Σοβαρούς προβληματισμούς σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των συνόρων, ενόψει θερινών διακοπών αντιμετωπίζει η Ευρώπη, καθώς η πανδημία του νέου κορονοϊού δεν έχει ακόμα κοπάσει, ενώ ταυτόχρονα, οποιοσδήποτε εφησυχασμός εγκυμονεί κινδύνους αναζωπύρωσης των κρουσμάτων.
Το θέμα απασχολεί τόσο τους υπουργούς Τουρισμού της Ε.Ε., όσο και τους επιδημιολόγους και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που επισημαίνει πως τίποτα ακόμη δεν έχει κριθεί και ότι δεν υπάρχει πεδίο για εφησυχασμό.
Στις προϋποθέσεις ανοίγματος των συνόρων, στάθηκε χθες ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης δρ Χανς Κλούγκε, με αφορμή την χαλάρωση των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, επισημαίνοντας ότι απαιτείται επιθετική πολιτική για τον περιορισμό της νόσου, στην περίπτωση που μια χώρα επιλέξει να ανοίξει τα σύνορά της, όταν στις γύρω χώρες μαίνεται η πανδημία.
Παρατηρώντας ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν υπό το κράτος της αβεβαιότητας και της αξιολόγησης του πιθανού κινδύνου, ο κ. Κλουγκε υπογράμμισε ότι για να «ανοίξει» ο τουρισμός το καλοκαίρι χρειάζεται:
- Να έχει αποδεδειγμένα τεθεί υπό έλεγχο η νόσος στο εσωτερικό της κάθε χώρας που προχωρεί στο άνοιγμα υποδοχής τουριστών,
- Να έχει διασφαλιστεί η επάρκεια του συστήματος υγείας να καλύψει πρόσθετα περιστατικά κορονοϊού,
- Να είναι πλήρως ενημερωμένοι οι πολίτες για τα μέτρα αυτοπροστασίας τους, ώστε να διακόπτεται η διασπορά του ιού με μέτρα φυσικής απόστασης, μάσκες, καλή ατομική υγιεινή κλπ
- Να έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας
- Να έχει διασφαλιστεί η ικανότητα της χώρας που ανοίγει τα σύνορά της να καλύψει εισαγόμενα περιστατικά κορονοϊού.
Ταυτόχρονα, για την αποφυγή δεύτερου κύματος της πανδημίας, σημείωσε πως πρέπει να είναι γνωστά στους επιτελείς τα σημεία όπου εντοπίζεται ο ιός, κάτι που γίνεται με τη διενέργεια τεστ. Και ενόσω προχωρεί η έρευνα για την ανάπτυξη τεστ αντισωμάτων που θα έχουν μεγαλύτερη ακρίβεια στα αποτελέσματά τους, το εγχείρημα γίνεται ευκολότερο.
Στο σημείο αυτό όμως επισήμανε ότι παραμένει άγνωστο ακόμη το θέμα της ανοσοποίησης του πληθυσμού ο οποίος έχει περάσει τη νόσο, γεγονός που σημαίνει ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη "μετάφραση" των αποτελεσμάτων των τεστ που ανιχνεύουν αντισώματα.
Η Ελλάδα
Ενόψει έναρξης της τουριστικής σαιζόν, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό καθ. Σωτήρης Τσιόδρας, σημείωσε πως μέχρι τα τέλη Μαΐου, ελπίζουμε ότι θα έχουμε νεώτερα δεδομένα σε ότι αφορά την ακρίβεια των τεστ αντισωμάτων, αλλά και το αν η ανάρρωση από τον ιό παρέχει κάποια ανοσία και για πόσο χρονικό διάστημα.
Επισημαίνοντας ότι το θέμα συζητείται τόσο μεταξύ των υπουργών Τουρισμού της Ε.Ε., όσο και από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, καθώς και από ειδική επιτροπή Ταξιδιωτικής Ιατρικής, αναμένεται να προσδιοριστούν τα κριτήρια βάσει των οποίων κάποιος κρίνεται άνοσος.
Σημείωσε ότι κάποιες χώρες ζητούσαν αρχικά από επαναπατριζόμενους πολίτες τους ένα αρνητικό τεστ, συνοδευόμενο από ιατρικό πιστοποιητικό και ο ταξιδιώτης επέστρεφε και έμενε σε 14ημερη καραντίνα. Τόνισε όμως ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί στον τουρισμό.
Πάντως με αφορμή την απόφαση της Επιτροπής να συσταθεί η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους όπως τα μαζικά μέσα μεταφοράς, το σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία κλπ, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως υιοθετήθηκαν οι συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων, για να τονίσει πως δεν πρέπει να υπάρχει ψευδής αίσθηση ασφάλειας. Οι πολίτες πρέπει να προσέχουν να μην αγγίζουν το εξωτερικό της μάσκας, αλλά και το πρόσωπό τους, πριν την φορέσουν και πριν την βγάλουν να έχουν πλύνει καλά τα χέρια τους και να την πετούν σε κλειστό σάκο απορριμμάτων αν πρόκειται για μάσκα μιας χρήσης.
Αν πρόκειται δε για πάνινη, να την πλένουν αμέσως σε ζεστό νερό 60 βαθμών τουλάχιστον, μαζί με απορρυπαντικό, για να αποφευχθεί πιθανή διασπορά του ιού μέσα στο σπίτι.