Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Eurogroup της 13ης Ιουνίου, όπου θα επιχειρήσει να πείσει τους Ευρωπαίους ότι δεν απειλείται το πρωτογενές πλεόνασμα. Ο κ. Τσακαλώτος αναμένεται να βρεθεί στο στόχαστρο των ευρωπαίων υπουργών οικονομικών εξαιτίας των μέτρων που προσεγγίζουν τα 5,5 δισ. ευρώ και τα οποία ενδέχεται να εκτροχιάσουν τον προϋπολογισμό.
Μάλιστα, αναμένεται να δεχθεί πυρά για το επίδομα στους συνταξιούχους τύπου 13ης σύνταξης το οποίο όχι μόνο δημιουργεί μία τεράστια δαπάνη στον προϋπολογισμό αλλά είναι ξεκάθαρα αντιαναπτυξιακή και ουσιαστικά λειτουργεί σε βάρος των νέων ανθρώπων που αναζητούν εργασία. Μάλιστα η καθιέρωση μιας μόνιμης 13ης σύνταξης θα αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες για συντάξεις, οι οποίες είναι ήδη το υψηλότερο ως ποσοστό του ΑΕΠ στην ΕΕ και αντιβαίνουν στα μέτρα που εγκρίθηκαν στον προϋπολογισμό του 2019 που κατευθύνει μεγαλύτερο μέρος των δαπανών για κοινωνικές παροχές προς τους νέους και την εργασία που αντιμετωπίζουν πολύ υψηλότερους κινδύνους φτώχειας.
Στο Eurogroup θα φανεί πόσο σκληρή θα είναι οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί με την χαλάρωση του ελληνικού προγράμματος που θέτει σε κίνδυνο την επίτευξη του συμφωνηθέντος πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ το 2019 και μετά, καθώς τα προεκλογικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ του 2019 δημιουργούν κενό έως 1,4% του ΑΕΠ εξαιτίας κυρίως των ρυθμίσεων των χρεών σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία. Μάλιστα για τη ρύθμιση της εφορίας οι δανειστές είναι ιδιαίτερα επικριτικοί.
Οι προβλέψεις των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων δείχνουν ότι η έγκριση των δημοσιονομικών μέτρων στις 15 Μαΐου 2019 θέτει σε κίνδυνο την επίτευξη του συμφωνηθέντος πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ το 2019 και μετά. Τα μέτρα που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ για το 2020, δημιουργούν κενό 1,5% του ΑΕΠ και είναι κατά βάση αντίθετα ως προς τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
Τα ξεχασμένα προαπαιτούμενα:
- ΕΝΦΙΑ. Υπάρχει δέσμευση για μία νέα μερική αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών μέχρι τα μέσα του 2019. Ζητείται να προετοιμασθεί το λεπτομερές χρονοδιάγραμμα για την πραγματοποίηση αυτής της επικαιροποίησης και η σχετική δημοσιονομική ανάλυση για την εναρμόνιση του ΕΝΦΙΑ.
- Τράπεζες. Το σχέδιο μείωσης των NPLs έχει σημειώσει περιορισμένη πρόοδο. Η πρόταση για μετατόπιση των κακών περιουσιακών στοιχείων μαζί με τις αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις σε ένα SPV δεν έχει ακόμη προχωρήσει. Το σχέδιο δράσης για την αφερεγγυότητα των νοικοκυριών πρέπει να αναθεωρηθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2019. Επίσης θα απαιτηθεί στενή παρακολούθηση όσον αφορά την έγκαιρη υλοποίηση της πλατφόρμας για την υποβολή και την επεξεργασία των αιτήσεων για τον νέο Ν. Κατσέλη. Οι αρχές επίσης δεσμεύτηκαν να εναρμονίσουν και να βελτιώσουν τους επόμενους μήνες με ολιστικό τρόπο τα καθεστώτα πτώχευσης και αφερεγγυότητας.
- Δικαιοσύνη. Πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής προσφορών για την έναρξη της φάσης ΙΙ του Ενιαίου Συστήματος Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων (ΟΣΔΔΥ-ΠΠ).
- Υγειονομική περίθαλψη - Clawbacks. Ολοκλήρωση της είσπραξης του clawback για το 2018. Δεν έχει γίνει το 62% της διαδικασίας και «η δημιουργία νέων clawbacks είναι υψηλή»
- Ιδιωτικοποιήσεις. Δεν υποβλήθηκαν δεσμευτικές προσφορές για τα ΕΛΠΕ, ενώ στη Μαρίνα Αλίμου υποβλήθηκαν δεσμευτικές προσφορές και τα επόμενα βήματα αφορούν την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.-Δημόσια διοίκηση. Έχει ολοκληρωθεί μόνο 1 τοποθέτηση Γ.Γ. από 69 συνολικά που εκκρεμούν.