Ο υποψήφιος που θέλει να «απαλλάξει» την οικονομία και τις επιχειρήσεις από το ESG
AP Photo/Charles Krupa
AP Photo/Charles Krupa
Vivek Ramaswamy

Ο υποψήφιος που θέλει να «απαλλάξει» την οικονομία και τις επιχειρήσεις από το ESG

Ο Vivek Ramaswamy δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός, κάτι μας λέει όμως πως σε μερικούς μήνες αυτό θα αλλάξει. Ο 37 ετών Αμερικανός βιολόγος και νομικός, επιχειρηματίας, επενδυτής, συγγραφέας και διαχειριστής κεφαλαίων, είναι ινδικής καταγωγής, έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ και φιλοδοξεί να γίνει ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου του 2024, εκπροσωπώντας το ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Είναι θαυμαστής του Ντόναλντ Τραμπ και της πολιτικής που άσκησε σαν πρόεδρος αλλά πιστεύει πως έχει έρθει η ώρα που ο πρώην πρόεδρος πρέπει να δώσει τη σκυτάλη σε κάποιον άλλον (δηλαδή τον ίδιο τον Ramaswamy), ο οποίος θα κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα. Δεν είναι τυχαίο πως στην ιστοσελίδα που έχει δημιουργήσει για την προώθηση της υποψηφιότητάς του δεσπόζει το σύνθημα «America First 2.0», μία σαφής αναφορά στο σύνθημα «America first» που χρησιμοποίησε με επιτυχία ο Τραμπ στον δρόμο προς την προεδρία των ΗΠΑ. 

Ο Ramaswamy σπούδασε Βιολογία στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και νομική στο πανεπιστήμιο Γέιλ. Η ιδέα του να δημιουργήσει μία φαρμακευτική εταιρεία που θα έφερνε στην αγορά φάρμακα σε προσιτές τιμές αποδείχθηκε πολύ επιτυχημένη και σε αυτήν οφείλει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του, η οποία ανέρχεται κοντά στα 600 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Forbes. Από την διοίκηση της Roivant Sciences (ROIV NASDAQ) αποχώρησε το 2021 αλλά έχει κατέχει ακόμα περίπου 40 εκατομμύρια μετοχές της εταιρείας. Στην συνέχεια έγραψε τρία βιβλία, μαζί με έναν φίλο του ίδρυσε μία εταιρεία διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων με κύριο επενδυτικό σκοπό την αντίθεση στο E.S.G. και τελικά αποφάσισε πως θέλει να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ.

Τον Φεβρουάριο ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του και αμέσως μετά άρχισε την προώθησή της. Το γεγονός πως έχει αποφασίσει να διαθέσει τουλάχιστον εκατό εκατομμύρια δολάρια για την προεκλογική του εκστρατεία δείχνει πως έχει πάρει πολύ σοβαρά αυτή την υπόθεση. Ακόμα και να μην καταφέρει να βρει άλλους χρηματοδότες, αυτό το ποσό μπορεί να τον κρατήσει ζωντανό στον αγώνα για πολλούς μήνες. 

Το «πολιτικό μανιφέστο» του Ramaswamy δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο, ένα όμως είναι βέβαιο. Πως άνετα μπορεί να χαρακτηριστεί υπερσυντηρητικό, ίσως και αρκετά ακραίο. Ο βασικότερος πυλώνας του είναι η αντίθεση σε αυτό που μεγάλο μέρος των συντηρητικών Αμερικανών αποκαλεί «woke culture».

Μία ελεύθερη μετάφραση αυτού του όρου, με βάση δηλώσεις του ίδιου του υποψηφίου, είναι η σε βάθος ενασχόληση με θέματα που έχουν σχέση με την φυλετική ισότητα και τον ρατσισμό, τον σεξουαλικό προσανατολισμό κάθε πολίτη και τον σχετικό αυτοπροσδιορισμό και με ζητήματα σχετικά με το κλίμα. Σε αυτή την πεποίθησή του οφείλεται και η σταυροφορία που έχει ξεκινήσει εναντίον της επενδυτικής φιλοσοφίας E.S.G. Όπως ξέρουμε αυτή προβλέπει τη χρήση επενδυτικών κριτηρίων που λαμβάνουν υπόψη τους τις επιδόσεις μίας επιχείρησης στους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος, της κοινωνικής ευθύνης και της εταιρικής διακυβέρνησης. Από τις ίδιες πεποιθήσεις πηγάζει και η αντίθεσή του στο κίνημα Black Lives Matter και στην προστασία του δικαιώματος ψήφου για εκατομμύρια Αμερικανούς. Ο Ramaswamy υποστηρίζει πως οι ΗΠΑ διέρχονται μία εθνική κρίση ταυτότητας (national identity crisis) η οποία οφείλεται στο ότι οι θεμελιώδεις αξίες του πατριωτισμού, της πίστης και της σκληρής δουλειάς έχουν αντικατασταθεί από νέες «θρησκείες» όπως η κλιματική αλλαγή και ο σεξουαλικός προσανατολισμός. 

Η πολιτική του ατζέντα έχει σαν στόχο την επιστροφή στις θεμελιώδεις αξίες του έθνους (όπως τις αντιλαμβάνεται αυτός). Σημαντική θέση καταλαμβάνει η πρότασή του για την αλλαγή του τρόπου με τον οποίον ψηφίζουν οι νέοι. Προτείνει την αύξηση του ορίου ηλικίας πάνω από την οποία οι Αμερικανοί πολίτες θα αποκτούν δικαίωμα ψήφου από τα 18 στα 25 έτη. Εκτός αν κάποιος που δεν έχει συμπληρώσει τα 25 υπηρετεί ή υπηρέτησε στις ένοπλες δυνάμεις, την αστυνομία, την πυροσβεστική, ή κάποια παρόμοια υπηρεσία ή αν έχει περάσει με επιτυχία μία δοκιμασία ανάλογη με αυτήν που περνούν όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν την αμερικανική υπηκοότητα. Ο Ramaswamy υποστηρίζει πως με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αυξηθεί η συμμετοχή των νέων στις εκλογικές διαδικασίες αφού θα βλέπουν το δικαίωμα ψήφου σαν προνόμιο και όχι σαν ένα αδιάφορο δικαίωμα. 

Για την αναβίωση της «εθνικής ταυτότητας» ο φιλόδοξος υποψήφιος προτείνει διάφορα πράγματα όπως: την απαγόρευση της χρήσης των κοινωνικών δικτύων στους νέους κάτω των 16 ετών, την απαγόρευση της «σεξουαλικής εκπαίδευσης» σε ανηλίκους, τη χρήση του ομοσπονδιακού στρατού για την προστασία των νοτίων συνόρων της χώρας για τον περιορισμό της εισόδου μεταναστών, την κατάργηση της πολιτικής affirmative action μέσω της οποίας προωθείται η ένταξη στην εκπαίδευση ή στην αγορά εργασίας ατόμων που προέρχονται από μειονότητες που θεωρούνται περιθωριοποιημένες. Επίσης, υποστηρίζει πως πρέπει να πάψει η ομοσπονδιακή χρηματοδότηση των πόλεων που δεν προστατεύουν επαρκώς τους Αμερικανούς πολίτες από τη βίαιη εγκληματικότητα. 

Σε επίπεδο οικονομικής πολιτικής, ο Ramaswamy υποστηρίζει πράγματα όπως: την εγκατάλειψη της πολιτικής για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, την πλήρη απελευθέρωση της εξόρυξης και της χρήσης ορυκτών καυσίμων, την ουσιαστική κατάργηση του «κοινωνικού κράτους», την πριμοδότηση των επαγγελματικών σχολών εις βάρος των πανεπιστημίων, την μείωση κατά 75% του προσωπικού όλων των εποπτικών αρχών, τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων της κεντρικής ομοσπονδιακής τράπεζας στην σταθεροποίηση του δολαρίου και μόνο.

Προτείνει την πλήρη κατάργηση δημοσίων οργανισμών και υπηρεσιών, όπως του υπουργείου εκπαίδευσης, της εφορίας, του FBI και άλλων και την δραστική περικοπή του αριθμού και των δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων. Στο θέμα των σχέσεων με την Κίνα υποστηρίζει μία ακόμα πιο σκληρή και άτεγκτη στάση απέναντί της σε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, από τους μικροεπεξεργαστές μέχρι την τιμωρία της Κίνας για την πανδημία του Covid – 19. Κάτι άλλο που περιλαμβάνει το πρόγραμμά του είναι η εγκατάλειψη κάθε σχεδίου για την δημιουργία ψηφιακών νομισμάτων (CBDC) από την κεντρική ομοσπονδιακή τράπεζα, καθώς θεωρεί πως θα αποτελέσουν έναν τρόπο ασφυκτικού κυβερνητικού ελέγχου στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πολιτών. Αφήσαμε τελευταία την υπόσχεσή του πως θα ανακαλέσει την απόφαση του προέδρου Μπάιντεν για την εφαρμογή των επενδυτικών κριτηρίων E.S.G. από τα συνταξιοδοτικά ταμεία, καθώς θα ήταν μεγάλη έκπληξη αν δεν είχε κάτι τέτοιο στο πρόγραμμά του. 

Από τα συνοπτικά αλλά μάλλον χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το πρόγραμμα του Ramaswamy είναι φανερό πως έχει αντιγράψει αρκετές από τις ιδέες πολλών ακραίων ρεπουμπλικανών όπως ο πρώην πρόεδρος Τραμπ και ο κυβερνήτης της πολιτείας της Φλόριντα και πιθανός αντίπαλος του Ramaswamy και του Τραμπ στην κούρσα για το χρίσμα των ρεπουμπλικανών, Ρον Ντε Σάντις.

Για την ακρίβεια δεν τις έχει απλώς αντιγράψει αλλά τις έχει πάει ένα βήμα πιο πέρα. Ο ισχυρισμός του πως θέλει να πάρει την σκυτάλη από τον Ντόναλντ Τραμπ και να προχωρήσει στο επόμενο επίπεδο δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Προς το παρόν, η υποψηφιότητά του δεν φαίνεται να απασχολεί σοβαρά τα δύο μεγάλα κόμματα και το μεγαλύτερο μέρος του Τύπου, καθώς φαίνεται πως εκτιμούν πως δεν συγκεντρώνει παρά ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός πως είναι ο μόνος από όσους έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών που δεν συγκεντρώνει τα πυρά του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν χαρίζεται σε κανέναν αντίπαλο.

Ορισμένοι υποστηρίζουν πως οι δύο τους βρίσκονται σε συνεννόηση προκειμένου ο Ramaswamy να πλήξει κάποιους από τους άλλους υποψήφιους, όπως είχε γίνει το 2016 με τον Κρις Κρίστι να εξουδετερώνει έναν από τους βασικούς τότε αντιπάλους του Τραμπ, τον γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο. Το αν αυτή η θεωρία έχει βάση θα το μάθουμε στη συνέχεια, και ειδικά αν στις δημοσκοπήσεις που θα γίνουν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες ο Ramaswamy αρχίσει να ανεβάζει τα ποσοστά του, τα οποία κυμαίνονται τώρα κοντά στο 5%. 

Ο Vivek Ramaswamy μπορεί να αποδειχθεί ένας γραφικός εκατομμυριούχος που θα «κάψει» μερικές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια και θα ξεχαστεί σύντομα. Μπορεί όμως και να μας εκπλήξει. Ας μην ξεχνάμε πως όταν ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος ελάχιστοι τον πήραν στα σοβαρά και όσοι δεν το έκαναν το μετάνιωσαν. Επειδή πολλά από αυτά που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά του μπορεί να ακούγονται ακραία σε εμάς αλλά είναι βέβαιο πως τα ασπάζονται αρκετά εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες, καλό είναι να του δώσουμε λίγη προσοχή, είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει. Και σε όσους πουν πως είναι απολύτως αδύνατον να δούμε έναν 37χρονο Ινδικής καταγωγής χορτοφάγο εκατομμυριούχο να διεκδικεί την προεδρία των ΗΠΑ θα απαντήσουμε πως τώρα τελευταία συμβαίνουν όλο και πιο απίθανα πράγματα.