπως σημειώνει ο κ. Λογοθέτης, ένας βασικός κίνδυνος που ελλοχεύει αφορά στην αγορά ομολόγων η οποία από τις αρχές του χρόνου αντιμετωπίσει μεταβλητότητα με τις αποδόσεις να σκαρφαλώνουν σημαντικά. Οι εκτιμήσεις περί αύξησης του πληθωρισμού απειλούν να εξαναγκάσουν τις κεντρικές τράπεζες να αποσύρουν τα νομισματικά μετρά στήριξης. Επιπροσθέτως, αυτό οδήγησε κυρίως τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq σε αξιοσημείωτες διακυμάνσεις καθώς υψηλότερα επιτοκία μεταφράζονται ως υψηλότερο κόστος δανεισμού για τις εταιρείες υψηλής ανάπτυξης όπως τις τεχνολογικές.
Όσο για την ψυχολογία των αγορών, ο κ. Λογοθέτης κάνει λόγο για σαφή ενίσχυση της διάθεσης ανάληψης κινδύνου αλλά και για την ανάγκη ξεκαθαρίσματος στη μετά covid εποχή: «Λαμβάνοντας υπόψιν το νέο γεμάτο προκλήσεις περιβάλλον και παράλληλα τις γενναιόδωρες πολιτικές που εφαρμόζουν κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις, εξακολουθούν να υπάρχουν θετικές προοπτικές για περιουσιακά στοιχεία υψηλότερου κινδύνου. Ασφαλώς, οι αποτιμήσεις των μετοχών σε αυτήν την φάση θα πρέπει να επαναξιολογηθούν, να διορθωθούν κάποιες υπερβολές, άλλα και να γίνει ένα λογιστικό ξεκαθάρισμα στην μετά covid εποχή που θα αναδείξει όλα τα προβλήματα που έφερε η πανδημία στους εταιρικούς ισολογισμούς και ειδικότερα στους κλάδους πού επηρεάστηκαν άμεσα».