Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Να προλάβει τραπεζικά… δράματα και να δώσει στις «πνιγμένες» από τα προβληματικά δάνεια τράπεζες χρόνο να τα διαχειριστούν με όσο το δυνατόν πιο αναίμακτο τρόπο, θέλει ο Μάριο Ντράγκι στο τελευταίο δωδεκάμηνο της θητείας του. Έχοντας πλέον ξεκάθαρη εικόνα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, μετά την ολοκλήρωση των stress tests και γνωρίζοντας ότι η πολιτική κόντρα Ρώμης-Βρυξελλών θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι τον ερχόμενο Μάιο, ο «Super Mario» δεν θέλει να σκάσει καμία τραπεζική «βόμβα» στα χέρια του.
Στη διαδικασία για την επιλογή του διαδόχου της Ντανιέλ Νουί στο τιμόνι του SSM, αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά ότι ο Ντράγκι είναι ο απόλυτος κυρίαρχος και ο πραγματικός ηγέτης της Ευρωζώνης. Ο Ιταλός είναι ο άνθρωπος που έχει πάει ουκ ολίγες φορές κόντρα στη σκληρή γραμμή των Γερμανών, έχει άτυπα βγει νικητής στην αντιπαράθεση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και σήμερα είναι αυτός που προσπαθεί να σώσει το project της τραπεζικής ένωσης και να αποτρέψει την διάλυση του ευρώ.
Πάνω απ' όλα, όμως, ο Ντράγκι θέλει να προλάβει ένα τραπεζικό «μακελειό» σε μία περίοδο που οι αγορές δεν δείχνουν έτοιμες να χαριστούν στις ευρωπαϊκές τράπεζες που «καίγονται» από τα «κόκκινα» δάνεια. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, το ιταλικό λόμπι πρωταγωνιστές τον πρόεδρο του Ευρωπαίκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι και τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ΕΚ, Ρομπέρτο Γκαουλτιέρι, κινήθηκε στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο για να προκριθεί ο Αντρέα Ένρια για τη θέση του Μεγάλου Επόπτη των τραπεζών και όχι η Σάρον Ντόνερι, την υποψηφιότητα της οποίας υποστήριξε η Γερμανία.
Μπορεί ανώτερα τραπεζικά στελέχη ελληνικών τραπεζών να εκτιμούν ότι ο Ένρια ενδέχεται να αποδειχθεί ακόμη πιο αυστηρός από την Ντόνερι, ωστόσο το σίγουρο είναι ότι ο Ντράγκι αφήνει το αποτύπωμά του για την επόμενη ημέρα.
Το παρασκήνιο είναι πλούσιο και δείχνει όχι μόνο ότι η Ευρωζώνη είναι χωρισμένη σε Βορρά και Νότο λόγω των γνωστών οικονομικών και πολιτικών προβλημάτων, αλλά και ότι η κόντρα της Ιταλίας με την Κομισιόν μπορεί ανά πάσα στιγμή να οδηγήσει στο σημείο ανάφλεξης, πυροδοτώντας μία κρίση που η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει.
Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι την κρισιμότητα της κατάστασης αφού είναι ο επικεφαλής ενός εκ των βασικών θεσμών της Ευρώπης και ταυτόχρονα συνομιλεί με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία, ο Ντράγκι πιστεύει ότι αν καταφέρει να κρατήσει τις… τραπεζικές ισορροπίες, μέσω των αποφάσεων της ΕΚΤ και του SSM, τότε η Ευρώπη έχει περισσότερες πιθανότητες να προχωρήσει ενωμένη.
Ήδη, τα stress tests έδειξαν ότι 12 τράπεζες είναι πολύ κοντά στο σημείο που θα χρειαστούν κεφάλαια, κάτι που δεν αποκλείεται να τους ζητήσει η ΕΚΤ στις αρχές του επόμενου έτους, μέσω του SREP, της διαδικασίας εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης η οποία αποτελεί στην ουσία ένα ετήσιο «check-up». Την ίδια ώρα, οι ιταλικές τράπεζες αν και τα πήγαν καλύτερα απ' ότι αναμενόταν στα stress tests, βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωπες με τον κίνδυνο αύξησης των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων και παράλληλα πρέπει να πουλήσουν δεκάδες δισεκατομμύρια «κόκκινων» δανείων, όπως και οι ελληνικές.
Το γερμανικό μπλοκ, από την πλευρά του, επιθυμεί εδώ και χρόνια να γίνει ένα μεγάλο ξεσκαρτάρισμα στον κλάδο για να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση που σημαίνει ότι οι ευρωτράπεζες θα πρέπει να συρρικνωθούν σε αριθμό και να ενισχυθούν σε ποιότητα ενεργητικού. Η βασική ιδέα είναι πως όσες τράπεζες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν και αναζητούν κεφάλαια να «ξεφορτωθούν» τα δάνεια και αν αδυνατούν να βρουν κεφάλαια για να καλύψουν τις ζημιές να απορροφηθούν από άλλες τράπεζες της Ευρωζώνης.
Αυτό που δείχνει να μην ενδιαφέρει τη Γερμανία είναι ότι οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές για να μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια χωρίς να υπάρξουν κοσμογονικές εξελίξεις που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Διότι σήμερα τραπεζική ένωση δεν υπάρχει και η εγγύηση των καταθέσεων είναι στην ουσία ανενεργή.