Ο SSM θέλει να βγάλει τον ελέφαντα των κόκκινων δανείων από το δωμάτιο των τραπεζών 

Ο SSM θέλει να βγάλει τον ελέφαντα των κόκκινων δανείων από το δωμάτιο των τραπεζών 

Ο SSM θέλει να βγάλει τον ελέφαντα των κόκκινων δανείων από το δωμάτιο των τραπεζών 

Την ακτινογραφία των δανείων που έχουν τεθεί σε αναστολή καταβολής δόσης , αλλά και το πλάνο επαναφοράς τους στην κανονικότητα, θα πρέπει να υποβάλλουν μέχρι αύριο στον εποπτικό βραχίονα της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), τον SSM, οι Ελληνικές Τράπεζες.


Σήμερα ο επικεφαλής του SSM Andrea Enria αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του αναφορικά με την εποπτική γραμμή που θα ακολουθήσει εφ εξής ο Οργανισμός και κυρίως να δώσει το στίγμα για το πότε θα επανέλθουν οι αυστηρότεροι κανόνες που είχαν τεθεί σε αναστολή εξαιτίας της πανδημίας.

Σε γενικές γραμμές ο Ευρωπαίος επόπτης των τραπεζών έχει εκφράσει μία αρκετά δυσοίωνη πρόβλεψη για την κληρονομία των κόκκινων δανείων από την κρίση, ανεβάζοντας το λογαριασμό στο 1 τρισ. ευρω. Συνακόλουθα η γραμμή που επιδιώκει να περάσει στις τράπεζες είναι αρκετά συντηρητική αναφορικά τόσο με τον χειρισμό των επικίνδυνων δάνειων, όσο και των προληπτικών μέτρων που θα πρέπει να λάβουν τα πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να αντιμετωπίσουν έγκαιρα το πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση τόσο η ΕΚΤ όσο και η SSM επιμένουν με ιδιαίτερη έμφαση στην έννοια του προσωρινού χαρακτήρα που πρέπει να έχουν όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην περίοδο της πανδημίας, ακόμη και τα δημοσιονομικά. Έτσι οι τράπεζες θα πρέπει να υποβάλλουν ολοκληρωμένο σχέδιο για το ύψος των δανείων που η κάθε μία έχει θέσει σε καθεστώς αναστολής της δόσης, αλλά και το πρόγραμμα επαναφοράς των δανείων αυτών στην κανονικότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος το ύψος των δανείων αυτών στο τέλος Νοεμβρίου 2020 ανέρχονταν σε περίπου 21 δισ. ευρω, ενώ η Ενωση Τραπεζών ανεβάζει το ποσό τους στα 27 δισ. ευρω.

Εξίσου σημαντικό όμως με το απόλυτο μέγεθος των δανείων αυτών αποτελεί και το ποσοστό που τα δάνεια αυτά αντιπροσωπεύει σε κάθε τράπεζα ξεχωριστά. Και τούτο διότι σε συνάρτηση με τα προγράμματα διευκόλυνσης (μισή δόση κλπ) που εφαρμόζει η κάθε τράπεζα θα προσδιορίσει σε μεγάλο βαθμό το πότε αυτά τα δάνεια θα αρχίσουν να εμφανίζουν καθυστέρηση. Για παράδειγμα η Τράπεζα Πειραιώς έχει ανακοινώσει ότι μετά τη λήξη των αναστολών οι δανειολήπτες θα μπορούν να καταβάλουν κουρεμένη τη δόση τους για επόμενους 18 μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος περίπου το 35% των δανείων που έχουν ταθεί σε μορατόριουμ κινούνται στη ζώνη του υψηλού πιστωτικού κινδύνου.

Το ζήτημα της αναστολής των πλειστηριασμών αποτελεί πρόσθετο παράγοντα ανησυχίας για τους επόπτες. Η Κυβέρνηση φαίνεται να προκρίνει τη σταδιακή επανέναρξη τους . Μετά από συμφωνία που επετεύχθη με τους επίσημους δανειστές, σε καθεστώς αναστολής θα παραμείνουν τουλάχιστον μέχρι τις 15 Μαρτίου τόσο οι πλειστηριασμοί όσο και οι πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, ενώ στη συνέχεια θα ξεκινήσει η μερική επανακκίνηση μόνο για περιπτώσεις που αποδεδειγμένα δεν πλήττονται από την κρίση της πανδημίας. Το οικονομικό επιτελείο διαπραγματεύθηκε και τελικά πέτυχε να παραταθεί η αναστολή των πλειστηριασμών –τουλάχιστον μέχρι τον προσεχή Ιούνιο, καθώς τότε προγραμματίζεται να τεθεί σε ισχύ ο νέος Πτωχευτικός Νόμος για τα φυσικά πρόσωπα.