Του Χρήστου Ν. Κώνστα
Μέχρι σήμερα το πρωί, η Εκκλησία ήταν Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.
Επομένως ακόμη κι αν οι -κατά την αυθαίρετη εκτίμηση- 10.000 κληρικοί δεν εισπράττουν τον μισθό τους από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών αλλά από κάποιον άλλο κωδικό του ΚΡΑΤΙΚΟΥ προϋπολογισμού, ουδείς εχέφρων πολιτικός θα πιστέψει ότι έχουν “αδειάσει” 10.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων που θα επιτρέψουν 10.000 νέες προσλήψεις.
Την ημέρα που η κυβέρνηση ανακοίνωσε εν χορδαίς και οργάνοις την κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, της λαϊκής κατοικίας, από πλειστηριασμούς για τα “κόκκινα δάνεια”, ο Πρωθυπουργός άδραξε την ευκαιρία που του πρόσφερε ο “στενός του φίλος” αρχιεπίσκοπος για να ανακοινώσει την από κοινού αξιοποίηση της μυθικής εκκλησιαστικής περιουσίας.
Οι “διακατεχόμενες εκτάσεις”, τα υπό αμφισβήτηση ακίνητα που διεκδικούν μονές, εκκλησίες, ιδρύματα και ιδιώτες έχουν τις ρίζες τους στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.
Τότε που οι ιδιοκτήτες δώριζαν τα κτήματά τους στην Εκκλησία για να τα σώσουν από τον Τούρκο κατακτητή.
Ο κυβερνητικός μύθος λέει ότι πρόκειται για μια τεράστια περιουσία 1 εκατομμυρίου στρεμμάτων η οποία θα αξιοποιηθεί τάχιστα και αποτελεσματικά από το υπό σύσταση.... “Εκκλησιαστικό ΤΑΙΠΕΔ” και η απόδοση αυτής της αξιοποίησης θα είναι τόσο μεγάλη ώστε ώστε το 50% των εσόδων που θα αντιστοιχεί στο ελληνικό δημόσιο (σ.σ το υπόλοιπο ποσοστό θα το εισπράττει η Εκκλησία) θα φτάνει και θα ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ. Κάθε χρόνο.
Φυσικά δεν υπάρχει Κτηματολόγιο, φυσικά δεν υπάρχουν συμβόλαια και ξεκάθαρες ιδιοκτησίες.
Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει η παραμικρή εκτίμηση για την αξία και τις υποχρεώσεις των ακινήτων τα οποία θα αποτελέσουν την περιουσία του υπό σύσταση ταμείου. Η διαδικασία απογραφής (που γίνεται με λεφτά του ΕΣΠΑ) έχει μόλις ξεκινήσει και δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το 2020.
Μικρή λεπτομέρεια: Δεν έχει ακόμη προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του αναδόχου που θα αναλάβει να φέρει σε πέρας το έργο της αναλυτικής καταγραφής των ακινήτων της Εκκλησίας.
Τέλος, ο μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν είναι... Πάπας.
Διοικεί την Ιερά Σύνοδο ως primus inter pares, σε ένα σύνολο 80 ισότιμων μητροπολιτών.
Ακόμη κι αν τελικά η συμφωνία Ιερώνυμου - Τσίπρα καταλήξει σε κάποια συγκεκριμένη συμφωνία, ένα συμβόλαιο 14 σημείων, αυτό για να αρχίσει να παράγει οικονομικά αποτελέσματα και να φέρει χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο, θα πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια και πολλές κυβερνητικές θητείες...