Είναι γνωστό ότι ο Αύγουστος, παρά τις θερινές διακοπές ακόμη και των κυβερνητικών στελεχών, είναι μήνας κατά τον οποίο οι προετοιμασίες για την κατάρτιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού μπαίνουν στην τελική ευθεία. Διότι μετά τον 15Αύγουστο, πρέπει να γίνουν οι συσκέψεις για τη ΔΕΘ και χωρίς εικόνα για τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο όλα γίνονται πιο δύσκολα.
Πάνω στο τραπέζι υπάρχουν λίγα δεδομένα αυτή τη στιγμή. Το πρώτο είναι ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να εμφανίσει επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα: από το -2% φέτος κοντά στο 1% του χρόνου και αυτό από μόνο του σημαίνει δημοσιονομική προσαρμογή άνω των 5,5 δισ. ευρώ. Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να βρεθεί δημοσιονομικός χώρος για να καταργηθεί οριστικά η εισφορά αλληλεγγύης και να διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Αυτά τα δύο, είναι ακόμη 2 δισ. ευρώ. Και το τρίτο δεδομένο είναι ότι πρέπει να παραταθεί o μηχανισμός επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος για όσο χρειαστεί μέσα στο 2023. Κανείς δεν φαντάζεται σε προεκλογικό έτος να εκτοξεύεται η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, κανείς δεν φαντάζεται ότι μπορούν να αυξηθούν και πάλι οι κρατήσεις σε μισθούς του ιδιωτικού τομέα.
Άρα, ο προϋπολογισμός του 2023 ξεκινάει με την ανάγκη για δημοσιονομική προσαρμογή περίπου 5 δισ. ευρώ και «υποχρεωτικά» μέτρα άλλα 6 δισ. ευρώ. Και το μεγάλο ερώτημα είναι: μπορεί να μείνει και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος; Μπορεί μάλιστα το πρόγραμμα να χωρέσει και άλλα μέτρα στήριξης; Αυξήσεις συντάξεων αναδρομικά συνταξιούχων, μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους ιδιωτικού και δημοσίου τομέα κ.λπ.;
«Με κάθε ερώτηση προσθέτετε και μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια» έλεγε χαρακτηριστικά σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Οικονομικών. Και είχε δίκιο διότι τα σενάρια δεν έχουν τελειωμό: να παραταθούν κι άλλο οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ (και μετά δηλαδή την 31η Δεκεμβρίου), να αυξηθεί το επίδομα θέρμανσης του 2023, να λυθεί το θέμα με τα αναδρομικά των συνταξιούχων κλπ. Για να βρεθούν όλα αυτά τα χρήματα θα πρέπει:
1. Να μην οδηγηθεί η Ευρώπη σε ύφεση λόγω της ενεργειακής κρίσης
2. Να διατηρηθεί η κατανάλωση επί ελληνικού εδάφους
3. Να επικρατούν συνθήκες ηρεμίας στην οικονομία ώστε να διασφαλιστεί ικανοποιητικός ρυθμός ανάπτυξης και του χρόνου.
4. Να μην ξεφύγει ο πληθωρισμός λόγω αισχροκέρδειας
5. Να μην υπάρξουν δυσμενείς γεωπολιτικές ή απλώς πολιτικές εξελίξεις
Μπορούν να συντρέξουν όλοι αυτοί οι λόγοι;