Του Χρήστου Ν. Κώνστα
Η οικονομία πεθαίνει από ασφυξία. Την 1η Νοεμβρίου, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα ανακοινώσει αριθμό ρεκόρ οφειλετών στα δημόσια ταμεία.
Για πρώτη φορά 4,3 εκατομμύρια ΑΦΜ εμφανίζονται να χρωστούν περισσότερα από 182 δισ. στην Εφορία, άλλα 35 δισ.ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία.
Ειδικά τον Σεπτέμβριο περισσότεροι από 500.000 φορολογούμενοι δεν μπόρεσαν να πληρώσουν την δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος που τους αναλογούσε και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ευφυΐα για να συμπεράνει κάποιος ότι οι περίπου οι ίδιοι άνθρωποι είναι βαθιά βουτηγμένοι στα ιδιωτικά χρέη και βασανίζονται από «κόκκινα» δάνεια 88 δισ. ευρώ.
Είναι προφανές ότι οι Έλληνες δεν αντέχουν άλλο.
Το υποζύγιο ξεψυχά.
Δεν υπάρχει απλώς υστέρηση φορολογικών εσόδων, η Ελλάδα βιώνει έκρηξη χρεών. Όλοι χρωστούν σε όλους, ουδείς ελπίζει σε ανάκαμψη.
Η χώρα που είναι πρωταθλητής Ευρώπης στους έμμεσους φόρους, η χώρα με τους 939.465 καταγεγραμμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ, είναι η χώρα που ζει ελπίζοντας σε μια νέα ρύθμιση οφειλών και στη χορήγηση ενός ακόμη επιδόματος φτώχειας και μιζέριας από την “γενναιόδωρη” κυβέρνηση.
Το Υπουργείο Οικονομικών διαφημίζει το υπερπλεόνασμα του προϋπολογισμού ανακοινώνοντας με -ακατανόητη- ικανοποίηση ότι οι “έκτακτες πηγές εσόδων” αποδίδουν καλύτερα από τις “οργανικές”.
Ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών ήταν μια προσπάθεια τακτοποίησης των οφειλών, δυστυχώς όμως δεν αποδίδει.
Υποβλήθηκαν 55.900 αιτήσεις και τελικά έχουν ρυθμιστεί 680 υποθέσεις.
Επιτυχία 1,2%. Αποτυχία 98,8%.
Η λύση είναι μία αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να υλοποιηθεί από τη σημερινή κυβέρνηση.
Πρέπει αμέσως να μειωθούν οι φόροι και να ανοίξουν οι δρόμοι των επενδύσεων. Να γίνει η Ελλάδα οικονομία δυτικού τύπου, ανοικτή σε προκλήσεις και επενδύσεις από το εξωτερικό.
Μέχρι να βγει η χώρα από τη φυλακή των ιδεοληπτικών επιλογών της παρούσας κυβέρνησης, όλα τα μεγέθη της οικονομίας συνεχώς θα επιδεινώνονται.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα συνολικά έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης, στο δεύτερο τρίμηνο του 2018, έπεσαν σε 20,188 δισ. ευρώ από 20,419 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Οι φόροι στο εισόδημα και την περιουσία ήταν 4,731 δισ. ευρώ από 4,919 δισ. ευρώ (αποτελούν το 23,4% των συνολικών εσόδων από 24,1% πέρυσι).
Οι φόροι στην παραγωγή και στις εισαγωγές ήταν 6,869 δισ. ευρώ από 7,063 δισ. ευρώ (το 34% των συνολικών εσόδων από 34,6% πέρυσι).
Η Ελλάδα σβήνει, η πολιτική της ηγεσία περί άλλων τυρβάζει...